Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedda Stiernstedts svåra tid – sov i bilen

Se intervju med Hedda Stiernstedt
Hedda Stiernstedt arbetade så mycket att hon knappt hann sova.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Bild från den senaste säsongen av ”Vår tid är nu”.Foto: SVT
Hedda Stiernstedt berättar även om den kommande specialsäsongen.Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Karaktären Nina Löwander startar en nattklubb.Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Hedda Stiernstedt med skådespelaren Julia Heveus, som också medverkar i ”Vår tid är nu”.Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin

Som Nina Löwander har Hedda Stiernstedt dominerat den svenska tv-tittartoppen. 

I höst syns hon som Doris i en ny ”Jönssonligan”-film och har huvudrollen i sista säsongen av ”Vår tid är nu”. Senare väntar filmen ”Min pappa Marianne”, där Stiernstedt spelar mot Rolf Lassgård, samtidigt som Stiernstedt är på väg att helt stänga dörren till det som var hennes stora genombrottsroll. 

Att slå av på takten? Aldrig. 

– Jag är en arbetsnarkoman av rang och kommer fortsätta springa framåt, men jag vet inte riktigt i vilken riktning just nu, säger Hedda Stiernstedt. 

Hon beskriver det som ”en tid med väldigt lite sömn”. 

Hedda Stiernstedt, 31, spelade in ”Vår tid är nu” och ”Svartsjön” säsong 2 parallellt, vilket innebar att hon pendlande mellan Göteborg och Stockholm. För att få någon sömn överhuvudtaget tvingades hon sova i bilen på väg mellan de olika inspelningsplatserna. 

Det avskräckte inte. 

I stället fortsätter Stiernstedt att kasta sig in i nya projekt med en aldrig sinande entusiasm. I höst syns hon i den sista regelrätta säsongen av SVT:s supersuccé ”Vår tid är nu” och i den Tomas Alfredson-regisserade ”Se upp för Jönssonligan”, som har biopremiär 22 november. Senare väntar ”Min pappa Marianne”, där Stiernstedt, Rolf Lassgård och Lena Endre spelar huvudrollerna. 

I skrivande stund har Stiernstedt, precis som stora delar av ”Vår tid är nu”-ensemblen, börjat inspelningen av den specialsäsong på fyra avsnitt som har premiär julen 2020 i SVT. 

Hedda Stiernstedt: ”Bitterljuv känsla”

– Det är någonting med utveckling och framåtrörelse som jag tycker är väldigt viktigt i livet. Det är därför jag tror det här yrket passar mig, för jag går i gång på framåtrörelse, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Det som har varit unikt med ”Vår tid är nu” är att det är väldigt mycket framåtrörelse i det, vilket har gjort att det aldrig har skapats ett lugn eller att man har känt ”nu gör vi det här igen”, och det är en av många anledningar till att det har känts väldigt givande. 

Känner du då att det är skönt att dels spela Nina igen och dels stänga dörren i och med specialsäsongen, eller hur känner du?

– Jag tycker du sammanfattar det ganska bra, det är en bitterljuv känsla att veta att vi snart stänger dörren för gott och samtidigt få vara med alla fantastiska skådespelare och alla i teamet en gång till, men också faktiskt få vara med Nina Löwander igen. 

– Jag älskar Nina Löwander på det där sättet som man älskar typ en släkting. Alltså, både och: jag tycker om henne, men är också skittrött på henne. 

Då måste det vara kul att specialsäsongen utspelar sig sommaren 1951 och att, så att säga, gå tillbaka i tiden. Det kanske är den kicken som krävs för att det ska vara roligt igen? 

– Ja. För mig var det här verkligen den enda formen som jag hade kunnat tacka ja till. Det är lite kortare, vi är på en ny plats, det är inte samma restaurang, det är väldigt mycket relationsdrama och det är skönt att slippa hela ”vem-ska-ta-över-restaurangen”-grejen. Det här blir en annan del av historien. Det är en bakåtrörelse som är en framåtrörelse. 

”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär 28 oktober i SVT. De åtta avsnitten blir den sista pusselbiten i berättelsen om familjen Löwander. 

Seriens avslutande säsong utspelar sig 1968-1971 och för Hedda Stiernstedt innebär det bland annat att hennes rollfigur Nina Löwander ska bli nattklubbsdrottning. 

Detta hör samman med att den mest genomgripande förändringen i Djurgårdskällarens historia sker i början av säsongen, då Nina tillsammans med sin dotter Christina startar en nattklubb. 

”Samma problematik, nya former”

– Det jag har förstått av den lilla promille av tittare som jag kommit i kontakt med är att jag har lyckats förmedla till som jag vill förmedla med Nina Löwander, och det är att hon är mänsklig, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Alltså, det har varit så viktigt för mig att hålla fast vid alla hennes dåliga och alla hennes bra sidor. Det där utvecklas mer och mer när hon blir äldre. Hon har samma problematik, men det tar nya former. 

Inför den stundande inspelningen av julspecialen av ”Vår tid är nu” har Hedda Stiernstedt varit ledig en månad. Då stängde hon av sin mejl, vilket enligt henne själv är ”så nära jag kommer att slå av på takten”. 

– Jag älskar mitt jobb, oavsett vilken form det tar sig. Det måste inte vara en ny tv-serie som ska spelas in i Göteborg i fyra år, men jag är en arbetsnarkoman av rang och kommer fortsätta springa framåt, men jag vet inte riktigt vilken riktning just nu. Vi får se. 

HEDDA STIERNSTEDTS HÖST OCH VINTER

”Vår tid är nu” säsong 3

Premiär 28 oktober i SVT. Sista regelrätta säsongen av tv-succén, som utspelar sig 1968-1971. Stiernstedts rollfigur Nina Löwander är på väg att öppna nattklubb. Gustaf stöttar henne, men Peter och hans hustru Ester ser sin egen verksamhet hotad av Ninas planer. Ninas numera vuxna dotter Christina som ska hjälpa Nina att göra nya nattklubben till en succé. 

 

”Se upp för Jönssonligan”

Biopremiär 22 november. Hedda Stiernstedt spelar Doris när Tomas Alfredson regisserar nästa berättelse om Jönssonligan. Handlingen: Efter en misslyckad kupp hamnar Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i fängelse. När han släpps ut har kumpanerna i Jönssonligan blivit hederliga och ”Sickan” får fortsätta på egen hand. Alfredson och Henrik Dorsin, som spelar ”Sickan”, har skrivit manus. 

 

”Min pappa Marianne”

Planerad biopremiär februari 2020. Film med manus av Ida Kjellin och Daniel Karlsson, fritt efter Ester Roxbergs bok ”Min pappa Ann-Christine” och ett manus av Cilla Jackert. Rolf Lassgård, Stiernstedt och Lena Endre spelar huvudrollerna. Mårten Klingberg regisserar. 

 

”Vår tid är nu” - specialsäsongen

Premiär julen 2020 i SVT. De fyra avsnitt utspelar sig mellan seriens första och andra säsong, har nu börjar spelas in. Specialsäsongen börjar sommaren 1951, drygt ett halvår efter att första säsongen tog slut. Familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.