Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Harry Potter" – så gick det sen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I åtta filmer har vi kunnat försvinna in i Harry Potters magiska värld och skådespelarna som under tio år växte upp i sina roller.
Men höll magin i sig när skådespelarna lämnat Hogwarts skola för häxkonster och trolldom?
Så här gick det sen för några av skådespelarna bakom de älskade karaktärerna.

1. Gjorde honom till landets rikaste tonåring

Daniel Radcliffe.
Foto: Warner/TV4

Daniel Radcliffe (1989)

Spelade Harry Potter

Att få rollen som den älskade romanfiguren Harry Potter innebär tveklöst viss press. Men Daniel Radcliffe som gestaltade "pojken som överlevde" i åtta filmer klarade trycket. Filmerna drog in vansinniga summor pengar. Bara den sista i serien, "Harry Potter och dödsrelikerna 2" drog in 1,341 miljarder dollar, vilket enligt tidningen Variety gör den till en av de filmer som dragit in mest pengar. Det får man väl se som ett gott mått på att fansen gillar det man gör. Och Radcliffe själv har inte gått lottlös – filmerna gjorde honom till Storbritanniens rikaste tonåring. En titel han behöll till sin 20-årsdag 2009.
Radcliffe har också lyckats lämna Harry Potter för nya roller. Redan innan de sista "Harry Potter"-filmerna var inspelade uppmärksammades han för sin roll i Equus, inte minst för att han var naken på scen. Och när de runda glasögonen var plockade av näsan för gott har han setts i skräckrullen "The Woman in Black" och den hyllade indiefilmen "Kill your darlings". I sommar är han aktuell med "Now you see me 2" som har svensk premiär i dagarna. Dessutom spelar han in de sista scenerna för filmen "Jungle". Inför rollen som upptäcksresande som kommer vilse i den bolivianska djungeln har Radcliffe svultit sig. En daglig diet bestående av ett kycklingbröst, en proteinbar, kaffe och cigaretter är han en spillra av sitt forna jag.
Och kanske är det inte sista gången vi ser Radcliffe i rollen som Harry Potter. Han har nyligen sagt att han skulle "överväga" det om han fick frågan. Inte helt otänkbart med tanke på att den kommande boken, "Harry Potter och det förhäxade barnet" kan bli film.


2. Äger tre fastigheter på Manhattan

Rupert Grint.
Foto: Warner

Rupert Grint

Spelade Ron Weasley

Harry Potters trogne vän Ron Weasley känner ett ständigt behov att hävda sig. Samtidigt ger han en komisk dimension till kompisgänget – även när stunderna är som mörkast. Skådespelaren Rupert Grint spåddes en lysande framtid för sin komiska ådra. Alfonso Cuaron som regisserade "Harry Potter och fången från Azkaban" höll inte tillbaka berömmet:
– Jag har aldrig sett en ung skådespelare med en så briljant komisk tajmning.
Men efter att den sista filmen i serien "Harry Potter och dödsrelikerna: del 2" kom ut har Grint inte på långa vägar haft lika många roller som sina motspelare Daniel Radcliffe och Emma Watson. Senast han syntes på film var förra året i komedifilmen "Moonwalkers".
Men pengarna fortsätter att rulla in. Enligt Daily Mail har Grints företag Clay 10 dragit in 1,5 miljoner pund bara i år. Och att Grint äger tre fastigheter på Manhattan skvallrar väl också om att pengar inte är något problem för den 27-åriga stjärnan.


3. Förekommer i Panamadokumenten

Emma Watson.
Foto: AP

Emma Watson

Spelade Hermione Granger

Hermione är den skarpa plugghästen som inte lämnar något åt slumpen vilket kommer väl till pass när hon själv, Harry och Ron hamnar i knipa. I rollen som Hermione syntes Emma Watson som efter "Harry Potter"-filmerna haft fortsatt snurr på karriären. För sin roll i filmen "Perks of "Being a Wallflower" (2012) vann Watson flera priser och hon har uppmärksammats för sina insatser i "The Bling Ring" och storfilmen "Noah" där hon spelade mot bland annat Russel Crow. Nästa år spelar hon huvudrollen i Disneys remake av den klassiska sagan "Skönheten och odjuret". Watson har även engagerat sig för jämställdhet, är en frispråkig feminist och ambassadör för UN Woman. Men nyligen hamnade stjärnan i blåsväder. När de så kallade Panamadokumenten avslöjades tidigare i vår fanns skådespelerskan med bland namnen. Själv hävdade hon att hon inrättat ett off shore-bolag i Brittiska Jungfruöarna för att skydda personlig information.


4. Minnet börjar svika

Michael Gambon.
Foto: Warner Bros

Michael Gambon (1940)

Spelade Dumbledore

I de två första filmerna spelades Hogwarts rektor, den egensinnige och hemlighetsfulle Professor Dumbledore, av Richard Harris. Men under inspelningarna av "Harry Potter och Hemligheternas kammare" uppdagades det att han hade cancer och Harris avled senare på sjukhus. I hans ställe trädde Michael Gambon in, skådespelaren som bland annat är känd för sin medverkan i den brittiska 60-talsserien "Den sjungande detektiven". Efter "Harry Potter" har Gambon lånat ut sin röst till berättaren i Bröderna Coen-rullen "Hail, Ceasar!" och spelat i filmen "Dad's Army". Under året medverkar han bland annat i filmen "Mad to be normal". Men på senare år har Gambon berättat hur minnet börjat svika. Den 75-åriga skådespelaren har fått svårt att minnas sina repliker vilket för drygt ett år sedan fick honom att ta det tuffa beslutet att sluta spela teater.
– Det är en fruktansvärd sak att erkänna, men jag kan inte göra det. Det får mitt hjärta att brista. När skriptan är framför mig och det tar en evighet för mig att lära, det är skrämmande, har han sagt i en öppenhjärtig intervju med Daily Telegraph.
Dock medverkar han fortfarande i film eftersom han inte behöver minnas lika långa stycken åt gången.


5. Visste inte hur sjuk han var

Alan Rickman.
Foto: All over press

Alan Rickman (1946-2016)

Spelade Professor Snape

Den syrlige professor Snape är Harry Potters ständiga plågoande, men visar sig vara någon annan än den unge trollkaren (och publiken) trott. Allan Rickman som spelade Snape hade samma kostym i alla filmer – eftersom kostymörerna tyckte att den höghalsade skjortan och svarta slängcapen var perfekt från början. Rickman inledde sin karriär på teaterscenen. Under sin karriär gjorde han oförglömliga roller i filmer som "Die Hard" och "Robin Hood: Prince of Thieves". Alan Rickman dog i cancer den 14 januari i år, 69 år gammal. Enligt källor till The Telegraph var skådespelaren inte medveten om hur illa däran han var förrän ett par veckor innan han gick bort.


6. Friskförklarad

Maggie Smith.
Foto: Warner Bros

Maggie Smith (1934)

Spelade professor McGonagall

I rollen som professor McGonagall blev Maggie Smith känd för den yngre generationen – men hennes karriär som spänner över 60 år och har gjort henne till en av Storbritanniens främsta skådespelare. För sina insatser har hon belönats med två Oscars och 2014 blev hon adlad. Men under arbetet med "Harry Potter och halvblodsprinsen" hade Smith fått beskedet bröstcancer. Det blev en tuff tid med cellgiftsbehandling och senare har hon berättat att det hela fick henne att tvivla på sig själv som skådespelerska. Men i dag är hon friskförklarad och ser ut att ha fått självförtroendet på rätt köl igen. För efter "Harry Potter"-filmerna har hon inte lämnat sitt yrke. Vi har främst sett henne i en annan långkörare: "Downton Abbey" där hon spelar ärkegrevinnan av Grantham. Förra året var hon även aktuell med filmerna "The Lady in the Van" och "Hotell Marigold 2".


7. Har gett ut en handfull skivor

Tom Felton.
Foto: Warner bros

Tom Felton (1987)

Spelade Draco Malfoy

Från dag ett på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom är Draco Malfoy Harrys ärkefiende. Rollen spelades av Tom Felton som redan innan han fick rollen som trollkarlsvärldens bad boy haft ett par andra filmroller. Och när "Harry Potter"-kapitlet var avslutat har rollerna fortsatt rullat in för Felton som bland annat medverkat i storfilmen "Apornas planet: (r)Evolution". Förutom skådespelare är han musiker och har sedan 2008 gett ut en handfull skivor, den senaste 2011. Nu har han en av de fasta rollerna i tv-serien "The Flash".


8. Med i Bond-rullar

Robbie Coltrane.
Foto: Stella pictures

Robbie Coltrane (1950)

Spelade Hagrid

Skogsvaktaren Hagrid har ett särskiljt gott öga till Harry Potter – men även till diverse magiska djur som jättespindeln Aragog och hippogriffen Vingfåle. För rolltolkningen stod Robbie Coltrane som fick sitt genombrott i tv-serien "Cracker" där han spelade antihjälten Fritz. Från hans rika filmografi kan även nämnas Bond-rullarna "GoldenEye" och "Världen räcker inte till". Nyligen återförenades han med en kollega från Harry Potter-tiden, nämligen Julie Walters som spelade Rons mamma Mrs Weasly. De medverkar i tv-dramat "National Treasure" som är baserad den så kallade Operation Yewtree, en utredning om sexuella övergrepp mot barn som bland annat kretsade kring tv-profilen Jimmy Saviles skuld. Enligt en senare polisrapport skall den folkkäre stjärnan Saville ha begått över 200 sexövergrepp under ett halvt sekel. Rollen Coltrane spelar ska enligt the Mirror ha likheter med bland andra Jimmy Savile.


9. Supertöntens superkropp

Matthew Lewis.
Foto: Stella pictures

Matthew Lewis

Spelade Nelville Longbottom

Hogwarts tönt, Nelville Longbottom som alltid hamnar i trubbel eller gjorde bort sig, spelades av Mattew Lewis. Därför var det många som såg en kontrast när han förra året poserade på omslaget till Attitude magazine. Under rubriken "Från Hogwarts till hunk" visade Longbottom upp sin vältränade kropp. Men alla var inte begeistrade. Harry Potter-författaren J.K. Rowling skrev till Lewis på Twitter att hon alltid stöttar honom, men att han skulle sätta på sig kläder. "Superkroppen" på det uppmärksammade omslaget hade Lewis skaffat sig inför rollen som triatlonidrottare i filmen "Livet efter dig". Förutom film har Lewis gjort roller i flera tv-serier, bland annat "Happy Walley".


10. Trovärdig som genomrutten

Ralph Fiennes.
Foto: All over press

Ralph Fiennes

Spelade Lord Voldemort

Ärkeskurken, den genomruttne Lord Voldemort, spelades i de sista filmerna av Ralph Fiennes som sedan tidigare var mest känd för sina roller i filmer som "Shindlers List", "Den Engelske patienten" och "The Hurt Locker". Efter "Harry Potter" har han synts i filmer som "Skyfall", "Warth of the Titans" och "The Grand Budapest Hotel". Men att Ralph Fiennes skulle spela den onde trollkarlen var långt ifrån självklart.
– Det tog år att bli övertygad att göra "Harry Potter" och jag ångrar ingenting, har han sagt till brittiska Metro.
– Jag hade inte koll på böckerna. Jag hade sett den första Harry Potter-filmen och jag kände inte att det var en typ av material som lockade mig.
Men som vi alla vet lät han sig övertalas – och gjorde sin roll så trovärdigt att motspelaren Daniel Radcliffe sagt att han blev "genuint skrämd" av honom.
Källor: The Telegraph, The Sun, Daily Mail, DN, Metro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.