Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hatet mot Bergqvist – tvingad till extra skydd

Kjell Bergqvist i "Breaking news"Foto: Kanal 5
Kjell Bergqvist.Foto: /IBL / /IBL

Skådespelaren Kjell Bergqvist har bredvid sitt skådespeleri även uppmärksammats för sitt starka samhällsengagemang.

I samband med valet samlade han in över 250 svenska kändisar i ett upprop mot Sverigedemokraterna i en Facebookgrupp.

I "Breaking News med Filip och Fredrik" berättar skådespelaren om hur han tvingats ha livvakter och om hoten.

– Jag har fått byta flyg och landa på andra flygplatser, säger han i programmet.

Kjell Bergqvist har under hela sin långa skådespelarkarriär även engagerat sig i olika samhällsfrågor.

Under arbetet med tv-serien "Springfloden" på SVT fick han kontakt med hemlösa i Stockholm och började engagera sig för dem. Han har även engagerat sig i olika välgörenhetsprojekt för barn i Thailand.

Inför valet startade han Facebookgruppen "Vad som helst men aldrig SD", ett upprop som har samlat över 170 000 människor och över 250 kända svenskar.

I torsdagens avsnitt av "Breaking News med Filip och Fredrik" i Kanal 5 berättade Kjell Bergqvist om hur han under valnatten träffade Stefan och Ulla Löfven på en restaurang vid Centralbandet i Stockholm där statsministern bjöd på en whisky.

Samtidigt har Kjell Bergqvist fått mycket hat riktat mot sig, övervakats av livvakter – och även tvingats byta flyg och landa på andra flygplatser. 

– Jag har fått indirekta dödshot, berättar han och fortsätter:

– De sista två veckorna har jag fått byta flyg och landa på andra flygplatser. Jag var häromdagen och spelade in Robins i Malmö och hade två civila som satt utanför min loge hela dagen. Och i publiken satt det privatklädda, som SVT hade fixat för säkerhets skull, berättar han om det extra skyddet.

 

 

Måste tänka på sin familj

Kjell Bergqvist berättar att det var väntat med reaktioner, men att han tänker sig för på grund av sin familj. 

– Man måste ju naturligtvis tänka sig för. Jag har ju fru och barn, säger han i programmet.

Samtidigt berättar Bergqvist hur hockeylegendaren Börje Salming hamnade på listan efter ett misstag av honom själv. 

– Sen var Börje uppe i fjällen och fiskade, han kommer hem, öppnar sin Facebook och den bara sprutar hatmeddelanden. Han blev jättenervös och mådde skit. Jag pratade med honom på kvällen, vi sågs nästa dag. Vi skulle inte prata så mycket mer om det här sa vi. Vi har varit kompisar, vi är kompisar, säger Kjell Bergqvist i programmet.  

 

 

Sverigedemokraterna svarade på Bergqvists kritik

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge har tidigare svarat på Bergqvists kritik mot partiet. I ett mejl till Expressen skrev Vinge, i slutet av augusti:

"Kul att Kjell Bergqvist är intresserad av politik. Tyvärr verkar han ha gjort ett nybörjarmisstag och gått på Socialdemokraternas lögner om oss. Om han är beredd att utmana sina fördomar kan jag tänka mig att bjuda Kjell på en lunch och berätta för honom vad vi egentligen tycker. Jag tror att vi skulle komma bra överens och att han skulle hålla med oss om en hel del saker.”

Vidare skrev Vinge:

”Vår kulturpolitik är riksdagens mest ambitiösa och syftar bland annat till att lyfta fram vårt kulturarv för att stärka sammanhållningen i vårt samhälle som tyvärr håller på att dras isär.”

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.