Alla Abba-medlemmar på scenen samtidigt. Bild från Per Sundins Instagramkonto @perurbanAlla Abba-medlemmar på scenen samtidigt. Bild från Per Sundins Instagramkonto @perurban
Alla Abba-medlemmar på scenen samtidigt. Bild från Per Sundins Instagramkonto @perurban
Även Marie Göranzon och Jan Malmsjö var på plats under kvällen. Foto: Eva RogstenÄven Marie Göranzon och Jan Malmsjö var på plats under kvällen. Foto: Eva Rogsten
Även Marie Göranzon och Jan Malmsjö var på plats under kvällen.  Foto: Eva Rogsten
Janne Schaffer var en av gästerna under firandetJanne Schaffer var en av gästerna under firandet
Janne Schaffer var en av gästerna under firandet
Bengt von Hofsten och Alexandra Charles. Foto: Eva RogstenBengt von Hofsten och Alexandra Charles. Foto: Eva Rogsten
Bengt von Hofsten och Alexandra Charles. Foto: Eva Rogsten
Under söndagen firade Björn och Benny sitt samarbete med en privat fest på Berns salonger i Stockholm. Foto: Eva RogstenUnder söndagen firade Björn och Benny sitt samarbete med en privat fest på Berns salonger i Stockholm. Foto: Eva Rogsten
Under söndagen firade Björn och Benny sitt samarbete med en privat fest på Berns salonger i Stockholm. Foto: Eva Rogsten

Hela Abba på scen tillsammans igen

Publicerad

När Björn Ulvaeus och Benny Andersson firade 50 år som artister tillsammans återförenades abborna och flera av Sveriges största artister stod på scenen på Berns salonger.

Björn och Benny hyllades av Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

– Det var väldigt trevligt, säger Benny Andersson.

För 50 år sedan, den 5 juni 1966, träffades Björn Ulvaeus och Benny Andersson för första gången. Sedan dess har deras vänskap berikat den Svenska musikhistorien.

Under söndagen firade Björn och Benny sitt samarbete med en privat fest på Berns salonger i Stockholm. Festen drog i gång 18.15 och höll på till sent in på natten.

Hela den svenska artisteliten fanns på plats och många av dem uppträdde även på scen.

 

När Björn & Benny firar sitt 50-åriga samarbete blir den naturligtvis en väldigt speciell kväll.

Ett foto publicerat av Niklas Strömstedt (@poptonten)

 

Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad sjöng för Björn och Benny. Mot slutet stod alla fyra på scen och framförde låten "You and I" tillsammans, berättar Janne Schaffer.

– Det var lite historia om vad som har hänt, hur allting började med Abba. Sen sjöng de ju hela gänget ihop på slutet. "You and I" hette låten, säger han och fortsätter:

– Det är historiskt faktiskt.

Men åsikterna om vad som egentligen sjöngs går isär. Enligt flera fansidor, bland annat Abba Fanatic, ska Björn och Benny ha framfört ”Does your mother know” och Agneta och Anni-Frid ska ha sjungit ”The way old friends do".

Abba sjöng i hop på Berns

Anni-Frid Lyngstad säger att kvällen var känsloladdad.

– Den här kvällen var helt fantastisk. Väldigt mycket känslor. Vi har gjort en resa genom vår historia, framför allt Benny och Björns. Det har varit väldigt nostalgisk, säger hon.

 

 

LÄS MER: Testa dig: Vad kan du om Abba?

 

 

Benny Andersson: "Väldigt trevligt"

Förutom ABBA-kollegerna deltog bland många andra Peter Jöback, Lasse Berghagen, Björn Skifs, Janne Schaffer, Pernilla Wahlgren, Lena Philipsson, Kristina Lugn, Jerry Williams, Niklas Strömstedt, Helen Sjöholm,Tommy Körberg och Thomas och Marie Ledin. Även Lill-Babs var på plats.

– Jag har gråtit mycket i kväll, säger hon.

Kvällens konferencier var Claes af Geijerstam. Han hade sammanställt en film, med bilder och filmklipp från Björn och Bennys långa karriär, med nedslag i viktiga händelser genom åren, som segern med "Waterloo" i Eurovision Song Contest 1974.

– Det var väldigt trevligt, säger Benny Andersson.

Lyckliga och glada var skådespelarna och paret Marie Göranzon och Jan Malmsjö, som skrattade och kramades med andra gäster innan de lämnade festen.

– Det var fantastiskt. En magisk kväll. Så generöst med mat och allt. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli en sån fest. Nu är man lycklig och kan lugnt dö efter att ha fått vara med om det här, säger Marie Göranzon medan maken Jan Malmsjö instämmer.

– Det var ett kalejdoskop av människor på scenen som varit med under Björn och Bennys karriär.

Kristina Lugn var också nöjd med festkvällen:

– Det var helt fantastiskt, konstaterade hon.

 

 

LÄS MER: Ulvaues krav för en Abba-comeback

 

 

Janne Schaffer: "Musikhistoria"

Nygifta paret Alexandra Charles och Bengt von Hofsten beskriver festen som en exceptionell tillställning.

– Det var sagolikt. Lena Philipsson och Pernilla Wahlgren sjöng tillsammans, och Lill-Babs framträdde med Peter Jöback. Helen Sjöholm sjöng en låt från Chess och Tommy Körberg sjöng hennes hitlåt "Du är min man". De bytte låtar helt enkelt, berättar Alexandra Charles.

Scenframträdandena avslutades med att Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad hyllade Björn och Benny med en ballad.

– Sedan kom alla upp på scenen, och till sist sjöng de dryckesvisan "Nu alla goda vänners skål, gutår", berättar Alexandra Charles.

Därefter blev det dans till BAO, Benny Anderssons orkester.

– Det här var ett stycke musikhistoria, säger Janne Schaffer.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag