Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Härenstam tvingas till en ny canceroperation

Magnus Härenstam har börjat skriva sina memoarer med många rader om Brasse Brännström samtidigt som cancern påminner sig, och han har tvingats ställa in egna föreställningen ännu en gång.Foto: Alexander Donka
Magnus Härenstam på en bild från kommande tv-serien "Torpederna".Foto: Eric Josjö/TV4
Magnus Härenstam och "Brasse" Brännström. Foto: Olle Sporrong

Magnus Härenstam gör comeback i tv - med dramaserien "Torpederna" i TV4.

Men samtidigt som memoarerna med många rader om Brasse Brännström påbörjats påminner sig cancern, och han har tvingats ställa in egna föreställningen ännu en gång.

Snart lägger han sig på operationsbordet igen.

- Det är den här jävla cancern som jag har att släpa på. Jag har lite kvar på min bucket list, säger Magnus Härenstam.

Aktuell som Åke i "torpederna"

Född: I Västervik 1941.

Familj: Hustrun Birgitta. Tre barn, Katarina och Tomas och en tidigare hemlig dotter som avslöjades under medverkan i SVT:s "Stjärnorna på slottet".

Bor: Östermalm, Stockholm.

Yrke: Skådespelare, komiker och programledare.

Aktuell: Syns i dramakomediserien "Torpederna" som kommer i TV4. Skriver på sina memoarer och hoppas få sätta upp monologen "Morsning & Goodbye" i Stockholm.

Magnus Härenstam, 73, har fört en tuff kamp mot cancern. Nu gör han comeback. Härenstam spelar karaktären Åke i Felix Herngrens kommande TV4-satsning "Torpederna", kan Expressen berätta.

- Det verkar bli jättebra. Jag blev tillfrågad i somras någon gång. Jag blev jätteglad att de vill ha gubben till en roll i den här historien. De skickade på mig manus som jag läste med stor förtjusning, enligt min uppfattning är det jättebra. Jag har ju läst ett och annat i mina dagar, säger Härenstam om drama-komedin som handlar om två torpeder.

Att vara tillbaka på en tv-inspelning var lustfyllt.

- Det är en väldigt rolig roll, en självupptagen fjantig typ. Jag har haft sex jätte- roliga inspelningsdagar och det är i sig roligt att filma - speciellt när det är bra material, säger Härenstam.

"Jag har länge avböjt"

Samtidigt skriver han nu, efter många års tvekan, sina memoarer.

- Jag har länge avböjt det där för jag tycker att min karriär är så förknippad med Brasse. Jag har tyckt att vi måste göra det tillsammans, allt som varit betydelsefullt för min framväxt har haft med honom att göra, säger han om parhästen Brasse Brännström som gick bort nyligen.

Men han hann berätta sin del av deras historia, och gav Magnus okej att skriva boken.

- "Go for it" sa han, säger Magnus.

- Vi lyckades träffas, Brasse och jag - och en spökskrivare i din gamla Expressenkollega Petter Karlsson. Han träffade Brasse och mig bara en månad innan Brasse dog. Vi satt på Mornington där Brasse brukade häcka när han åkte in till stan, som han uttryckte det. Vi satt och snackade ett par timmar över ett par flaskor vin, det var så jävla roligt och Petter skrev som en dåre. När vi skulle skiljas åt lutade sig Brasse fram till Petter och sa: "Du, jag tycker vi ska ses en gång till och då ska inte Magnus vara med". Det skedde tyvärr inte, då han hann dö, säger han.

Dags för ny operation

Men alla väsentliga punkter i duons liv har fångats, menar Härenstam. Samtidigt som tv-jobbet snabbt dök upp då Magnus var redo att jobba igen, och memoarerna tar sin tid, så drömmer han om att sätta upp sin monolog "Morsning & Goodbye" som gjorde succé i Göteborg för två år sedan. Den har blivit inställd flera gånger i Stockholm, då cancern gång på gång slagit till.

- Jag fick ett återfall och fick ställa in, bara veckor innan premiären. Nästa år skulle vi köra igen och då fick jag ett återfall igen. Nu har jag snackat om det igen, att komma in på Intiman - men tror du inte jag ska läggas under kniven den 5 november, säger Härenstam.

Det är tumören i ryggen, som Magnus tidigare berättat är "stoppad", som ska åtgärdas.

- Det är en relativt banal operation där man ska försöka knacka bort delar av tumören. Jag hoppas verkligen att jag ska kunna komma på banan vid nyåret igen. Jag är väldigt sugen på den där monologen. Jag har lite kvar på min bucket list.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.