Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda orden efter Ernsts program

Säsongen har kritiserats för att "renovera sönder", och tidigare har hus lämnats halvfärdiga.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: Cornelia Nordström

Sista "Sommar med Ernst" - sändes i går och TV4 säger att framtiden är oviss för programmet.

Säsongen har kritiserats för att "renovera sönder", och tidigare har hus lämnats halvfärdiga.

– Det finns inget vatten, utan är bara kranar på väggen och en hink under slasken, säger Carl-Jan Granqvist, vars hus renoverades i programmet 2011.

Under sommaren har Ernst Kirchsteiger, 58, renoverat en flygel i Gustavsviks herrgård i Värmland.

Under gårdagen sändes årets sista avsnitt av TV4:s populära "Sommar mer Ernst".

Årets säsong av "Sommar mer Ernst" har haft över 900 000 tittare per avsnitt och hyllats av många tittare - men också mötts av stark kritik.

Bloggerskan Clara "Underbara Clara" Lidström skrev en krönika i Expressen om det farliga med "Ernstifieringen" av heminredningsklimatet. I krönikan, som delades flitigt på sociala medier, hävdar Clara Lidström att Ernst snarare förstör byggnaderna han renoverar, snarare än förbättrar dem.

"Håller inte med"

Snickaren Per "Pirre" Starrin, 48, känd från "Nya arga snickaren", säger att han inte alls håller med om kritiken mot Ernst Kirchsteiger.

– Jag tycker han är en av får som bevarar gamla hus. Jag håller inte alls med om den kritiken, Ernst vårdar husen, säger Per Starrin.


LÄS MER: Fusket som TV4 inte visade i tv


Men Kirchsteiger har tidigare fått kritik för renoveringsobjektens slutresultat.

Carl-Jan Granqvist konstaterar att hans sjöfastighet som Kirchsteiger renoverade 2011 inte blev klar.

– Det blir till viss del en kuliss. Det finns inget vatten, utan är bara kranar på väggen och en hink under slasken, säger Carl-Jan Granqvist.

"Kan se puts som har lossnat"

Ägaren för orangeriet som renoverades 2013, Linda Viborg, har konstaterat att puts har lossnat i byggnaden.

– Man kan ju se att puts har lossnat. Om man bygger om ett hus så är förarbetet väldigt viktigt, säger hon.

TV4 har svarat på kritiken.


LÄS MER: Därför hoppade de av "Sommar med Ernst"


"I programserien tar vi oss an byggnader i olika grader av förfall och Ernst ambition är alltid att bevara husets själ." svarar Clara Tengbom, som är producent för "Sommar med Ernst", i ett mejl.

Nu kan TV4 inte ge några klara besked på om programmet kommer tillbaka in tv-rutan även nästa sommar. Kanalen menar att programmets framtid inte är bestämd ännu, och inga nya kontrakt har skrivits.

"Besluten kring om det ska bli en säsong till av en programserie tas aldrig direkt efter en avslutad säsong. Så i nuläget är inget bestämt" skriver Clara Tengbom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.