Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hasse Andersson uppretad efter Katrin Zytomierskas ord

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Katrin Zytomierska, 40, reagerade starkt då hon såg en kvinna använda en diabetesspruta på en hamburgerrestaurang.

Profilen berättar i sin podcast att hon tog illa vid sig – och hennes ord får artisten och diabetikern Hasse "Kvinnaböske" Andersson att rasa:

– Jag tycker det är fruktansvärt att gå ut och säga så, säger han. 

I Katrin Zytomierskas podcast "Mitt i livet" berättar hon om ett besök på en hamburgerrestaurang då hon fick syn på en kvinna som använde en diabetesspruta. 

– Jag reagerade väldigt starkt på det här. Jag vill inte säga att jag tappade matlusten, för det gjorde jag inte. Jag vill inte säga så här, det var hemskt och fruktansvärt och jag höll på att spy, för så var det inte. Men jag reagerade. Jag tyckte inte att det var passande, säger Katrin Zytomierska i podcasten. 

Hon beskriver hur kvinnan drog upp sin tröja och exponerade sin mage, för att sedan ta upp en "jättespruta".

Samtidigt bad kvinnan, enligt Zytomierskas berättelse, sin make att beställa en läsk.

– Hon måste ha haft diabetes. I och med att jag är en sådan här hälsomänniska blir jag så här, jag tycker det är fruktansvärt när jag ser henne. "Jag tar en Fanta då, det är bara socker", säger Katrin Zytomierska och fortsätter:

– Och att hon drar upp hela tröjan, hon måste ju tänka då, "Jag är sjuk, jag har rätt". Du vet, så där som människor kan vara. 


LÄS MER: Hasse Andersson tvingades till operation 


Katrin Zytomierska säger att hon "tog illa vid sig" av åsynen. Hon jämför användandet av diabetessprutan med ett tampongbyte: 

– Hade det varit OK om jag ställde mig upp vid bordet, drog ned byxorna, och bytte tampong? Vad är skillnaden? Jag är kvinna, jag har mens, det är skitjobbigt. Jag måste byta tampong flera gånger om dagen. 

Hasse Andersson slår tillbaka mot Zytomierskas ord

Hasse "Kvinnaböske" Andersson, 70, är diabetiker och har tidigare berättat om sin kamp mot sjukdomen i medier. 

Han tycker att Katrin Zytomierskas reaktion är "tramsig". 

– Det tycker jag är fruktansvärt att gå ut och säga så. Det tycker jag är dumt, säger Hasse Andersson och fortsätter:

– De som har typ 1-diabetes, eller måste ta insulin i samband med varje måltid, om de inte kan göra det på restaurang, då kan de aldrig äta någonstans utom hemma.


LÄS MER: Hasse Anderssons muskler förtvinar 


Han menar att de flesta som han känner som har diabetes försöker sköta injektionen på ett diskret sätt. 

– Jag tycker inte man behöver sitta och kavla upp kläderna precis vid matbordet. Man försöker ju göra det diskret. Men det är någonting naturligt, och en vardag för de som har diabetes. 

Expressen har sökt Katrin Zytomierska. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.