Härenstams dotter om faderns förflutna

I dokumentären om Magnus Härenstam väjer inte familjen för de svåra frågorna.
Foto: All Over Press
Dottern Smulan Härenstam berättar om hur hon fick reda på att hon hade en halvsyster.
I dokumentären finns även Magnus bröllop med Birgitta med.

I dokumentären om Magnus Härenstam väjer inte familjen för de svåra frågorna.

Dottern Smulan Härenstam berättar om chocken när föräldrarna berättade om faderns otrohet.

– Det är klart att det var en chock, på alla sätt, säger Smulan Härenstam i "Magnus Härenstam – Morsning & Goodbye".

Den 27 december sänder SVT dokumentärfilmen "Magnus Härenstam – Morsning & Goodbye". Programmet är en hyllning till den avlidne underhållaren, som i juni i år förlorade kampen mot cancern.

I programmet medverkar Magnus Härenstams hustru Birgitta Härenstam, och två av hans barn, Smulan och Tomas Härenstam. Dessutom berättar en rad folkkära personer om sina minnen av Magnus, bland dem Felix Herngren, Lasse Hallström, Henrik Dorsin och Lasse Berghagen. Birgitta Härenstam har sett dokumentären och är mycket nöjd med resultatet.

Vi har fått vara med hela tiden. Den hade kunnat vara tio timmar lång, det var det som var problemet, att bestämma vad som inte skulle vara med. Det fanns så mycket att ta av. Jag tycker de gjorde ett jättebra jobb, det är en underbar dokumentär. Ett minne att ha kvar för resten av livet. Den visar verkligen hans bredd, säger hon.

Hon har redan sett dokumentären, men på söndag kommer hon och hennes familj att samlas för att se den tillsammans.

Känslorna inför att se den igen är blandade.

Förfärligt. Men härligt. Naturligtvis jättesvårt, jag har sett hela, jag tycker att den är underbar, säger Birgitta.

Vi har en väldigt fin sammanhållning i familjen, med hans barn och mina.

Dokumentären väjer inte för de svåra stunderna i Magnus liv.

Familjen berättar hur föräldrarna tillsammans berättade om Magnus utomäktenskapliga barn.

Jag minns när vi pratade i familjen om att det fanns en syster till oss. Så berättade mamma och pappa att de hade velat vänta tills vi var tillräckligt stora för att själva ha relationer och förstå hur det kunde vara med en otrohet. Att kärleken kanske inte är så där rosenskimrande, Disney-lik, som den kanske är när man är yngre, säger Smulan Härenstam i dokumentären.

Beskedet kom som en chock.

Det är klart att det var en chock, på alla sätt. Men ju äldre jag blir och ju mer jag tänker på det, desto mer är det en fantastisk gåva att faktiskt ha fått ett till syskon. Vi umgås faktiskt med vår syster. Hon vill inte vara en del av den här publika världen, det har jag all respekt för, säger Smulan i "Magnus Härenstam – Morsning & Goodbye".

Smulan Härenstam berättar också om hur familjen, då bestående av Magnus, Tomas och hon själv, kom närmare varandra och svetsades samman efter att hennes mamma, Anita, gått bort i cancer 2003.

När mamma gick bort hände något fantastiskt med oss tre. Vi verkligen svetsades samman och kände att nu måste vi ta vara på varandra och på livet. Vi myntade ett uttryck som hette “bara vi håller ihop”. Där vi fokuserade på att verkligen prioritera varandra, ta tid, säger Smulan.

Magnus första cancerbesked kom bara månader efter att Anita gått bort.

Min initiala reaktion var att jag blev väldigt förtvivlad, för att jag märkte att han tyckte att det här var så otroligt jobbigt att behöva berätta för oss, säger Smulan.

Birgitta Härenstam saknar sin make – varje dag.

Har man en sådan fruktansvärd tur i livet, att man träffar sin tvillingsjäl, lite på äldre dagar, då tar man vara på det. De åtta åren blev som ett helt liv. Vi levde tillsammans dygnet runt, säger hon.

Expressen har talat med Smulan Härenstam som inte vill uttala sig om dokumentären.

FAKTA

FAKTA:

"Morsning & Goodbye – Magnus Härenstam"

I två program får tittarna lära känna Magnus Härenstam som pappa, bror, äkta hälft, vän och som estradör. Det första programmet bjuder på intervjuer, reportage, samtal och klipp från en rad scenshower, tv-program och filmer.

I det andra programmet får vi se Magnus Härenstams sista scenshow: Morsning & Goodbye.

Morsning & Goodbye – En film om Magnus Härenstam SVT1 söndag 27 december kl 20.00

Morsning & Goodbye – En föreställning med Magnus Härenstam SVT1 måndag 28 december kl 20.00

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.