Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårdrocksprofilen:
Blev ledsen på riktigt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Siewert Öholm och Anders Tengner.
Foto: Jörgen Hinder
Anders Tengner.
Foto: Cornelia Nordström

Deras möte i "Svar direkt" är ett av svensk tv:s mest klassiska ögonblick.

Trettio år senare slöt Siewert Öholm och Anders Tengner fred.

Nu berättar Anders Tengner om sorgen efter den legendariske tv-profilen.

– Det är sorgligt när människor tynar bort i cancer. Jag blev riktigt, riktigt ledsen, säger han.

"W.A.S.P, we are satans people. Vi är satans folk". Året var 1984 och Anders Tengner, då 23 år gammal och reporter på musiktidningen OKEJ, ansattes hårt av Siewert Öholm i SVT-programmet "Svar direkt".

Inför en publik bestående av upprörda pensionärer, moralistiska journalister och barn fick Anders Tengner stå till svars för den ondskefulla hårdrocken.

Då hade nog ingen av dem kunnat ana att den korta debatten skulle förfölja dem resten av livet.

– Det var en ren avrättning av mig där i förhörsstolen. Jag hade inte en enda bundsförvant, säger Anders Tengner och fortsätter:

– Det är lite märkligt, Siewert har gjort så otroligt mycket tv och annat men han kommer bli ihågkommen för att han stod och skällde ut en 23-årig hårdrockare. Det var någon som sa till mig att det här är min "Smoke on the water", extranumret jag aldrig kommer bli av med. Och så har det varit för Siewert också.


LÄS MER: Siewert Öholm ångrar intervjun med Anders Tengner


Under onsdagen kom beskedet att Siewert Öholm, som i många år varit sjuk i levercancer, gått bort. Redan en dryg vecka tidigare valde dock den legendariske radio- och tv-profilen att ta farväl i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

– Jag blev faktiskt ledsen på riktigt, även om vi mest har varit fiender. Det är sorgligt när människor tynar bort i cancer. Jag blev riktigt, riktigt ledsen. Det kändes jätteledsamt att se en äldre människa som har varit väldigt stark, både fysiskt och psykiskt ta avsked, säger Anders Tengner och fortsätter:

– Sedan gjorde han det på ett sätt som gjorde att han fick en liten sista stund i rampljuset och det är inte olikt honom. Många skulle nog inte gå ut på Facebook och säga "nu dör jag". Men Siewert är inte som alla andra. Jag tycker att det är väldigt starkt av honom att vara så offentlig med sitt avsked. Det är väldigt få människor som skulle göra det.

Innan Siewert Öholm gick bort hann Anders Tengner höra av sig till sin gamla nemesis.

– Ja, jag skickade ett meddelande till honom. Men det är ju väldigt känsligt, vad skriver man till någon som säger att han ska dö? Det är inte lätt. Men spontant gick jag in och skrev "starka ord från en stark man, respekt".

Anders Tengner och Siewert Öholm slöt fred

För två år sedan, 30 år efter "Svar direkt", återförenades Siewert Öholm och Anders Tengner i en debatt i samband med dokumentären "Siewert och sågklingan".

Den här gången var rollerna ombytta och Siewert Öholm skulle förklara sig inför en publik bestående av 100 hårdrockare.

– Idén kom från Mattias Lindeblad och Melker Becker. De växte upp med OKEJ och för dem var ju Siewert Öholm antikrist, deras nemesis. Han var mannen som på något sätt fick porträttera motståndet mot den hårdrock som de älskade. Han symboliserade det fördömande samhället på 80-talet.

Anders Tengner minns sitt sista möte med Siewert Öholm med värme.

– Vi hade ju inte setts på 30 år så det var jättekonstigt. Men faktum är att det var rätt skönt för han blev mänsklig. Min 15-åriga dotter tittade på programmet och hon tyckte att Siewert var jättesöt, säger Anders Tengner och fortsätter:

– Han fick applåder och de här gamla hårdrockarna som en gång i tiden hade kallat honom för djävulen ville ju ha hans autograf. Det var väldigt roligt att det där mötet kom till skott.


LÄS MER: Siewert Öholm död - blev 77 år gammal


Siewert Öholm bad däremot aldrig om ursäkt.

– Han sa att han inte kunde be mig om ursäkt för att han inte hade något att be om ursäkt för. Däremot sa han förlåt, att det inte var meningen att jag skulle ta illa vid mig.

Hur kändes det?

– Jag tyckte att det var stort av Siewert att kosta på sig det här. Det hade han ju ingenting för egentligen. Sedan var han ju skicklig för han la upp det här väldigt tv-dramaturgiskt, säger han och fortsätter:

– Just att han sa att han inte tänkte be om ursäkt, då blev det nästan lite burop. Men sedan kom han med det här att han kunde be om förlåt för att det kom från hjärtat och det var ju mycket mer värt än en ursäkt. Då vände han ju på alltihop och blev plötsligt hjälten. Han älskade att synas och att höras och det gör ju jag också. På många sätt är det samma stil på oss, vi är högljudda och lite kontroversiella med starka åsikter.

Anders Tengner: Jag tror att han tyckte att det var viktigt att få prata ut

Anders Tengner berättar att hans bild av Siewert Öholm förändrades efter det sista mötet.

– Ja mycket. Han är oerhört vass i tanken och intelligent. Det är svårt att sätta sig på Siewert. Han var inte att underskatta som en kombattant i en debatt. Men jag tror också att han egentligen var ganska snäll. Han ville väl, jag tror inte att han var en ond människa.

Kommer du sakna honom?

– Ja, jag kommer sakna hans bett. Han var en nagel i ögat på folk och jag gillar ju det. Sedan att han var en stor nagel i mitt öga ska man inte förminska. Det fanns en tid när jag tyckte att han bara kunde dra åt helvete. Men han lämnar inte jorden med mig som fiende.

Upplevde du att det var viktigt för honom att avsluta debatten med dig?

– Ja, jag tror att han tyckte att det var viktigt att få prata ut om det här och ge sin syn. Att inte bara försvara sig utan säga vad han egentligen ville, även till mig. Jag tycker det var jätteskönt, jag känner mig som en rikare människa tack vare att jag har fått prata med Siewert om det här.

Siewert Öholm blev 77 år gammal.

Siewert Öholms betydelse för hårdrocken

Siewert Öholm var under sitt liv en stor motståndare till hårdrocken. Men Anders Tengner är övertygad om att debatten i "Svar direkt" fick motsatt effekt.

– Absolut. För utvecklingen av hårdrocken i Sverige fanns det två saker som var viktiga. Det var tidningen OKEJ och det här ögonblicket. Hade inte Siewert fått i gång den här enorma diskussionen hade hårdrocken inte blivit så stor som den blev.

– Helt ofrivilligt gjorde Siewert hårdrocken en väldigt stor tjänst och det var kanske inte riktigt hans bakomliggande motiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.