Siewert Öholm och Anders Tengner. Foto: Jörgen HinderSiewert Öholm och Anders Tengner. Foto: Jörgen Hinder

Siewert Öholm och Anders Tengner.

 Foto: Jörgen Hinder
Anders Tengner. Foto: Cornelia NordströmAnders Tengner. Foto: Cornelia Nordström

Anders Tengner.

 Foto: Cornelia Nordström

Hårdrocksprofilen:
Blev ledsen på riktigt

Publicerad

Deras möte i "Svar direkt" är ett av svensk tv:s mest klassiska ögonblick.

Trettio år senare slöt Siewert Öholm och Anders Tengner fred.

Nu berättar Anders Tengner om sorgen efter den legendariske tv-profilen.

– Det är sorgligt när människor tynar bort i cancer. Jag blev riktigt, riktigt ledsen, säger han.

"W.A.S.P, we are satans people. Vi är satans folk". Året var 1984 och Anders Tengner, då 23 år gammal och reporter på musiktidningen OKEJ, ansattes hårt av Siewert Öholm i SVT-programmet "Svar direkt".

Inför en publik bestående av upprörda pensionärer, moralistiska journalister och barn fick Anders Tengner stå till svars för den ondskefulla hårdrocken.

Då hade nog ingen av dem kunnat ana att den korta debatten skulle förfölja dem resten av livet.

– Det var en ren avrättning av mig där i förhörsstolen. Jag hade inte en enda bundsförvant, säger Anders Tengner och fortsätter:

– Det är lite märkligt, Siewert har gjort så otroligt mycket tv och annat men han kommer bli ihågkommen för att han stod och skällde ut en 23-årig hårdrockare. Det var någon som sa till mig att det här är min "Smoke on the water", extranumret jag aldrig kommer bli av med. Och så har det varit för Siewert också.

 

LÄS MER: Siewert Öholm ångrar intervjun med Anders Tengner

 

Under onsdagen kom beskedet att Siewert Öholm, som i många år varit sjuk i levercancer, gått bort. Redan en dryg vecka tidigare valde dock den legendariske radio- och tv-profilen att ta farväl i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

– Jag blev faktiskt ledsen på riktigt, även om vi mest har varit fiender. Det är sorgligt när människor tynar bort i cancer. Jag blev riktigt, riktigt ledsen. Det kändes jätteledsamt att se en äldre människa som har varit väldigt stark, både fysiskt och psykiskt ta avsked, säger Anders Tengner och fortsätter:

– Sedan gjorde han det på ett sätt som gjorde att han fick en liten sista stund i rampljuset och det är inte olikt honom. Många skulle nog inte gå ut på Facebook och säga "nu dör jag". Men Siewert är inte som alla andra. Jag tycker att det är väldigt starkt av honom att vara så offentlig med sitt avsked. Det är väldigt få människor som skulle göra det.

Innan Siewert Öholm gick bort hann Anders Tengner höra av sig till sin gamla nemesis.

– Ja, jag skickade ett meddelande till honom. Men det är ju väldigt känsligt, vad skriver man till någon som säger att han ska dö? Det är inte lätt. Men spontant gick jag in och skrev "starka ord från en stark man, respekt".

Anders Tengner och Siewert Öholm slöt fred

För två år sedan, 30 år efter "Svar direkt", återförenades Siewert Öholm och Anders Tengner i en debatt i samband med dokumentären "Siewert och sågklingan".

Den här gången var rollerna ombytta och Siewert Öholm skulle förklara sig inför en publik bestående av 100 hårdrockare.

– Idén kom från Mattias Lindeblad och Melker Becker. De växte upp med OKEJ och för dem var ju Siewert Öholm antikrist, deras nemesis. Han var mannen som på något sätt fick porträttera motståndet mot den hårdrock som de älskade. Han symboliserade det fördömande samhället på 80-talet.

Anders Tengner minns sitt sista möte med Siewert Öholm med värme.

– Vi hade ju inte setts på 30 år så det var jättekonstigt. Men faktum är att det var rätt skönt för han blev mänsklig. Min 15-åriga dotter tittade på programmet och hon tyckte att Siewert var jättesöt, säger Anders Tengner och fortsätter:

– Han fick applåder och de här gamla hårdrockarna som en gång i tiden hade kallat honom för djävulen ville ju ha hans autograf. Det var väldigt roligt att det där mötet kom till skott.

 

LÄS MER: Siewert Öholm död - blev 77 år gammal

 

Siewert Öholm bad däremot aldrig om ursäkt.

– Han sa att han inte kunde be mig om ursäkt för att han inte hade något att be om ursäkt för. Däremot sa han förlåt, att det inte var meningen att jag skulle ta illa vid mig.

Hur kändes det?

– Jag tyckte att det var stort av Siewert att kosta på sig det här. Det hade han ju ingenting för egentligen. Sedan var han ju skicklig för han la upp det här väldigt tv-dramaturgiskt, säger han och fortsätter:

– Just att han sa att han inte tänkte be om ursäkt, då blev det nästan lite burop. Men sedan kom han med det här att han kunde be om förlåt för att det kom från hjärtat och det var ju mycket mer värt än en ursäkt. Då vände han ju på alltihop och blev plötsligt hjälten. Han älskade att synas och att höras och det gör ju jag också. På många sätt är det samma stil på oss, vi är högljudda och lite kontroversiella med starka åsikter.

Anders Tengner: Jag tror att han tyckte att det var viktigt att få prata ut

Anders Tengner berättar att hans bild av Siewert Öholm förändrades efter det sista mötet.

– Ja mycket. Han är oerhört vass i tanken och intelligent. Det är svårt att sätta sig på Siewert. Han var inte att underskatta som en kombattant i en debatt. Men jag tror också att han egentligen var ganska snäll. Han ville väl, jag tror inte att han var en ond människa.

Kommer du sakna honom?

– Ja, jag kommer sakna hans bett. Han var en nagel i ögat på folk och jag gillar ju det. Sedan att han var en stor nagel i mitt öga ska man inte förminska. Det fanns en tid när jag tyckte att han bara kunde dra åt helvete. Men han lämnar inte jorden med mig som fiende.

Upplevde du att det var viktigt för honom att avsluta debatten med dig?

– Ja, jag tror att han tyckte att det var viktigt att få prata ut om det här och ge sin syn. Att inte bara försvara sig utan säga vad han egentligen ville, även till mig. Jag tycker det var jätteskönt, jag känner mig som en rikare människa tack vare att jag har fått prata med Siewert om det här.

Siewert Öholm blev 77 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag