Helen Sjöholm: "Min man är trött på låten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Musikalen "Kristina från Duvemåla" sätts upp i New York till hösten. "Lite annorlunda att plugga in texterna på engelska", säger Helen Sjöholm.
Foto: Olle Sporrong

För 1 819 dagar sen klev hon in på Svensktoppen.  

Där har hon stannat.  

Men tro för guds skull inte att Helen Sjöholm går hemma och sjunger "Du är min man", för sin man.  

- Han är lite trött på låten, säger hon.

Jag hade vidlyftiga planer för det här uppslaget.

 Jag checkade flyg till Kiruna och undersökte vad det skulle kosta att hyra en helikopter från Nikkaluokta till Kebnekajse.

 Där hade jag tänkt släppa av Helen Sjöholm. 

 På Svensk-toppen. 

 Svensktoppen. 

 Ni hajar va...?

 Helen tyckte bildidén var kul, men hade inte tid helt enkelt. 

 När vi nu träffas på platt mark förstår jag ganska snabbt att sångerskans förhållande till femårsjubiléet är... osentimentalt.

 - Folk frågar mig hela tiden "hur många veckor är det nu?" och "vilken plats ligger du på?", men jag har verkligen ingen aning. 

 - Klart att det är häftigt med fem år, även om jag själv inte är särskilt intresserad av att följa detta, säger Helen Sjöholm, 38, ärligt.

Då träffades Helen Sjöholm och maken 

 - Jag och David, som jag nu är gift och har barn med, hade ganska nyss träffats när "Du är min man" gick in på Svensktoppen. Det känns om ett helt liv sen!

 I alla fall fem år. 

 Så länge har BAO:s evighetsdänga legat på Svensktoppen, OM den ligger kvar på söndag (har påven en lustig hatt?).

 Det hade Helen aldrig trott. 

 - Inte alls. Jag tyckte att låten var kul att sjunga, men den är ingen personlig favorit. 

 - Däremot har den med tiden blivit speciell för mig eftersom den har betytt så mycket för andra människor. 

 Är du rent av trött på att höra den?

 - Jag lyssnar inte på den. Och sjunger den inte så ofta heller. Det går inte att göra "Du är min man" rättvis om det inte är med hela BAO.

 Benny Anderssons Orkester.

 I dag börjar 16 manna-bandet, som är aktuellt med ett nytt album på engelska, sin sommarturné i Helsingborg.

Helen Sjöholm om Tommy Körberg

 Och nu får Tommy Körberg vara med på riktigt. 

 - Det sattes in en liten blänkare i DN när Tommy blev medlem - under "kungörelser": "Tommy Körberg är nu ansedd som fast medlem i BAO". Det var väldigt roligt, säger Helen Sjöholm och skrattar. 

 Hur nära varandra är du och Körberg?

 - Vi umgås inte jättemycket, men känner varandra väldigt bra eftersom vi har gjort så mycket ihop. Jag har alltid tyckt om Tommy, han är varm och snäll. Det finns så mycket förutfattade meningar om honom eftersom han är så stor i käften - men det älskar jag.

 Och så har ni ju barn som kan leka numera!

 - Tommys lilla, hon är fyra månader nu. Det ska bli kul att se hur det blir på turnén med alla familjer. 

 Apropå förutfattade meningar så tror man ju däremot att du är världens skyggaste och svåraste viol. Hur blev det så?

 - Jag har aldrig haft nån strategi att hålla mig undan, men jag är väldigt dålig på att saluföra mig som artist privat. Jag ser ju att folk känner igen mig, men jag ser också att de har svårt att placera mig. 

 - Jag har både turen att vara anonym vid första anblicken, och den läggningen att jag trivs med det. Men jag är ingen Greta Garbo. 

 Men ändå, fem år på Svensktoppen, busslast efter busslast som kommer för "My fair lady" och en miljon som såg "Kristina från Duvemåla". Det är inte klokt att du kan vara doldis.

 - Men det finns ju inga grejer att skriva om. Jag har aldrig varit ute i svängen på det sättet och har ett relativt begränsat kärleksliv... alltså inte begränsat så, men till antal i alla fall, haha.

Mest känd som Kristina från Duvemåla

 - Dessutom har jag gjort ganska lite under alldeles eget namn, det gör nog också sitt till. 

 Mest känd är Helen Sjöholm som Kristina från Duvemåla, Björn och Bennys musikal från 1995, som är högaktuell igen.

 I höst emigrerar Kristina igen, när musikalen sätts upp i New York. 

 - Lite annorlunda är det att plugga in texterna på engelska, det svenska sitter ju i märgen. Men det låter väldigt bra. Björn är grym på språket, säger Helen. 

 Hur såg du på Björn och Benny innan du började jobba med dem, och vad gillade du Abba?

 - De var ju som störst när jag var som mest mottaglig. De var maaaaajor. Jag lyssnade jättemycket på Abba, har nästan alla plattor och mimade mig igenom roliga timmen. 

 Som vem - Agnetha eller Anni-Frid?

 - Jag fick oftast vara Anni-Frid. 

 Och nu jobbar du med dem.

 - Ja, så det kan bli. Nu tänker jag ju inte så, men i början kändes det totalt overkligt. Jag minns när vi skulle sätta upp "Kristina", bara några veckor kvar till premiären saknades det en låt och Benny bad mig komma till hans hus i Skåne för att sjunga och se var vi hamnade. 

Helen Sjöholm: ”Jag kan ingenting”

 Där satt vi och skapade och jag kände: "Hallå, det här är Benny Andersson! Han har just skrivit färdigt en låt. Och jag är med!"

 Helen säger att hon är tacksam över den karriär hennes sagolika röst (beskrivningen är min, så skulle Helen Sjöholm aldrig förhävda sig) har givit henne, även om det inte var vad hon drömde som tonåring hemma i Sundsvall. 

 - Jag skulle ha en utbildning, det var det viktiga. Och nu har jag inte det. Jag tänker det ibland "Jag kan fan ingenting." Jag kan inte ens noter. Vad skulle jag göra om det hände nåt med halsen? Det är ganska läskigt. 

 - Men nu vet jag i alla fall att jag trivs på scen och att det är där jag ska vara, det visste jag inte för tio år sen. 

 Hur är det att bli 39?

 - Bra, men som alla andra kan kan jag känna "Så här blev det, jaja..."

 - Många av de frågor man hade, som "Ska jag få barn?" har man svaret på nu. Samtidigt som man måste ta ställning till andra saker, om man ska ha fler barn till exempel. 

 - Det är funderingar som måste komma när man är kvinna och närmar sig 40, men det är en slags begränsning av tid som inte är helt välkommen, tycker jag. 

 Men det är länge dit! Då har "Du är min man" legat sex år på Svensktoppen. 

 - Ja, haha. Men hur går röstningen till egentligen? frågar Helen och konspirerar högt. 

 - Det känns om att det har blivit en grej att försöka se hur länge den kan ligga kvar.

FAKTA

NAMN: Marie Helen Sjöholm Granditsky.
FÖDD: 10 juli 1970 i Sundsvall. BOR: Hus i Sickla, utanför Stockholm. FAMILJ: Sedan 2006 gift med David Granditsky (ljudtekniker), sonen Ruben fyller två i sommar. KARRIÄR: Musikalerna "Kristina från Duvemåla", "Les Misérables", "Chess" och "My fair lady". "Där regnbågen slutar" och "Så som i himmelen" på film, samt flera album. AKTUELL: Nytt album och turné med BAO, Benny Anderssons orkester. På söndag kan sången "Du är min man" slå nytt rekord på Svensktoppen.
LÄSER: "Ur vulkanens mun" av Helena von Zweigbergk.
LYSSNAR PÅ: Var på Bruce Springsteen-konserten. Det var magiskt. SER PÅ: "Bolibompa" och "Teletubbies". Den där dvd:n håller på att göra mig vansinnig.
DRÖMMER OM: Ledig tid, både med Ruben och några dagar utan, faktiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.