Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harvey Weinstein förhörs – bakom stängda dörrar

Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Mira Sorvino och Ashley Judd.
Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Filmmogulen Harvey Weinstein hördes på fredagen i rätten, inför den kommande rättegången kring de sexövergrepp som han anklagas för.

Trots att nyhetsorganisationer som AP och The New York Times kämpade för att förhandlingarna skulle öppna för allmänheten, beslutade domaren att hålla förhöret bakom stängda dörrar, skriver The Guardian.

– Att publicera den informationen just nu skulle inte fylla någon annan funktion än att elda på allmänhetens negativa åsikter om den anklagade, säger domaren James Burke till The Guardian.

Under fredagen hördes filmproducenten Harvey Weinstein, 67, i rätten inför den kommande rättegången om de sexuella övergrepp som han anklagas för.

Enligt uppgifter till The Guardian kämpade flera nyhetsorganisationer för att filmproducentens framträdande i domstolen ska vara öppen för allmänheten och pressen – men i slutändan skedde förhören bakom stängda dörrar.

Både åklagare och försvarsadvokater bad domaren att inte tillåta journalister och åskådare att närvara, även om dem normalt är öppna för allmänheten.

Åklagaren argumenterade för att de vill ge Weinstein en möjlighet till en rättvis rättegång och samtidigt skydda de som anklagar filmproducenten. Weinsteins advokater säger också att nyhetsbevakningen skulle försvåra juryns arbete.

Domaren James Burke försvarar sitt beslut att hålla allmänheten borta från förhöret.

– Att publicera den informationen just nu skulle inte fylla någon annan funktion än att elda på allmänhetens negativa åsikter om den anklagade, säger domaren James Burke till The Guardian.

Enligt nyhetsorganisationernas advokat Robert Balin finns det inte tillräckliga skäl till att den ska hållas stängd vilket framgår i rättegångsdokument som tidningen tagit del av.

Under fredagen ska det bland annat ha argumenteras för om några av de många kvinnor som har anklagat Weinstein för sexuella trakasserier kommer att tillåtas att vittna under rättegången i juni, skriver tidningen vidare.

Skådespelarna Mira Sorvino och Ashley Judd, som finns bland dem som anklagat Weinstein, har gått med på att bli identifierade offentligt.

Anklagelserna blev startskottet för Metoo-rörelsen

Anklagelserna mot Harvey Weinstein blev startskottet till "Me too"-rörelsen hösten 2017, och mängder av skådespelare har gått ur och berättat om sina upplevelser med den tidigare hyllade Hollywood-producenten.

Efter att ha åtalats för våldtäkt, släpptes Weinstein fri mot borgen under förra året.

Harvey Weinstein har sedan tidigare nekat till alla anklagelser, och hävdat sin oskuld inför en åtalsjury. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.