Det är i säsongens andra avsnitt av SVT-programmet ”Mästarnas Mästare”, som sänds på söndagskvällen, som ett samtal om idrott och politik kommer upp till ytan när deltagarna återhämtar sig efter en tuff tävling.
Höjdhopparen Emma Green, 37, sitter i skuggan och målar naglarna när speedwayföraren Antonio Lindbäck slår sig ner vid henne ute på balkongen tillhörande huset de bor i.
Snabbt kommer deras samtal att handla om den där gången, under friidrotts-VM i Ryssland 2013, när Emma målat naglarna i regnbågens färger – en tyst protest mot de då nya ryska antigaylagarna.
– Det var bara som en subtil gest, säger Emma Green nu om händelsen.
Riskerade fängelse
Under tiden för friidrotts-VM i Moskva hade det varit mycket debatter om den ryska lagen som infördes i juni 2013 och som innebar förbud mot att sprida information om bland annat homosexualitet – så kallade ”icke-traditionella sexuella relationer” – till personer under 18 år.
I SVT-programmet förklarar Emma att hon riskerade att bli diskad från mästerskapet och till och med att dömas till fängelse – men att det inte var någonting som hon tänkte på där och då.
– Jag ville bara visa att jag tycker att alla människor är lika mycket värda och att kärlek inte kan vara fel på något sätt, förklarar hon.
Efter protesten fick Emma dessutom kritik där personer menade att man inte ska blanda ihop politik och idrott, någonting som hon tidigare berättat om.
– Jag fick väldigt mycket fint, men också väldigt många som tyckte att det var skandal att jag gjorde det i blå-gula färger och så där, berättar hon för Antonio Lindbäck.
Antonio Lindbäck utsattes för rasism
Även Antonio berättar att han har utsatts för hat genom sin idrott. Det har handlat om ren och skär rasism, berättar han.
Specifik minns han en händelse som utspelade sig på en tävling i Polen. Antonio Lindbäck berättar att det hade gått bra för honom i tävlingen och att det var när han skulle köra förbi läktaren efter sitt tredje hit som publiken ställde sig upp och ”heilade”.
– Först kom det flaskor och sen såg jag hur hela läktaren ställde sig upp och gjorde hitler-tecken till mig, berättar Antonio Lindbäck i programmet och fortsätter:
– Ibland är det ledsamt, men det är väl så det är, säger han.