Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårdrockare går samman för att stoppa sexismen

Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Berättelser från kvinnor inom hårdrocksscenen har sedan november samlats in, och nu ställer man sig tillsammans i Aftonbladet Debatt och protesterar mot en sexistisk bransch.  

Uppropet visar att det faktum att vittnesmål om sexuella trakasserier har samlats in, har resulterat i ännu fler trakasserier.

Tillsammans skriver organisationerna Dear Darkness, Hårdrock mot rasism, Heavy Metal Action Night och 1 380 kvinnor inom hårdrocksscenen under ett gemensamt metoo-upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Gärningarna ska ha utförts av bland annat artister, fans, backstage-personal på konserter, festivaler och i kvinnornas egna hem.

”Fick en bild skickad till mig av en polare, från toaletten på en rockpub i Göteborg där det stod att jag skulle bli hatknullad. Några månader senare stod det även att jag borde hamna i en ’body bag’ på samma toalett. Har aldrig varit i den stan efter 2014 utan att vara fullkomligt livrädd.”, vittnar en kvinna i uppropet. 

 ”Jag var 16 år och sleazare. Vi hade festat och varit på spelningar under kvällen. Hamnade på efterfest med några av banden på hotellrummet. Har ett minne av att jag kysste en av killarna inne på toan. Var asfull, minns sen inget mer än att jag vaknade av att han senare låg över mig och hade sex med mig. Fattade typ inget för jag var så full. Tänkte inte mycket mer på det efteråt heller förrän jag en tid senare skaffade pojkvän och började gråta varje gång vi hade sex och han var över mig. Då insåg jag att jag blivit skadad av det. Det var ju våldtäkt. Mår fortfarande illa när jag ser bilder på honom. Han är fortfarande aktiv inom scenen.”, skriver en annan.

– Med hårdrocksuppropet #killtheking uppmanar vi, 1 381 hårdrockare, alla verksamma inom scenen att ta sitt ansvar, sluta ursäkta vidriga beteenden och sätta stopp för otryggheten, skriver man i Aftonbladet.

Uppropet känt - resulterat i ännu fler trakasserier

Att berättelser från branschen samlats in är känt sedan tidigare, vilket enligt vittnesmål i uppropet också resulterat i flera sexuella trakasserier. 

 ”Jag vet inte hur många mejl och kommentarer som jag fått efter att jag skrivit om #killtheking om att sexism och sexuella övergrepp inom hårdrocken är ’hittepåskit’. Och att jag bara är en bitterfitta som har blivit nobbad och inte fått kuk på länge. Att jag är patetisk, pinsam och äcklig och svärtar ned hårdrocken. Jag har till och med fått en handfull meddelanden av män som frågat: ’Du är ironisk va? Det finns ingen sanning i det du skriver’.


LÄS MER: Här är alla bransch-upprop i #metoo 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.