Hårda kritiken mot SVT:s programledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I SVT:s "Opinion live" liknade programledaren Olle Palmlöf Black Coffée, en fikagrupp för afrosvenskar, med högerextrema Ku Klux Klan.
Foto: SVT
Medverkade i debatten gjorde bland annat Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee, som själva beskriver sig som en antirasistisk organisation för afrosvenskar som bland annat fikar tillsammans.
Foto: SVT

I SVT:s "Opinion live" liknade programledaren Olle Palmlöf Black Coffée, en fikagrupp för afrosvenskar, med högerextrema Ku Klux Klan.

Frågan har väckt starka reaktioner – och en namninsamling har startats för att Olle Palmlöf ska avgå.

– Det var en olycklig formulering, säger Robert Olsson, ansvarig utgivare för SVT Opinion.

I torsdags debatterades så kallade "separatistiska rum" i SVT:s debattprogram "Opinion live".

Grundfrågan var huruvida det är rasistiskt att ha möten eller organisationer där "vita" inte får vara med eller om det är ett sätt att skapa en fristad för "rasifierade".

Medverkade i debatten gjorde Ann Heberlein, lektor i etik vid Lunds universitet och krönikör på Expressen, samt Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee, som själva beskriver sig som en antirasistisk organisation för afrosvenskar som bland annat fikar tillsammans.


LÄS MER: Lasse Kronér i bråk med SVT


I programmets sista minut hettade diskussionen till rejält och programledaren Olle Palmlöf ställde då en fråga som fått många att reagera starkt.

– Menar du att det är underläget som gör att det är okej, så om Ann skulle skapa en separatistisk organisation som heter Ku Klux Klan bara för vita. Är det då fel för att det är någon form av överläge?, säger Olle Palmlöf i programmet.

– Jo men också för att de vill lyncha svarta människor, svarar Araia Ghirmai Sebhatu.

– Och ni vill inte lyncha vita människor?, replikerar Olle Palmlöf.

Kritiken: "Bisarr fråga"

Ku Klux Klan har existerat i tre olika inkarnationer och är en av USA:s mest välkända högerextrema organisationer. På sociala medier har Olle Palmlöfs fråga till Araia Ghirmai Sebhatu har kritiserats, inte minst sedan klippet delats av Mediebruset, en sajt som drivs av Björn Fridén, grundaren av Alliansfritt Sverige.


LÄS MER: Filip och Fredrik i bråk med SVT


Utöver de upprörda kommentarerna har en namninsamling för att Olle Palmlöf ska avgå också startats. I skrivande stund har den nära 700 underskrifter.

– Jag försökte hålla mig sakligt till frågan och ville inte riktigt svara på den. Men det är klart att inom mig reagerar jag och tänker att det inte är rimligt att göra den här jämförelsen. Och följdfrågan är befängd att bemöta. Den var bisarr, säger Araia Ghirmai Sebhatu.

Blev du förvånad?

– Jag blev förvånad över att det var en programledare på SVT ställde frågan. Jag hade inte blivit förvånad om någon från Timbro gjorde det.

Robert Olsson, ansvarig utgivare för "Opinion live", berättar att han tagit del av kritiken:

– Vi noterade naturligtvis det direkt. Jag på fredag morgon och jag tror att sändningsgänget noterade det direkt efter sändningen, säger han.

Enligt Robert Olsson har ärendet diskuterats internt på redaktionen.

– Kunde vi backa bandet så var det en olycklig formulering. Men det var en tillspetsning som är begriplig i sitt sammanhang utifrån de frågor som föregick det Olle uttryckte. Det är en direktsändning och då kan det bli lite hetta och så. Det är inget försvar men jag tror de flesta som såg programmet förstod i vilken kontext det här beskrevs, säger han och tillägger:

– Sedan kan jag förstå att den jämförelsen kan stöta en del av våra tittare. Det har jag full förståelse för.

Robert Olsson känner inte till namninsamlingen för Olle Palmlöfs avgång.

– Nej. Men Olle Palmlöf ska inte avgå som en konsekvens av den här frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.