Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hela Sverige bakar”-profilen Birgitta Rasmusson är död

Birgitta Rasmusson har avlidit, hon blev 81 år. Hon är känd från tv-programmet ”Hela Sverige bakar” i TV4.
Foto: ANDREAS LUNDBERG/TV4 / Andreas Lundberg/TV4
Birgitta Rasmusson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Birgitta Rasmusson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Rasmussons död kom som en chock för Tilde de Paula Eby.
Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Hela Sverige bakar”-profilen Birgitta Rasmusson är död, rapporterar Bohusläningen.

Hon blev 81 år gammal.

Birgitta Rasmusson dog efter en tid på sjukhus.

Det är Birgitta Rasmussons familjemedlem, operasångaren och nära vännen Marco Stella, som bekräftar dödsfallet för Bohusläningen.

Birgitta Rasmusson, känd från programmet ”Hela Sverige bakar”, har avlidit på fredagen efter en tid på Stockholms sjukhem. Hon blev 81 år gammal.

– Det är jättetråkigt att ha förlorat en vän. Vi var grannar under somrarna här i Ljungskile och brukade fika och prata ofta. När hon cyklade förbi stannade vi alltid för en pratstund, säger Marco Stella till Bohusläningen.

– Hon gick verkligen i bräschen. Kakor var länge något som många inte ansåg var fint nog, men hon kände en stolthet över att få vara en del av och forma den svenska fikakulturen, fortsätter han.

Folkkär domare i ”Hela Sverige bakar”

Birgitta Rasmusson har skrivit flera böcker om bakning och matlagning, däribland ”Rutiga bakboken”, ”Rutiga kokboken” och ”Sju sorters kakor”.

Kunskaperna tog hon också med sig som domare i det populära TV4-programmet ”Hela Sverige bakar” och det var då hon blev känd för den breda massan, vid 75 års ålder.

Att bli igenkänd tyckte hon var roligt, något hon berättade för Expressens Cecilia Hagen 2015.

– Ja, alla är så vänliga så herregud, man kan ju inte gärna bli irriterad på det. Fansen blir bara fler, hejarklacken allt större. Och det ska tas selfies vart jag än går, sa hon då.

Stoppades av pandemin

Under fjolåret, då nionde säsongen skulle spelas in, stoppades profilen dock från att medverka. Detta eftersom hon själv var i riskgrupp för coronaviruset.

Det blev den första säsongen sedan 2012 då Birgitta Rasmusson inte var med i juryn.

– Det är svårt att säga hur det blir utan mig. Jag har blivit hela Sveriges kakdrottning och det är inget jag kan fatta att jag som vanlig människa har blivit, sa hon till Expressen efter beskedet.

Vid tillfället satt Birgitta Rasmusson i karantän i sitt hus i Restenäs utanför Ljungskile, Uddevalla kommun, där hon är född och uppvuxen.

Niclas Wahlgren: ”Oerhört varm”

Niclas Wahlgren tävlade i ”Hela kändis-Sverige bakar” 2019. De lärde aldrig känna varandra på djupet men han beskriver henne som en otroligt varm person.

– Det lilla som jag lärde känna när vi gjorde programmet var att hon var en så jordnära människa, hon var oerhört varm och härlig och samtidigt auktoritär i sitt kunnande. Man blev bara glad när hon var i närheten och man sög in all precis hennes härliga kunskap som hon hade. Hon var en fantastisk pedagog när de gällde hennes profession.

2020 var Birgitta Rasmusson nominerad till en kristall för ”Årets tv-personlighet”. 

Johan Sörberg, Birgitta Rasmusson, Johan Östling och Niclas Wahlgren i ”Hela kändis-Sverige bakar”.

Johan Östling: ”Som en sagofröken”

Sedan 2018 är Johan Östling en av programledarna för ”Hela Sverige bakar”. Han minns att Birgitta Rasmusson som en kraftfull och vacker person.

– Hon var en otroligt kraftfull person, en vacker människa rakt igenom. Såg alltid alla och alltid med glimten i ögat. Hon kunde låta barsk men hon kunde lika gärna skratta nästa sekund. Hon hade ett genuint kunnande om mat och bak sedan långt tillbaka. Kan man något så bra som hon kunde så var hon inte trots det att ta in nya influenser. Hon tyckte alltid nya saker var spännande.

– Hon var som en sagofröken eller skollärarinna. Allt på en gång. Som en mormor eller farmor. En äkta person, säger Johan Östling.

Johan Östling är programledare för ”Hela Sverige bakar” sedan 2018.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När han var ny som programledare för bakprogrammet tog Birgitta Rasmusson emot honom med en öppen famn.

– Det var bara ”det här gör vi ihop”. Hon var som ett befäl fast farmor. Otroligt mysig, det är så svårt att beskriva en så varm person på ett så kort vis. Ringde man henne kunde man prata med henne länge om allt.

Ett speciellt minne som Johan Östling minns är en historia som Birgitta Rasmusson berättade för honom en gång om när hon och en väninna var på cykelsemester i Europa.

– Väninnan hade vänt kartan upp och ner och då påpekade Birgitta det och väninnan sa att hon inte hade gjort det. Då sa Birgitta att det inte spelade någon roll om de cyklade mot samma håll som förut, vi har ingenstans vi ska vara eller någon tid att passa. Så de cyklade tillbaka.

I ett sms till Expressen skriver Sara Johansson, exekutiv producent för ”Hela Sverige bakar”:

”Birgitta var otroligt uppskattad som domare i Hela Sverige bakar och genom åren har hon skänkt tittarna både glädje och inspiration. Hon var verkligen hela Sveriges kakdrottning. Vi kommer att sakna henne väldigt mycket.” .

”Hon var hjärtat i programmet”

Tilde de Paula Eby, som var programledare för ”Hela Sverige bakar” mellan 2012 och 2017, menar att Birgitta Rasmussens bortgång kom som en chock. I ”Efter fem” berättar de Paula Eby om hur hon minns Birgitta Rasmussen och beskriver henne som ”kärnan och hjärtat” i bakprogrammet.

– Jag känner en enorm sorg. Det här året har varit tungt och det fortsätter tungt och hennes bortgång är en del av det, säger programledaren.

– Jag tror att när hon blev allmänt känd förutom för de allra mest bakintresserade fick hela bakkulturen oh kakor både historiskt och det moderna ett uppsving. Bullar, kakor och fikakulturen kom tillbaka tack vare henne och hennes enorma kändisskap som hon faktiskt tyckte var ganska kul, fortsätter Tilde de Paula Eby.

Programledaren berättar vidare att Birgitta Rasmussen alltid, även om de hade smakat på en massa bakverk, tog en sockerbulle lunchen.

– Jag kommer minnas henne med kärlek och med en sockerbulle, säger Tilde de Paula.

Johan Sörberg har varit jurymedlem i ”Hela Sverige bakar” sedan starten 2012 och jobbade nära Birgitta Rasmusson. På Instagram skriver han om sin ”wing man” sedan åtta år tillbaka.

”En kvinna som det var fart i och hon var rapp i käften som få, hon har myntat en hel del ord och dom flesta tänker nog på” rasande elegant ”som några få förunnat fick som betyg när ett bakverk föll helt i hennes smak.”

Sörberg skriver vidare i texten att han saknade sin jurypartner under förra säsongen.

”Jag saknade dig förra inspelning som du inte fick vara med på eftersom du tillhörde riskgrupperna, trots att Bettan har axlat sin roll brutalt bra men det finns bara en Biggan!”

https://www.instagram.com/p/CMCuhTdJM3Q/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.