Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harvey Weinstein döms nu till fängelse – i 23 år

Fallet Harvey Weinstein: Filmmogulens fall
Harvey Weinstein fanns skyldig till sexuella övergrepp och våldtäkt.Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Nu fastställs hans dom till 23 år i fängelse.Foto: MATTHEW MCDERMOTT / POLARIS POLARIS IMAGES

Harvey Weinsteins straff har fastställts, uppger flera amerikanska medier.

Nu döms filmmogulen till 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt.

I september 2017 började anklagelser om sexuella övergrepp och våldtäkter uppdagas gentemot den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein, 67.

Flera kända skådespelare – däribland Ashley Judd, Rose McGowan och Gwyneth Paltrow – steg fram och anklagade den kända producenten för trakasserier och övergrepp. 

Detta blev starktskottet på metoo-rörelsen som därefter svepte över världen.

Nu, två och ett halvt år senare, fastställs domen mot Harvey Weinstein – vilket slutligen landar på 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt meddelade domaren James A. Burke på onsdagseftermiddagen, svensk tid.

Harvey Weinstein dömdes i februari – nu kom domen

Redan i slutet på februari kom domen efter över en månads rättegång. Juryn dömde då filmproducenten skyldig för ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt övergrepp. Enligt amerikansk lag kunde Weinstein ha fått upptill 29 års fängelse för dessa två brott han dömts för. Filmproducentens advokater i sin tur yrkade på lägsta tänkbara påföljd – nämligen fem års fängelse.

Sedan domen har Harvey Weinstein suttit häktad i New York i väntan på att straffet skulle fastställas. Direkt efter att domen föll i slutet på februari åkte filmmogulen till sjukhus med bröstsmärtor. Därefter genomgick han en hjärtoperation innan han skickades åter till fängelset.

75 kvinnor anklagade Weinstein

Totalt har 75 kvinnor trätt fram och anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp. Under rättgången vittnade totalt sex kvinnor mot honom.

Flera av dem berättade om hur de lurades till professionella möten för att sedan utsättas för övergrepp. 

Förutom målsägandena har ytterligare tre kvinnor vittnat under rättegången, kostymören Dawn Dunning, modellen Tarale Wulff och skådespelaren Lauren Marie Young. De tre togs in som vittnen för att stärka fallet mot Weinstein och för att visa på ett beteendemönster.

Han dömdes för att ha våldtagit Jessica Mann på ett hotellrum 2013 och för att ha utfört oralsex på Mimi Haleyi mot hennes vilja 2006.

Kunde ha fått livstid – frias i tre fall

Han friades för tre brott. Två av dem hade kunnat ge livstidsstraff. Det gällde bland annat en misstänkt våldtäkt mot Annabella Sciorra under 1990-talet.

Weinstein har under hela rättegången nekat till anklagelserna.

”Jag är oskyldig. Jag är oskyldig. Hur kan det här hända i Amerika?” sa Weinstein till sin advokat direkt efter juryns uttaland i slutet på februari, enligt Daily Mail.

Men den rättsliga processen mot Harvey Weinstein är inte över. Bland annat BBC rapporterar att filmproducenten står fortsatt anklagad för våldtäkt och sexuella trakasserier i Los Angeles.

Harvey Weinstein – från stjärnproducent till fängelse

Harvey Weinstein, född 1952, var en gigant inom Hollywood. Han har tillsammans med sin bror Bob Weinstein grundat bolagen Miramax Films och The Weinstein Company, och producerat flera storfilmer Good Will Hunting, Shakespeare in Love, Chicago, The Aviator och Quentin Tarantinos filmer. Bob Weinstein har tagit avstånd från sin bror.

Tarantino har senare uttryckt sig ångerfullt och sagt att han önskar att han ingripit. Skådespelaren Uma Thurman, som spelat i flera av Tarantinos filmer, är en av alla kvinnor som berättat att hon utsatts för sexuella övergrepp av Weinstein.

Även skådespelaren Gwyneth Paltrow har anklagat Weinstein för övergrepp. I en intervju från tiden när rättegången pågick hyllade han sig själv för att ha gett henne hög lön för en film han producerat. 

Under rättegången mot Harvey Weinstein har han uppgett att hans hälsa försämrats och producenten har ofta anlänt till rätten med en rullator. Och han är fortfarande i behov av vård efter en ryggoperation i december. Efter att juryn i februari meddelat domen fördes han akut till sjukhus med smärtor i bröstet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.