Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatet mot Emma Green efter Rysslandprotesten

Det blev en världsnyhet när Emma Green i protest dök upp på VM-arenan i Moskva med regnbågsfärgade naglar.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Under tiden för friidrotts-VM i Moskva hade det varit mycket debatter om den ryska lagen som infördes i juni 2013 och som innebar förbud mot att sprida information om bland annat homosexualitet – så kallade ”icke-traditionella sexuella relationer” – till personer under 18 år.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Emma Green i ”Mästarnas Mästare”.
Foto: Janne Danielsson / SVT
Efter protesten fick Emma kritik där personer menade att man inte ska blanda ihop politik och idrott.
Foto: SVT / SVT
Speedwayföraren Antonio Lindbäck berättar för Emma Green att han utsatts för rasism genom sin idrott och berättar om en speciellt obehaglig upplevelse i Polen.
Foto: SVT / SVT

Det blev en världsnyhet den där gången när höjdhopparen Emma Green dök upp på VM-arenan i Moskva med regnbågsfärgade naglar.

Det var en elegant och raffinerad protest mot Rysslands antigaylagar. 

I ”Mästarnas Mästare” berättar nu Emma Green om uppståndelsen och om kritiken hon fick efteråt. 

– Jag fick väldigt mycket fint, men också väldigt många som tyckte att det var skandal att jag gjorde det i blå-gula färger, förklarar hon. 

Det är i säsongens andra avsnitt av SVT-programmet ”Mästarnas Mästare”, som sänds på söndagskvällen, som ett samtal om idrott och politik kommer upp till ytan när deltagarna återhämtar sig efter en tuff tävling. 

Höjdhopparen Emma Green, 37, sitter i skuggan och målar naglarna när speedwayföraren Antonio Lindbäck slår sig ner vid henne ute på balkongen tillhörande huset de bor i. 

Snabbt kommer deras samtal att handla om den där gången, under friidrotts-VM i Ryssland 2013, när Emma målat naglarna i regnbågens färger – en tyst protest mot de då nya ryska antigaylagarna.

– Det var bara som en subtil gest, säger Emma Green nu om händelsen. 

Riskerade fängelse

Under tiden för friidrotts-VM i Moskva hade det varit mycket debatter om den ryska lagen som infördes i juni 2013 och som innebar förbud mot att sprida information om bland annat homosexualitet – så kallade ”icke-traditionella sexuella relationer” – till personer under 18 år. 

I SVT-programmet förklarar Emma att hon riskerade att bli diskad från mästerskapet och till och med att dömas till fängelse – men att det inte var någonting som hon tänkte på där och då. 

– Jag ville bara visa att jag tycker att alla människor är lika mycket värda och att kärlek inte kan vara fel på något sätt, förklarar hon. 

Efter protesten fick Emma dessutom kritik där personer menade att man inte ska blanda ihop politik och idrott, någonting som hon tidigare berättat om

– Jag fick väldigt mycket fint, men också väldigt många som tyckte att det var skandal att jag gjorde det i blå-gula färger och så där, berättar hon för Antonio Lindbäck. 

Antonio Lindbäck utsattes för rasism 

Även Antonio berättar att han har utsatts för hat genom sin idrott. Det har handlat om ren och skär rasism, berättar han. 

Specifik minns han en händelse som utspelade sig på en tävling i Polen. Antonio Lindbäck berättar att det hade gått bra för honom i tävlingen och att det var när han skulle köra förbi läktaren efter sitt tredje hit som publiken ställde sig upp och ”heilade”. 

– Först kom det flaskor och sen såg jag hur hela läktaren ställde sig upp och gjorde hitler-tecken till mig, berättar Antonio Lindbäck i programmet och fortsätter: 

– Ibland är det ledsamt, men det är väl så det är, säger han. 

Emma Green när hon var med i programmet "Superstars”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.