Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harry Potter-stjärnans brandtal om transbråket

JK Rowling har själv varit kritisk – mot Donald Trump
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP
Foto: DAVID CHESKIN / AP POOL PA
Foto: KEN MCKAY/ITV/REX / KEN MCKAY/ITV/REX REX FEATURES

Harry Potter-författaren JK Rowling har anklagats för att vara transfobisk.

Den senaste kritikern är Harry Potter själv.

– Transkvinnor är kvinnor. Alla uttalanden om det motsatta utplånar både identitet och värdighet för transpersoner och går emot all expertis, säger Daniel Radcliffe enligt Mirror.

Daniel Radcliffe spelade huvudrollen i åtta filmer om den unge trollkarlen Harry Potter mellan 2001 och 2011, baserade på JK Rowlings romansvit. 

Radcliffe är djupt kritiskt mot Rowlings trans-kommentarer enligt ett uttalande förmedlat via The Trevor Project, en välgörenhetsorganisation inriktad på att förhindra självmord bland HBTQ-personer. Han säger att Rowlings uttalanden går mot all expertis från ”professionella som kan så mycket mer om det här ämnet än både Jo och jag”.

Radcliffe vände sig till personer som sagt via sociala medier att de inte längre kan läsa Harry Potter-böckerna på grund av Rowlings kommentarer.

– Jag är djupt sorgsen över den smärta de här kommentarerna har åsamkat er. Jag hoppas verkligen att ni inte helt förlorar vad som var värdefullt för er i berättelserna, som att kärlek är den starkaste kraften i universum, att det finns styrka i mångfald och att dogmatiska teorier om ”renhet” leder till förtryck av sårbara grupper, säger Radcliffe och avslutar:

– Jag hoppas de här kommentarerna inte helt solkat ner det för mycket. 

JK Rowling: ”Det är inte att hat att tala sanning”

Harry Potter-författaren JK Rowling delade under helgen en artikel med rubriken ”Att skapa en mer jämlik värld efter covid-19 för personer som menstruerar.” ”Personer som menstruerar. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för dem”, skrev Rowling på Twitter följt av engelska felstavningar av ordet ”women”.

Tiotusentals kommenterade inlägget och kallade Rowling transfobisk. De påpekade att inte bara kvinnor kan ha mens utan även transpersoner och icke-binära. Men JK Rowling vägrade backa:

”Det är inte att hat att tala sanning”, skrev Rowling på Twitter.

https://twitter.com/jk_rowling/status/1269389298664701952

LÄS MER: Här hittar du mer innehåll från Expressen Premium
Karriär & Pengar
Reportage & Granskning
Sex & Relationer 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.