Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hedda Stiernstedts planer efter succén ”Vår tid är nu”

”Det kom en bulldozer rakt in i bygget”
Suzanne Reuter återkommer som Helga Löwander.
Foto: FOTOGRAF PETER CEDERLING / @PETER CEDERLING
Hedda Stiernstedt blickar framåt efter ”Vår tid är nu”.
Foto: Henrik Jansson
Hedda Stiernstedt spelar Nina Löwander i ”Vår tid är nu”.
Foto: FOTOGRAF PETER CEDERLING / @PETER CEDERLING

SVT:s hyllade generationsdrama ”Vår tid är nu” tar farväl av tittarna i mellandagarna.

Hedda Stiernstedt, 33, beskriver avslutningen som full av känslor och kärlek.

Nu berättar hon om relationen till kollegan Charlie Gustafsson, 28, och sin framtid.

– Jag kanske inte vill regissera just nu, men jag känner mig väldigt intresserad av att bli inbjuden i processen tidigare, säger hon.

Julspecialen utspelar sig 1951 mellan säsong ett och två. I tillbakablickens fyra avsnitt skildras hur Hedda Stiernstedts och Charlie Gustafssons älskade karaktärer Nina Löwander och Calle Svensson hittar tillbaka till varandra.

– Det var en bit av berättelsen som många kände saknades. Det hade byggts upp väldigt mycket för hur det skulle gå för Nina och Calle, sedan helt plötsligt hoppade vi över det. Nu berättas historien om hur de blev tillsammans, säger Hedda Stiernstedt.

När avsnitten i den tredje och sista säsongen i stort var färdiginspelade tog skådespelarna avsked av varandra, berättelsen och karaktärerna.

Men eftersom även seriens skapare insåg att tittarna snuvats på en bit av kärleksdramat föddes idén om en kortare specialsäsong.

”Extra mycket kärlek”

För Hedda Stiernstedt var just att det var en tillbakablick viktigt för att hon skulle tacka ja.

– Stämningen var väldigt mycket ”get the old gang together”. Att få gå in i den här världen igen och göra det på ett så mysigt sätt. Det är en koncentrerad form av ”Vår tid är nu”. Extra mycket känslor, extra mycket kärlek, säger hon.

– Vi har gjort det här så länge och det kändes bra att få avsluta det på en så fin plats.

I det sammanhanget var hon också glad att återse sin rollfigur.

– Jag tycker det kändes fint att vara Nina när hon är sitt bästa. Även om hon börjar i sitt sämsta. Att verkligen få skiljas från henne då hon mår sitt bästa. Det kändes väldigt fint.

Inspelningarna började på sensommaren förra året och pågick in i hösten. Mycket av julspecialen äger rum i skärgårdsmiljö.

Hedda Stiernstedt beskriver avslutningen av ”Vår tid är nu” som slutet på en era för henne.

– Det har varit en stor del av mitt liv de senaste fyra åren, och det har så klart betytt hur mycket som helst för mig. Samtidigt känns det kul med nya utmaningar, eftersom vi har tillbringat så mycket tid med det här.

Vill vara mer delaktig i skapandet

Förutom ”Vår tid är nu” är Hedda Stiernstedt aktuell i Tomas Alfredsons ”Se upp för Jönssonligan”.

Ett mål i framtiden är att delta i skapandet mer från grunden. Om det innebär att skriva, regissera eller bara ha mer inflytande i karaktärsutvecklingen vet hon inte riktigt.

– Det är klart att jag går i sådana tankar. Allt är fortfarande i sin linda. Framför allt kanske inte regissera just nu, men jag känner mig väldigt intresserad av att bli inbjuden i processen tidigare, säger hon.

Hedda Stiernstedt bestämde sig i början av året för att ta en paus för att få tid att reflektera. Samtidigt slog coronapandemin till. Den frivilliga pausen blev därmed lite stökigare än planerat.

– Jag hade jobbat non stop i fyra år. Så jag ville tänka över hur jag vill jobba i framtiden, vad jag är intresserad av, vad som känns kul. Ge mig själv tid och kanske sätta mig ner och skriva lite. Men sedan kom pandemin och då blev det något annat av den pausen.

”Tycker mycket om varandra”

Hon förklarar att hon och Charlie Gustafsson lärt känna varandra mycket bra genom åren. Nu är första gången på länge som de inte har återkommande jobbuppdrag tillsammans.

– Så nu kanske vi kommer försöka ses mer privat för första gången. Vi tycker mycket om varandra som vänner. Vi hörs i telefon och i vår chattgrupp som vi har med de andra skådisarna.

”Vår tid är nu – 1951” har premiär på SVT och SVT Play den 25 december. 

Mattias Bergqvist recension: “Det bästa SVT har gjort”
Hedda Stiernstedt togs av polis – två gånger samma dag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.