Hasse Alfredson tillsammans med sin fru Gunilla under en Guldabagge-gala. Foto: SVEN LINDWALL / EXPRESSEN EXPRESSEN
Hasse Alfredson tillsammans med sin fru Gunilla under en Guldabagge-gala.  Foto: SVEN LINDWALL / EXPRESSEN EXPRESSEN

Hasses sista år med hustrun ute på Lidingö

Publicerad

Hasse Alfredson sista år i livet levde han tillbakadraget i Lidingövillan tillsammans med hustrun Gunilla. 

Han umgicks med barnen och var ofta ute i trädgården – vid ett tillfälle tog han sig ut i offentligheten igen för att ta emot ett pris. 

– Han orkar inte med så mycket längre, framför allt inga fler framträdanden, berättade Gunilla Alfredson för Expressen i vintras. 

Söndagen den 10 september somnade en av Sveriges mest folkkära komiker, skådespelar och författare in, 86 år gammal.

Hans senaste offentliga framträdande skedde på Guldbaggegalan 2013, där han framförde en gammal Lundaanekdot om Louis Armstrong och hans trombonist.

Akten avslutades med att Hasse Alfredson sjöng "True love" från filmen "En skön historia" från 1956.

Hans Alfredson vandrade sedan av scenen under stående ovationer från den känslofyllda publiken, som både skrattade och grät.

I augusti samma år var det tänkt att han skulle ha uppträtt på Lunds humorfestival, men tvingades ställa in sedan han brutit armen.

 

LÄS MER: Alfredsons sista svåra tid i livet 

Sista tiden var i stillhet 

I vintras stängde hustrun Gunilla dörren för fler uppträdanden.

– Han bor hemma och sköter sig. Men några fler framträdanden ska han absolut inte göra. Det orkar han inte längre, sade Gunilla Alfredson till Expressen då. 

Men humorsinnet var ändå intakt in i det sista. I januari i år tilldelades han Hedersgeten för att ha skapat namnet ”Geteborg” för en getfarm på Lidingö. På Expressens fråga om vad han mest saknar från sitt tidigare liv svarade Hasse glatt: ”Att kunna göra en saltomortal.”

Hans Alfredsons sista tid i livet levdes i stillhet och en bit från offentlighetens ljus.

I somras fyllde han 86 år - och skickade en sista hälsning till svenska folket via sin dotter Sofi Landström.

Där berättade hon att han ofta var ute i trädgården, fick besök av sina barn och deras hundar samt vilade. 

Om sin 86:e födelsedag sade Alfredson att han "mår bra, men kände sig skruttig, vilket är normalt vid 86 års ålder".

 

LÄS MER: Vännens sista möte: "Han försvinner snart" 

 

Födelsedagen firades lugnt med familjen. 

Hans och Gunilla Alfredson bodde i en villa på Lidingö värderad till 11 miljoner kronor, enligt Booli.

Den sista tiden hade de inte mycket besök utöver den närmaste familjen. Barnen var ofta där.

– Jag pratade inte med honom då, men vet att han var rätt dålig. Fy vad tråkigt, sade skådespelaren Johan Rabaeus, som senast träffade Hasse Alfredson på Gösta Ekmans begravning i maj i år, till Expressen efter beskedet.

Inte heller konstnären Per Åhlin, som under flera år arbetade med Hasse och Tage och som är känd för den animerade klassikern "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" träffade vännen under de sista åren på grund av Hasse Alfredsons sviktande hälsa.

– Herregud, det här kommer som en chock. Det är väldigt ledsamt, sade han till Expressen efter beskedet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag