Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårda ordväxlingen i Öfvergårds nya program

Se ett klipp från ”Anders och våldet” som hade premiär i TV4 på tisdagen.
Anders Öfvergård syns just nu i ”Anders och våldet” i TV4, samma kanal som nyligen bröt med programledaren.
Foto: TV4

TV4 har brutit med programledaren Anders Öfvergård efter hans agerande mot en kvinna på en personalfest efter ”Robinson”.

Men under tisdagen hade profilens nya program, ”Anders och våldet”, premiär.

I det första avsnittet hamnar programledaren mitt i en husrannsakan där en hätsk ordväxling uppstår med en man i bostaden.

– Jag måste erkänna att det är en ganska mörk bild som målas upp från alla håll, säger Anders Öfvergård om det han får bevittna i programmet.

Nyligen bröt TV4 samarbetet med programledaren Anders Öfvergård. Det efter att profilen enligt Expressens uppgifter ska ha agerat våldsamt mot en kvinnlig kollega på avslutningsfesten efter inspelningen av ”Robinson” i Dominikanska Republiken i Karibien.

Tv-kanalen meddelade att Anders Öfvergård lyfts bort från kommande produktioner men att redan inspelade program kommer att sändas som planerat.

”Tittarna är ständigt i fokus för vårt arbete. Vi tror att det viktigaste för våra tittare är att få ta del av det starka och viktiga innehåll vi har att erbjuda”, skriver Johan Janrell, exekutiv producent för ”Anders och våldet” som svar på frågan om man resonerat kring hur tittarna kommer att uppfatta att man sänder programmet efter de uppgifter som framkommit. 

I ”Anders och våldet”, som hade premiär i TV4 på tisdagen, följer Anders såväl kriminella som brottsoffer, samt träffar läkare, ambulanssjukvårdare, poliser och andra yrkespersoner som arbetar nära gängvåldet i Sverige.

– Jag har hört både grova brottslingar och offer berätta om drogernas betydelse. Och den respektlöshet och förnedring som ger makt. Men jag undrar fortfarande: Är det verkligen så här? Ska du, jag och alla riskera att falla offer för våldet? frågar sig Anders Öfvergård i programmet.


Det har hänt

I förra veckan meddelade TV4 att man bryter med programledaren Anders Öfvergård efter en händelse på en personalfest.


Enligt uppgifter försökte en berusad Anders Öfvergård köra i väg med ett fyrhjuligt terrängfordon, varpå en kvinnlig kollega försökte stoppa honom. Då ska programledaren ha höjt rösten, tagit tag i hennes handleder och inlett vad som kallades ”en brottningsmatch”.


TV4 har lyft bort Anders Öfvergård som programledare för ”Sveriges värsta bilförare” som skulle inleda en ny säsong nästa år. Redan inspelade program, som ”Robinson” och ”Anders och våldet”, ska däremot sändas som vanligt.


– Det ligger stora insatser bakom de berörda produktionerna som gjorts av såväl personal som medverkande, och det arbetet ska inte behöva ha skett förgäves, förklarade TV4:s programdirektör Viveka Hansson.

”Varför springer du?”

Anders Öfvergård besöker bland annat polisen i Göteborg för att följa med ut och med egna ögon se hur arbetet går till.

 – De utgår från polisstationen i Hjällbo. Mitt i det område som har blivit känt för uppgörelser mellan gäng och klaner, förklarar Anders Öfvergård i programmet.

Mitt under besöket uppstår en situation där Anders Öfvergård hamnar i ett ingripande där en misstänkt person brottas ner av en polis.

– Varför springer du? frågar Anders Öfvergård medan personen ligger på marken.

Anders Öfvergård försöker prata med den nedbrottade mannen.
Foto: TV4

Hätsk ordväxling

Därefter följer Anders Öfvergård med när polisen ska göra en husrannsakan i en bostad i förorten Bergsjön där boende vägrar att öppna dörren. Enligt polisen misstänker man att det finns narkotika i lägenheten. 

Programledaren följer med polisen in i lägenheten där man påträffar en mindre mängd narkotika och kontanter. I lägenheten finns också ett antal yngre personer, varpå Anders Öfvergård hamnar i en ordväxling med en av männen.

Mannen har dragit ett klädesplagg över huvudet och vill inte visa sitt ansikte.

– Kan du inte ta av dig den där? Jag visar ju mig, säger Anders Öfvergård.

Mannen svarar att han ”inte vill visa Sverige sitt ansikte”.

– Varför vill du inte det? Du är ju jättesöt, säger Anders Öfvergård.

Anders Öfvergård hamnar i en ordväxling med en yngre man i lägenheten.
Foto: TV4

Då blir situationen mer aggressiv.

– Söt? Du är tyvärr ful! Jag vill memorera ditt ansikte. Dra härifrån. Bitch slap you back to where you come from, fattar du? säger mannen och håller upp handen framför kameran.

Under programmet säger Anders Öfvergård att han inte hade kunnat föreställa sig att det är så illa som personer vittnar om.

– Jag måste erkänna att det är en ganska mörk bild som målas upp från alla håll, vare sig jag pratar med gängmedlemmar, unga brottsoffer eller vården, säger programledaren.

– Jag har träffat brottslingar och offer och alla är eniga om att det är ett råare klimat.

TV4:s svar efter händelsen på personalfesten

Anders Öfvergård inledde sin framgångsrika tv-karriär på Kanal 5 där han främst blev känd i ”Arga snickaren”. 2016 flyttade programledaren till TV4 där han har synts i ”Fuskbyggarna”, ”Anders knackar på” och ”Robinson”, men även deltagit i program som ”Let's dance” och Sveriges mästerkock VIP”.

Programdirektör Viveka Hansson på TV4 har tidigare sagt till Expressen att man ser allvarligt på det som skedde på personalfesten . 

”Robinson 2022”, som spelades in i Karibien, har planerad premiär våren 2022.

Andreas Haglind, producent för Anders och våldet, säger att det inte är hans sak att ha åsikter om lämpligheten i att Anders och våldet sänds trots att TV4 valt att avbryta samarbetet med programledaren.

 – Det är TV4 som tar de besluten och det har jag inga åsikter om. Jag är väldigt nöjd med produktionen och den står för sig själv. Den blev klar långt innan den debatt som kom efteråt och därför är det inte min sak att kommentera den.

Fredrik Olofson, som också ingått i produktionen, säger att han inte haft några diskussioner med TV4 om lämpligheten i att sända programmet när kanalen samtidigt valt att avsluta samarbetet med Anders Öfvergård.

– Jag tycker att det är bra att TV4 sänder serien. Jag tror säkert att ”Anders-grejen” kan ta lite av fokus från serien, det går inte att styra. Men jag hoppas och tror att folk vill titta på programmet utifrån de ämnen som berörs.

Han har bara positiva saker att säga om produktionen och teamet bakom. 

– Det är ett supervasst gäng och det har funkat bra att jobba med Anders också.


Se även:

TV4 bryter med ”Arga snickaren” Anders Öfvergård

Kanalens beslut efter våldsamma händelsen på ”Robinson”-festen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.