Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helena af Sandeberg: Har riskerat jobbet flera gånger

”Hela ungdomen var ett stort hanterande av män och mäns inviter”, säger Helena af Sandeberg.
Foto: KARIN SÖRBRING
Hon spelar Johanna i tredje säsongen av ”Finaste familjen” som har premiär den här veckan.
Foto: TV4

Redan som 17-åring sade hon ifrån när en regissör försökte utnyttja sin position och ta henne på brösten. 

Och vid fyllda 47 skriver Helena af Sandeberg på en egen tv-serie. 

– Jag vill inte bara fortsätta vara ”flickan på skoldansen” längre, vänta på att bli vald och framstå som strålande glad varje gång jag får vara med. Det blir för lite för mig, säger ”Finaste familjen”-aktuella skådespelaren som även berättar hur hon gör för att undvika att gå in i väggen igen.

När vi slår oss ner i ett hörn av Operabaren visar det sig att Leif GW Persson ska luncha vid bordet intill.

– Är det bra med dig efter ”Den döende detektiven”, Helena? Det var utmärkta skådespelarinsatser i den! säger Leif GW och tillägger att han gärna bjuder huvudrollsinnehavarna Rolf Lassgård och Helena på middag i maj.

Helena af Sandeberg påminner att hon även har en roll i Leifs dotter Malin Persson Giolitos nya Netflix-serie ”Störst av allt”.

– Ja, den ska ju visas i 190 länder! Malin är större än pappa och så får det gärna vara, skrockar Leif. 

Helena af Sandberg säger att hon försöker backa yngre kvinnliga kolleger: ”Jag försöker använda min position att ta fajter man inte kan ta som ung.”
Foto: KARIN SÖRBRING

af Sandeberg: ”Att vara rolig kan fasiken vara assvårt”

En halvtimme senare bjuder professorn på champagne och månar om hur Helena af Sandeberg som ensamstående mamma ska gå till väga för att träffa en karl, men först beställer Helena in mineralvatten och nobissallad med avokado och räkor och berättar hur det är att agera Johanna i den tredje säsongen av ”Finaste familjen” som har premiär nu i veckan.

– Strindberg i all ära, men att vara rolig kan fasiken vara assvårt. Johanna och Magnus har i den här säsongen flyttat ihop och fått barn. Johanna är driftig och jordnära. Det sistnämnda kan man inte säga om mig.

Helena spelar Johanna i tredje säsongen av ”Finaste familjen” som har premiär den här veckan. Här med David Hellenius.
Foto: TV4
”Vår största gemensamma nämnare är att hon har hett temperament och styr och ställer i sitt hem, haha”, säger Helena af Sandeberg om sin rollkaraktär.
Foto: TV4

Varför är du inte jordnära?

– Det är så mycket kaos i mitt huvud och jag har också stor fantasi och stor oro i min själ. Jag har nog svårare än Johanna att hitta harmoni i livet. 

– Johanna har vuxit från säsong till säsong. I början var hon den där härliga Jennifer Aniston-tjejen som jobbade i blomsteraffär. Nu får jag plats att vara lite rolig, Johanna blir berusad, arg. Det finns mer – och det är det alltid roligt att få skildra.

”En av de grejer jag är mest stolt över professionellt är filmatiseringen av Leif GW Persson-trilogin”, säger Helena af Sandeberg (här i ”Den fjärde mannen” med Rolf Lassgård).
Foto: PETER CEDERLING/SVT

Apropå att du gestaltade misshandlade polisen Jeanette Eriksson i filmatiseringen av GW:s böcker: vad tänker du om debatten efter Josefin Nilsson-dokumentären?
– Det är bra att dokumentären har väckt uppmärksamhet om mäns våld mot kvinnor och hur utbrett det är. Jag tycker att #MeToo och #TystnadTagning har gjort skillnad i min bransch. Vi har inte nått hela vägen fram, men det är annorlunda. Om man för saker på tal i dag så blir man hörd. Det blev man inte på samma sätt när vi var unga. 

– Hela ungdomen var ett stort hanterande av män och mäns inviter. Min far lärde mig tidigt att sätta mina egna gränser och säga ifrån. Hans största gåva till min syster och mig är att han lärde oss att män ska behandla oss bra, vi är inte värda något mindre. Därför har jag inte stannat i dåliga relationer. Jag fick med mig att världen är lika mycket min som pappas. Och jag har aldrig dragits till skitstövlar, tycker inte att de är riktiga män. Min pappa är en riktig man.  

Hela ungdomen var ett stort hanterande av män och mäns inviter. Min far lärde mig tidigt att sätta mina egna gränser och säga ifrån.

– Jag har flera gånger riskerat jobbet. När jag gick på Södra latins teaterlinje fick jag mitt första filmjobb. När jag kom till repetitionerna sade regissören att jag var spänd och han ville massera mig och försökte ta mig på brösten. Jag sprang därifrån, men försökte gå på repetition en gång till men det upprepades. Jag var bara 17 år. Trots att min stora dröm höll på att gå i uppfyllelse så kände jag ”nej, det här är inte min väg” och hoppade av. Det var tufft, gjort ont, men livet fortsatte. Den händelsen gjorde att jag har fortsatt våga säga ifrån. 

Fakta/Har gjort ”Hedda Gable” och ”Anna Karenina”

NAMN: Helena Beata Maria af Sandeberg.

ÅLDER: 47.

YRKE: Skådespelare

BOR: Lägenhet i centrala Stockholm. 

FAMILJ: Barnen Alfred, 13 (med Alexander Mørk-Eidem), och Ava, 5 (med Fredrik Lycke).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Växte upp i Rotebro med en tre år yngre syster, Catarina.

MAMMA VAR: Karin af Sandeberg, lärare (dog 1991, endast 45 år ung).

PAPPA ÄR: William af Sandeberg, 73, pensionerad ekonom och kapten i flottan. 

UTBILDNING: Södra Latins teaterlinje. Tre år vid Actors Studio i New York.

KARRIÄR I URVAL: Rockvideo med George Michael. Slog igenom 1996 i tv-serien ”Nudlar och 08:or”, Louise Calling i ”Rederiet” (1997-1998),”Tomten är far till alla barn”, ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005), ”Cornelis”, ”Hypnotisören”, huvudrollen som Jeanette Eriksson i Leif GW-miniserierna ”En pilgrims död” (2013), ”Den fjärde mannen” (2014) och ”Den döende detektiven” (2018). Uppsättningarna av ”Hedda Gabler”, ”Anna Karenina” och ”Tre systrar” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm (knuten dit sedan 2003), ”Heisenberg” på Scalateatern. Edvin Adolphson-stpiendiet (2009). Sommarvärd i Sommar i P1 (2013).

AKTUELL: Som Johanna i ”Finaste familjen”, som har säsongspremiär fredag 5 april klockan 21.30 (och på C More). Medverkar i ”Störst av allt” som har Netflixpremiär 5 april och i säsong två av ”Alex” som har premiär på Viaplay i vår. Bioaktuell med ”Eld och lågor” och publiksuccén ”Lyckligare kan ingen vara”. 

”Rent politiskt tycker jag att man borde dela den där jäkla föräldraförsäkringen rakt av. Det är där löneskillnaderna börjar”, säger Helena af Sandeberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Din vän Helena Bergström har talat om att hon har tröttnat på att som skådespelare vänta på att bli vald och uppbjuden och att hon därför ”börjat baka hela tårtan själv” genom att regissera. Hur tänker du?

– Jag är inne på samma bana. Jag upptäckte att nu när jag gör film bryr jag mig nästan för mycket om helheten, för jag sitter efter mina mer än 20 år i branschen på mycket kompetens och känner att jag vill påverka mer. Då är det en bra idé att försöka förverkliga sin egen vision och nu skriver jag tillsammans med en fantastisk manusförfattare på en egen tv-serie. Rent feministiskt är det nog en väg att gå. Makt handlar om att få positioner att driva, att vi gör de stora rollerna, blir lika oersättliga som de här herrarna. Det är ju pengarna som avgör, tyvärr.

”Från början var jag rädd att jag skulle glömma, men jag glömmer ingenting om mamma, ”säger Helena af Sandeberg.
Foto: Karin Sörbring

Har hotat att hoppa av om hon inte fått samma lön som männen

Apropå pengar, hur bra är du på att ta betalt?

– Jag har haft lägen då jag har upptäckt att jag har haft sämre lön än mina jämbördiga och jämnåriga manliga kollegor. Då har jag hotat med att gå. Och då har jag fått samma lön. Jag kan bli jäkligt arg, haha.

Många kvinnliga skådespelare verkar också ha lagt nästan hela sin lön på barnvakter, för de har sällan den markservice som en del manliga skådespelare tycks ha?

– Nu har jag två väldigt fina före detta män. Vi är i samma bransch och ibland till och med på samma arbetsplats – Kulturhuset Stadsteatern – och vi samarbetar alla tre för att vi ska få ihop våra jobb, men det är ändå mycket barnvakt, logistik och planering. Vi umgås, firar födelsedagar och på julafton var vi exempelvis en stund hos Avas pappa. Jag tycker mycket om båda mina barns pappor. Mina skilsmässor har varit i ett sådant skick att det var möjligt att samarbeta och nu vara något slags vänner.

Helena af Sandeberg var tidigare gift med Fredrik Lycke, skådespelare. De har dottern Ava, 5, tillsammans.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Du har sagt att du bara hinner jobba och vara med barnen, men en del offentliga personer har Tinder?

– Nej, Gud! Så där funkar inte kärlek för mig. Jag är en obotlig romantiker, kärlek måste överraska mig. Var är poeterna? Inte i mitt Instagramflöde i alla fall. Jag behöver poesi och magi för att bli kär, inte något jäkla ”svajp”. 

”Ge hit en jäkla prins, ska det vara så svårt, haha”

Du sade i ”Hellenius hörna” att det vore trevligt att träffa en läkare, varpå du överöstes med meddelanden från läkare som ville fika med dig?

– Jo, jag får frågor via Instagram och Facebook, men jag kommer aldrig att gå ut med någon som jag inte har träffat. Jag är alldeles för rädd för att det ska vara någon yxmördare. Där är jag gammeldags. Ge hit en jäkla prins, ska det vara så svårt, haha.

– Men trots att jag är privilegierad som har bra kontakt med mina barns pappor, bor i en bostadsrätt och har en bra inkomst så är det slitigt att ha hela ansvaret för vardagen. Jag skulle så klart gärna träffa någon, men det ska verkligen vara någon alldeles extra. Jag är inte ute efter någon, utan efter Han med stort H, om han finns. 

- Min största svaghet när det kommer till män är briljans och begåvning. Det är det jag går i gång på. Briljans, begåvning och poesi kan få mig på fall, haha. Och snällhet, det är en fruktansvärt underskattad egenskap.

Leif GW Persson visar sig luncha med en kompis vid bordet intill där Expressenintervjun med Helena af Sandeberg äger rum. Han bjuder Helena på champagne och sitt eget ”GW:s röda”.
Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW Persson vänder sig åter mot vårt bord och frågar om han får bjuda på champagne. 

– Vilken lyx! säger Helena. 

Jag berättar för professorn att vi just har pratat om att det inte alltid är så glamoröst att vara ensamstående mamma. 

Leif GW: ”Tråkigt att du lever ensam, Helena. Den där Lassgård då?”

Helena: ”Haha, nej, vi är bara vänner! Vad är det här? Intervjuar du mig om mitt kärleksliv, Leif?”

Professorn säger att han ska hålla ögonen öppna efter en lämplig pojkvänskandidat åt Helena af Sandeberg och insisterar på hon måste smaka en klunk av hans egenhändigt producerade ”GW:s röda” som servitören häller upp.

När Helena af Sandeberg gick in i väggen var hennes första impuls att försöka slutföra de fem föreställningar som återstod av ”Anna Karenina”.
Foto: KARIN SÖRBRING

Vi fortsätter sedan intervjun. 

 Du har sagt att du har gått in i väggen ”både en och två gånger”?

– Ja, jag älskar mitt jobb! Innan jag gick in i väggen trodde jag att jag hade oändlig kapacitet. Jag sade ”jag kan jobba dag och natt och hämta barnen däremellan”. Men det är nyttigt och ödmjukande att inse att man inte kan klara allt i livet. Ibland vill jag bara skrika till folk att vi alla kommer att dö. Jag fick den lärdomen så tidigt, för jag var bara tolv år när mamma blev sjuk och 18 då hon dog i cancer. Livet är för kort för att slarvas bort. Slåss för det du tror på, älska mycket och var snäll! 

– Det var klassiskt: jag fick jättehög puls, började prata väldigt fort, fick en allergichock och så rusade hjärtat. Det var stress. Jag hade tur, för när det smällde 2011 så lyssnade jag. Jag var faktiskt bara borta i tre månader. Sedan dess har jag varit mer noggrann.

Med vad?

– Med att inte göra allt på en gång. När vi filmade ”Den döende detektiven” gjorde jag även ”Finaste familjen” och spelade ”Fadren” och då skötte jag mig som en elitidrottare. Jag gjorde ingenting annat, barnen och jobbet är det som gäller i de lägena. Jag sover och äter och dricker inte alkohol och efter de där intensiva perioderna ska det alltid vara en paus inplanerad.


Helena af Sandebergs val

Filmkväll – Seriemaraton

”Visst har jag seriemaraton ibland, men filmkväll är ännu mer magiskt”.

Fotboll – Hockey

”Fotboll! Dels spelade jag själv när jag var ung och dels var jag assisterande tränare när min son började spela fotboll. När min dotter föddes och jag försökte amma i matchpausen kände jag att det inte längre funkade. Jag har skrikförbud under min sons matcher”. 

Hudvårdsrutin – Tvål

”Jag är inte överdrivet intresserad, men med så mycket smink som jag har på scenen behöver jag bra rengöring och då kör jag med Nimue”.

Löpband – Soffa

”Jag vill säga ”löpband”, men jag är ”soffa”. Å andra sidan promenerar jag både långt och mycket”. 

Kungen – Drottningen 

”Jag har lite svårt för monarki, men drottningen verkar vara en väldigt bra person”. 

LÄS MER: Helena af Sandeberg: ”Jag väntar fortfarande på den rätte” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.