Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harvey Weinstein frisläppt mot borgen

Den sexbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein.
Foto: JEFFERSON SIEGEL/POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Totalt har fler än 70 kvinnor anklagat filmproducenten för sexuella övergrepp och sexuella ofredanden. Detta rullades upp i höstas och blev startskottet för den globala #metoo-vågen.
Foto: Stella Pictures

Den sexbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein, 66, överlämnade sig själv till polisen.

Nu har han släppts – mot en borgen på en miljon dollar.

Samtidigt står det klart att han åtalas för två våldtäkter och ytterligare ett sexuellt övergrepp.

På fredagsmorgonen, lokal tid, överlämnade Harvey Weinstein sig själv till polisen i New York. Där lämnade han fingeravtryck och blev fotograferad, ett så kallat mugshot, innan han leddes till rätten i handfängsel.

Nu – bara timmar senare – är den kände filmproducenten ute i det fria igen. Han släpptes mot en kontant borgenssumma på en miljon dollar, rapporterar BBC. Det motsvarar 8,7 miljoner kronor.


LÄS MER: Uppgifter: Polisen ska slå till mot Harvey Weinstein 


Samtidigt har Harvey Weinstein gått med på att bära en GPS-spårare och att lämna ifrån sig sitt pass. Han får bara resa inom New York state och Connecticut.

Harvey Weinstein åtalas

Filmmogulen har nu åtalats för två våldtäkter och ytterligare ett fall av en kriminell, sexuell handling mot två kvinnor. Ett av offren uppges vara den före detta skådespelerskan Lucia Evans.

– Det här är ett känslosamt ögonblick. I dag är en stor dag. Men sexuellt våld förekommer fortfarande. Ett offers eller gärningsmans berömmelse ska inte spela någon roll, säger hennes advokat Carrie Goldberg i ett uttalande.


LÄS MER: Avslöjandet om Weinstein från scenen i Cannes 

Åklagaren Joan Illuzzi säger att Weinstein har "utnyttjat sin position, pengar och makt för att locka in unga kvinnor i situationer där han kunde kränka dem sexuellt", skriver BBC.

Filmproducent förnekar brott

Vittnen uppger att den åtalade såg blek ut i rätten, och att han stirrade rakt ut i luften medan åklagarna framförde sitt.

Han förnekar brott.

– Vi har för avsikt att agera snabbt för att avfärda dessa åtal. Vi tror att de är konstitutionellt bristfälliga. Vi tror att de inte stöds av bevis, säger försvarsadvokaten Ben Brafman till journalister.

Harvey Weinstein står redan inför rätta i flera civilmål – men det här är det första brottsmålet, skriver BBC. Målet kommer att återupptas den 30 juli.


LÄS MER: Vinner Pulitzer-priset – för avslöjandet om Weinstein 


Anklagelser från över 70 kvinnor

Totalt har fler än 70 kvinnor anklagat filmproducenten för sexuella övergrepp och sexuella ofredanden. Detta rullades upp i höstas och blev startskottet för den globala #metoo-vågen.

Weinstein sparkades från sitt bolag The Weinstein Company efter anklagelserna. Det gick sedan i konkurs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.