Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedda Stiernstedt tillbaka – Lassgårds oväntade drag

Nya ”Jönssonligan”. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rolf Lassgård spelar ”Marianne” i ”Min pappa Marianne”. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hedda Stiernstedt är tillbaka efter succén med ”Vår tid är nu”. 

Och hon spelar mot Rolf Lassgård som gör en oväntad roll. 

Här är alla filmer att hålla koll på under 2020. 

”Bombshell – när tystnaden bryts”

Nicole Kidman, Charlize Theron och Margot Robbie sammanstrålar i denna verklighetsbaserade film om Fox News-skandalen 2016. Chefen och medgrundaren Roger Ailes tvingades då lämna sin post efter att flera kvinnliga medarbetare anklagat honom för sexuella trakasserier. Både Robbie och Theron är Golden Globe-nominerade för sina insatser i dramat som faktiskt utspelar sig före Metoo.

Premiär: 17/1.

”Unga kvinnor”

Årets vackraste julfilm får tyvärr svensk premiär en månad försent. Se den ändå för Greta Gerwig (som tidigare gjort femfaldigt Oscarsnominerade ”Lady bird”) har gjort en totalt ljuvlig uppdatering av klassikern, och rollsatt den med perfektion. För vad sägs om Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Laura Dern, Meryl Streep, och lite Timothée Chalamet på det?

Premiär: 24/1.

”Min pappa Marianne”

Svensk film befinner sig i kris eftersom publiken väljer att se annat. Frågan är om den här filmen, baserad på Ester Roxbergs bok, kan bättra på siffrorna? Hedda Stiernstedt spelar en ung kvinna, vars pappa (spelad av Rolf Lassgård) en dag öppnar upp om att han egentligen vill leva som kvinna. Regisserar gör Guldbaggebelönade Mårten Klingberg som tidigare gjort flera ”Beck”-filmer.

Premiär: 21/2.

”No time to die”

Hemlighetsmakeriet kring den 25:e James Bond-filmen  har varit enormt. Men vi vet i alla fall att Daniel Craig återvänder för sista gången, och att svenske David Dencik har fått en större roll som tycks fodra fluffig mustasch. I övriga roller ser vi bland annat Rami Malek som skurk.

Premiär: 3/4.

”Wonder woman 1984”

Av alla superhjältefilmer som ska upp på bio under 2020, så är det åtminstone tre som fokuserar på kvinnliga rollfigurer: ”Birds of prey” (med Margot Robbie som Harley Quinn), ”Black widow” (med Scarlett Johansson), och ”Wonder Woman 1984”. Med tanke på Gal Gadots glimrande prestation sist, så är det den senare, i regi av Patty Jenkins, som lockar mest.

Premiär: 5/6.

Top Gun: Maverick

Numera kan precis allt få en uppföljare, till och med nära 35 år gamla filmer med kultstatus. ”Jag kände att det var mitt ansvar att leverera till er,” sa Cruise till fansen på Comic-con i San Diego i somras, och trailern borgar för en film fylld av flygplan, g-krafter och Tom Cruise som eventuellt jobbar på att försöka hantera sitt eget åldrande.

Premiär: 17/7.

Se upp för Jönssonligan

Senaste uppdateringen av ”Jönssonligan” skulle haft premiär mot slutet av 2019, men har blivit rejält försenad. Mycket pekar ändå på att filmen är väntan värd. För regin står nämligen Tomas Alfredson (”Låt den rätte komma in”) som skapat manus tillsammans med Henrik Dorsin som även spelar Sickan. I övriga roller ser vi Hedda Stiernstedt, David Sundin och Anders Johansson.

Premiär: Hösten.

”The many saints of Newark”

THE MANY SAINTS OF NEWARK

En prequel till tv-serien ”Sopranos”, där ingen mindre än Michael Gandolfini axlar sin avlidne pappa James Gandolfinis roll som Tony Soprano. I övriga roller ser vi Jon Bernthal, Vera Farmiga, Corey Stoll och ”Goodfellas”-skådisen Ray Liotta.

Premiär: I USA 25/9. Sverige ännu oklart.

”Dune”

David Lynch gav oss sin version av Frank Herberts sci fi-roman redan 1984. Nu har turen gått till Denis Villeneuve som efter ”Blade runner 2049” och ”Arrival” är väl betrodd i genren. På rollistan finns både svenska stjärnor som Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson, samt andra storheter i form av bland annat Timothée Chalamet, Zendaya och Oscar Isaac.

Premiär: 18/12.

”Utvandrarna”

Jan Troells ”Utvandrarna” från 1971 blev femfaldigt Oscarsnominerad, och vann två Golden globe. Den här nyfilmatiseringen lär knappast kunna matcha det, men nyfikenheten är ändå på topp för filmen som ska regisseras av norske Erik Poppe, och börjar att spelas in under 2020.

Premiär: Möjligen juldagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.