Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot TV4:s succéserie "Syrror"

Serien "Syrror" kritiseras för sitt namn
Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4 / LINUS HALLSENIUS
"Syrror" i TV4.
Foto: TV4 / TV4

Den omdiskuterade tv-serien "Syrror" är tillbaka i TV4, och serien har kritiserats för att vara orealistisk - här är seriens missar.

Samtidigt kallas titeln på serien för nedvärderande av sjuksköterskor, och kritiken fortsätter nu att komma.

– Den dagen som legitimerade sjuksköterskor har en värdering som motsvarar samhällsbidraget, då kanske den frågan är mindre viktig, säger Johan Larson, viceordförande för Vårdförbundet.

Svenska tv-serien "Syrror", som handlar om svenska sjuksköterskor, är tillbaka i TV4. "Syrror" kritiserades hårt under sin första säsong för att den inte är realistisk, och ger en skev bild av sjuksköterskeyrket. I serien har karaktärerna sex på jobbet, går in i sterila operationssalar klädda i civila kläder

Johan Larson, sjuksköterska och viceordförande för Vårdförbundet, har inte själv sett programmet, men förstår att det riktas kritik mot programmet. Främst är han fundersam kring att serien heter "Syrror", ett namn som anspelar på att sjuksköterskor tidigare kallades för sjuksystrar. Larson menar att det är viktigt att se sjuksköterskor den respekt de förtjänar.

– Den dagen som legitimerade sjuksköterskor har en värdering som motsvarar samhällsbidraget, då kanske den frågan är mindre viktig. Men i dagsläget är det så att sjuksköterskor värderas inte lika högt som de borde, säger Johan Larson och förtydligar:

– Sjuksköterskor har ett livsviktigt yrke, och Sverige skulle inte klara sig utan dem, säger han.


LÄS MER: TV4-succén ”Syrror” får hård kritik


Sjuksköterskan: "Det är viktigt"


LÄS MER: 6 fel som gör sjuksköterskor och läkare arga på tv-serien "Syrror"


Han tror också att de som blir mest upprörda är de som kopplar ihop att yrket undervärderas med hur yrkestiteln benämns.

Johan Larson poängterar också att det är viktigt att se problemet ur ett genusperspektiv, där det kan ses som förminskande mot sjuksköterskorna att bli kända som syrror genom TV4-seriens titel.

– Jag tycker det är viktigt, det finns genusperspektiv på det här. När vi fortfarande har ett samhälle som inte klarar av att värdera kvinnors arbete på ett rätt och riktigt sätt, då är det fortfarande en fråga, säger han.

Elin Kvist är exekutiv producent för "Syrror", och försvarar titeln på sjukhusserien.

– Namnvalet är tvådelat. Dels är det en titel för att väcka intresse, där syrror är ett uttryck som används i vardagligt prat, dels anspelar det dessutom fint på systerskapet mellan de fyra kvinnorna som är våra huvudkaraktärer. Att vi har en huvudcasting med bara kvinnor, det är vi stolta över, säger Elin Kvist.Faktafelen i "Syrror"

Karaktärerna klär sig fel i sjukhussalen

Vid ett tillfälle i säsong 1 stegar en person in i en operationssal i ytterkläderna.

– Serien är ju lite som en tågkrasch. Man kan ju inte titta bort, sa Jonas Ålebring vid SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening.


Patienter får felaktig vård

Läkare har påpekat en mängd faktafel i serien. En läkare dränerar lungor med en nagelfil och utan att bära plasthandskar i säsong 1, medan en annan glömmer att söva patienter som ska opereras.


Alla jobbar överallt

I serien jobbar alla med allting, kritiserar läkare och sjuksköterskor. 

–  Om du ska bli operationssköterska eller intensivvårdssköterska krävs det fyra års högskolestudier. Att hoppa mellan rollerna under ett arbetspass gör man bara inte. Det är overkligt, säger Jenny Olsson, avdelningsordförande i vårdförbundet Västerbotten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.