Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heath Ledgers Oscarskonflikt – vännen avslöjar efter alla år

Dagens toppnyheter – sport och nöje
Heath Ledger.Foto: REX/GREGORY PACE/BEI/ALL OVER PRESS REX FEATURES
Jake Gyllenhaal och Heath Ledger i ”Brokeback mountain”.Foto: KIMBERLY FRENCH / AP FOCUS FEATURES

När Oscarsgalan ville få Jake Gyllenhaal och Heath Ledger att skämta om storfilmen ”Brokeback mountain” satte Heath Ledger ner foten – och vägrade.

Nu berättar Gyllenhaal om spelet bakom kulisserna, 13 år senare.

– Men Heath sa: ”Det är inget skämt för mig, jag vill inte skämta om det”, säger Jake Gyllenhaal i en intervju med Another man magazine.

Romansen mellan två manliga cowboys på 60-talet i ”Brokeback mountain” tog hela världen med storm, och filmen vann tre tunga priser på Oscarsgalan 2006.

Men när huvudrollsinnehavarna Heath Ledger och Jake Gyllenhaal ombads skämta om filmen i en öppningsakt på Oscarsgalan det kommande året, så vägrade Ledger.

Heath Ledger vägrade skämta om ”Brokeback mountain”

I en intervju med Another man magazine berättar Jake Gyllenhaal att det var viktigt för Heath Ledger – som tragiskt dog i en oavsiktlig överdos året därpå, 2008 – att ta filmens berättelse på allvar, och inte skämta bort det. Därför var skådespelarna inte med i öppningsakten på den prestigefulla galan.

Jake Gyllenhaal och Heath Ledger i ”Brokeback mountain”.Foto: KIMBERLY FRENCH / AP FOCUS FEATURES

– Jag minns att de ville göra en öppning på Oscarsgalan det året som drev med det. Och Heath vägrade. Jag kände väl att ”Okej, spelar roll”, jag är alltid godtrogen. Men Heath sa: ”Det är inget skämt för mig, jag vill inte skämta om det”. Det är det jag älskade med Heath. Han ville aldrig skämta. Om någon ville driva med berättelsen eller vad som helst, så sa han: ”Nej. Det här är om kärlek. Det är allt. Liksom, nej”, berättar Jake Gyllenhaal i intervjun.

Gyllenhaal och Ledger valdes av regissören Ang Lee

Gyllenhaal och Ledger valdes av regissören Ang Lee att spela huvudrollerna, men till denna dag vet inte Gyllenhaal vad som fick Lee att ge honom rollen.

– Det är fortfarande ett mysterium för mig. Och något som Heath och jag delade – det var var ett mysterium för oss under den perioden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.