Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedda Stiernstedts svåra stunt i nya ”Jönssonligan”

Hedda Stiernstedts tolkning av Doris har en framträdande plats i ”Jönssonligan”.
Foto: FLX Feature
”Se upp för Jönssonligan” skulle egentligen haft biopremiär den 25 december. Nu visas den i stället på C More.
Foto: SF / SF
Henrik Dorsins ”Sickan” har ett starkt självförtroende.
Foto: FLX Feature
Henrik Dorsin, David Sundin, Anders Johansson och Hedda Stiernstedt i ”Se upp för Jönssonligan”.
Foto: FLX Feature

Tomas Alfredsons ”Se upp för Jönssonligan” är en av julens stora filmhändelser.

Skådespelaren Hedda Stiernstedt berättar om hur hon förändrades av att jobba med tre komiker – och avslöjar sin stora besvikelse över sitt misslyckade stunt.

– Jag grämer mig fortfarande, säger hon.

Försenad ett drygt år har ”Se upp för Jönssonligan” premiär på strömningstjänsten C More på juldagen.

I nystarten av den kultförklarade filmserien axlar Henrik Dorsin, 43, manteln som ligaledaren Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. Anders ”Ankan” Johansson, 46, är Vanheden och David Sundin, 44, Dynamit-Harry.

Doris görs av ”Vår tid är nu”-stjärnan Hedda Stiernstedt, 33.

Hon anlitades för några år sedan av regissören Tomas Alfredson till en kortfilm i projektet ”Bergman Revisited”, och blev sedan erbjuden rollen.

– Jag sa bara ”ja” och sedan frågade jag ”vad är det för film?”. Så sa han att det var ”Jönssonligan”. Det var inte det jag hade tippat att han skulle göra härnäst, säger Hedda Stiernstedt. 

– Han är en fantastisk regissör. Det var därför jag sa ja innan jag visste vad det var för film.

Skrattade så hon grät

Inför inspelningen träffade Hedda Stiernstedt skådespelaren Birgitta Andersson som spelade Doris i de gamla filmerna.

– Hon sa ”Åh vad kul ni kommer få”. Och det fick vi också. Jag har liksom aldrig riktigt haft kul på jobbet tidigare, säger hon och skrattar.

Att jobba med tre komiker blev något nytt.

– Jag har alltid gått och grävt i mitt eget känsloliv om ångest och tankar. Nu skrattade jag så att jag grät varje dag.

”Standup som pågår 24/7”

Henrik Dorsin säger att det ”slängdes käft” hela tiden.

– David Sundin har ju det interna smeknamnet ”Snackson”. Han pågår hela tiden och sedan säger Ankan något som ska vara djupsinnigt. Medan Hedda har en ganska bitter och cynisk humor, säger han och tillägger skämtsamt:

– Och själv är jag ju bara mysig och trevlig.

Enligt Hedda Stiernstedt var de ”i gång hela tiden”.

– Det var så förvirrande för mig till en början. För jag brukar bara vara tyst och lyssna på musik. Först lyssnade jag bara, men sedan började jag delta på mitt eget sätt och skjuta in kommentarer. Det är som att ha en standup som pågår 24/7, säger hon.

En tunna med majonnäs

Filmen innehåller en hel del action och specialeffekter. Hedda Stiernstedt grämer sig ännu över ett misslyckat stunt.

– Jag fick ett enda stunt som jag fick göra själv – och det misslyckades jag med. Jag kunde inte göra klart det, så då strök vi det, säger hon.

– Jag skulle hoppa upp på bilen i farten. De hade byggt avsatsbrädan där jag skulle stå alldeles för kort så jag halkade av den varje gång jag kom upp på den. De hade inte tid att bygga om den. Jag fick till slut bara stå på den när jag kom in i bild.

Henrik Dorsin flikar in att han minsann satte alla sina stunt.

– Jag hänger utanför ett flygledartorn i selar. One take. Sedan var jag nere i en tunna med majonnäs också. Det var ganska obehagligt, säger han.

Majonnäsen, som egentligen var en billig hudkräm, gav honom utslag.

– Jag blev helt röd som en kräfta efteråt. Men det är sådant som ingår. Jag överhörde när någon frågade Tomas varför jag inte hade någon stuntman, ”Det är ingen som kan ersätta den kroppen”. Ingen kan se ut så flaskformad. Så jag är tvungen att göra mina egna stunts, för trovärdigheten.

”Hedra det gamla”

De spelar folkkära karaktärer som många redan har en klar bild av. Det blev en balansgång att hylla det gamla och samtidigt göra nytt.

Moderliga Doris har exempelvis fått en mer aktiv roll.

– Hon är tuffast av de alla. Jag är trött på att se tuffa tjejer som inte samtidigt får vara kvinnor. De ska ha manliga attribut. För mig kändes det fräschare att göra en tjej med jättemycket läppstift och superlånga lösnaglar som är ömsint och samtidigt tuff, säger Hedda Stiernstedt.

Henrik Dorsin, som är medförfattare till manuset, studerade Gösta Ekmans tolkning av den snillrike ”Sickan” men gick också tillbaka till den danska förlagan, Olsen-banden.

– Jag ville hitta en egen ingång, som i mitt fall är att han har ett annat självförtroende än den gamla Sickan. Han vet att han är bättre. Han har inte samma revanschistiska känsla i sig.

Hela manusarbetet kännetecknades av samma tänk, enligt Henrik Dorsin.

– Hedra det gamla, men inte försöka göra en kopia och åka snålskjuts, utan skapa ett eget universum.

”Vår tid är nu”-Hedda bröt ihop på inspelningsplatsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.