Foto: SANNA DOLCK / KVPFoto: SANNA DOLCK / KVP
 Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hårdrockare går samman för att stoppa sexismen

Publicerad

Berättelser från kvinnor inom hårdrocksscenen har sedan november samlats in, och nu ställer man sig tillsammans i Aftonbladet Debatt och protesterar mot en sexistisk bransch.  

Uppropet visar att det faktum att vittnesmål om sexuella trakasserier har samlats in, har resulterat i ännu fler trakasserier.

Tillsammans skriver organisationerna Dear Darkness, Hårdrock mot rasism, Heavy Metal Action Night och 1 380 kvinnor inom hårdrocksscenen under ett gemensamt metoo-upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Gärningarna ska ha utförts av bland annat artister, fans, backstage-personal på konserter, festivaler och i kvinnornas egna hem.

”Fick en bild skickad till mig av en polare, från toaletten på en rockpub i Göteborg där det stod att jag skulle bli hatknullad. Några månader senare stod det även att jag borde hamna i en ’body bag’ på samma toalett. Har aldrig varit i den stan efter 2014 utan att vara fullkomligt livrädd.”, vittnar en kvinna i uppropet. 

 ”Jag var 16 år och sleazare. Vi hade festat och varit på spelningar under kvällen. Hamnade på efterfest med några av banden på hotellrummet. Har ett minne av att jag kysste en av killarna inne på toan. Var asfull, minns sen inget mer än att jag vaknade av att han senare låg över mig och hade sex med mig. Fattade typ inget för jag var så full. Tänkte inte mycket mer på det efteråt heller förrän jag en tid senare skaffade pojkvän och började gråta varje gång vi hade sex och han var över mig. Då insåg jag att jag blivit skadad av det. Det var ju våldtäkt. Mår fortfarande illa när jag ser bilder på honom. Han är fortfarande aktiv inom scenen.”, skriver en annan.

– Med hårdrocksuppropet #killtheking uppmanar vi, 1 381 hårdrockare, alla verksamma inom scenen att ta sitt ansvar, sluta ursäkta vidriga beteenden och sätta stopp för otryggheten, skriver man i Aftonbladet.

Uppropet känt - resulterat i ännu fler trakasserier

Att berättelser från branschen samlats in är känt sedan tidigare, vilket enligt vittnesmål i uppropet också resulterat i flera sexuella trakasserier. 

 ”Jag vet inte hur många mejl och kommentarer som jag fått efter att jag skrivit om #killtheking om att sexism och sexuella övergrepp inom hårdrocken är ’hittepåskit’. Och att jag bara är en bitterfitta som har blivit nobbad och inte fått kuk på länge. Att jag är patetisk, pinsam och äcklig och svärtar ned hårdrocken. Jag har till och med fått en handfull meddelanden av män som frågat: ’Du är ironisk va? Det finns ingen sanning i det du skriver’.

 

LÄS MER: Här är alla bransch-upprop i #metoo 

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag