Programledarna för "Vegorätt" i SVT, Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn Foto: SVT
Programledarna för "Vegorätt" i SVT, Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn  Foto: SVT

Hårda kritiken mot nya SVT-programmet

Publicerad

I går sändes för första gången ett vegetariskt matprogram i SVT, "Vegorätt".

Nu haglar kritiken mot programmet i sociala medier.

"SVT spär på fördomar i stället för att verka folkbildande", skriver en person på Twitter.

Det var i går kväll som "Vegorätt", det som påstås vara Sveriges "första och rakt igenom vegetariska matprogram”, sändes i SVT med programledarna Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson.

Men av kommentarerna på sociala medier att döma verkar programmet inte ha nått upp till förväntningarna.

 

LÄS MER: SVT gör ”Vegorätt” – Sveriges första vegetariska matprogram

 

Många skriver att de blir provocerade, och att "Vegorätt" spär på fördomar som redan finns mot vegetarianer i dag.

Kritik mot "Vegorätt"

Kritiken mot programmet flödar i sociala medier.

"Istället för att utmana fördomar om vegetarisk kost och vegetarianer gör programmet allt för att befästa dem #vegorätt", skriver en besviken twittrare.

"Titta på #vegorätt och tillåt dig att skratta åt nidbilden av vegetarianer. SVT spär på fördomar i stället för att verka folkbildande", skriver en person på Twitter.

"Vad är det här?"

"Kollar på "Vegorätt" på SVT. Vad i hela jävla helvete är det här?" skriver en annan.

"Är SVT-produktionen Vegorätt ett skattefinansierat karaktärsmord på oss vegetarianer?" frågar sig ytterligare en person på Twitter.

 

LÄS MER: Tittarnas kritik mot SVT efter "Allsång"

 

Spelades in i södra Skåne

"Vegorätt" spelas in i Karolines trädgård på den sydskånska landsbygden.

SVT svarar på kritiken i ett mejl.

"Vegorätt är ett vegetariskt livsstil och matlagningsprogram mot primärt kvinnlig publik mellan 18 och 35 år. Det utgår från Elinore och Caroline och deras recept, berättat lekfullt och personligt utifrån dem och har ingen ambition om att spegla eller ge en bild av andra vegetarianer som kollektiv. Människor är olika oavsett vad man väljer att äta", skriver SVT:s programchef Micael Lekberg och fortsätter:

"Vi ser att det finns väldigt många positiva reaktioner programmet i dag och en del som är negativa. Kanske har de som är negativa en redan etablerad bild av hur ett matlagningsprogram med veg mat skulle se ut . När den bilden inte stämmer så blir vissa besvikna. Vi valde att göra ett personligt livsstilsprogram med goda, snygga vegetariska recept med Karoline och Elenore för målgruppen primärt tjejer mellan 18 och 35".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag