Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hasse Aros kritik mot TV4: ”Turbulent period”

Ur arkivet:
Profilen berättar bland annat om vänskapen med Leif GW.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Hasse Aro vill inte se pensionen framför sig.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES/JARI KANTOLA JARI KANTOLA
Vännerna i en kram under programmet 2014 då Aro tog en paus som programledare för programmet.
Foto: CHRISTIAN STEEN
Hasse Aro med Leif Gw Persson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter 30 år som programledare är Hasse Aro synonym med TV3:s ”Efterlyst”.

I ”TV-fabriken” med Fredrik Ralstrand berättar han att han fick skyddsvakter efter att ha hamnat på en dödslista och relationen med Leif GW Persson.

Han riktar också kritik mot sin tidigare arbetsgivare TV4 – och berättar varför han lämnade kanalen efter fyra år.

– Det var en väldigt turbulent period, berättar han.

Det har gått över 30 år sedan Hasse Aro tog över som programledare för ”Efterlyst”, 1991. Trots att han fyller 65 år i höst, har han varken tankar eller någon plan för att dra sig tillbaka och gå i pension, berättar han i Fredrik Ralstrands ”TV-fabriken”.

– Ordet pension, jag blir lite panikslagen faktiskt. Det är massa fonder man har och pengar hit och dit, jag fattar ingenting, säger Hasse Aro.

I programmet berättar Hasse Aro hur han lyckades värva in Leif GW Persson till ”Efterlyst” genom att helt enkelt ringa och fråga – något ingen annan på redaktionen vågade göra.

Samtalet ledde till ett samarbete som varade i tolv år. Tolv år som Hasse Aro minns med värme.

– GW och jag hade kul ihop. Han ville gärna gå ut efter. Han körde halvårsnykterhet, men han hade undantag på torsdagar, säger han och fortsätter:

– Vi käkade och så där. Snapsade.

Stod på dödslista

Men att programleda Sveriges största kriminalprogram i över 30 år kommer inte utan kostnader på det personliga planet. Att peka ut brottslingar och brottsmisstänkta på bästa sändningstid har inneburit personliga uppoffringar för Hasse Aro.

– Polisen ringde en gång om att jag stod på någon dödslista som någon hade skrivit på ett fängelse. Det var jättelänge sedan. Jag hade säkerhetsvakter i inte ens en dag, sen orkade jag inte längre, säger han.

Samtalet fick honom att tänka till och han har sedan dess levt med skyddade personuppgifter, men det hela slutade väl när mannen bakom listan hörde av sig och bad om ursäkt.

Hasse Aro: ”En turbulent period”

I ”TV-fabriken” berättar Hasse Aro också om sina fyra år på TV4 – och varför han till sist valde att sluta på kanalen.

– Jag tyckte det var väldigt trevliga människor men det var en väldigt turbulent period.

Han kritiserar kanalen för hanteringen av Metoo under hösten 2017.

– Om de tyckte att det här var fel borde de ha agerat när det hände, men det gjorde de inte. De agerade när de själva låg risigt till, menar han.

Till Expressen skriver TV4:s PR-chef Liv Sander:

– Det är synpunkter som förts fram tidigare. Vi har bemött dem och berättat vad vi gjort för att förbättra hur den här typen av situationer hanteras när det sker på våra produktioner.

Så gick bytet till: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.