Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot nya SVT-programmet

Programledarna för "Vegorätt" i SVT, Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn
Foto: SVT

I går sändes för första gången ett vegetariskt matprogram i SVT, "Vegorätt".

Nu haglar kritiken mot programmet i sociala medier.

"SVT spär på fördomar i stället för att verka folkbildande", skriver en person på Twitter.

Det var i går kväll som "Vegorätt", det som påstås vara Sveriges "första och rakt igenom vegetariska matprogram”, sändes i SVT med programledarna Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson.

Men av kommentarerna på sociala medier att döma verkar programmet inte ha nått upp till förväntningarna.


LÄS MER: SVT gör ”Vegorätt” – Sveriges första vegetariska matprogram


Många skriver att de blir provocerade, och att "Vegorätt" spär på fördomar som redan finns mot vegetarianer i dag.

Kritik mot "Vegorätt"

Kritiken mot programmet flödar i sociala medier.

"Istället för att utmana fördomar om vegetarisk kost och vegetarianer gör programmet allt för att befästa dem #vegorätt", skriver en besviken twittrare.

"Titta på #vegorätt och tillåt dig att skratta åt nidbilden av vegetarianer. SVT spär på fördomar i stället för att verka folkbildande", skriver en person på Twitter.

"Vad är det här?"

"Kollar på "Vegorätt" på SVT. Vad i hela jävla helvete är det här?" skriver en annan.

"Är SVT-produktionen Vegorätt ett skattefinansierat karaktärsmord på oss vegetarianer?" frågar sig ytterligare en person på Twitter.


LÄS MER: Tittarnas kritik mot SVT efter "Allsång"


Spelades in i södra Skåne

"Vegorätt" spelas in i Karolines trädgård på den sydskånska landsbygden.

SVT svarar på kritiken i ett mejl.

"Vegorätt är ett vegetariskt livsstil och matlagningsprogram mot primärt kvinnlig publik mellan 18 och 35 år. Det utgår från Elinore och Caroline och deras recept, berättat lekfullt och personligt utifrån dem och har ingen ambition om att spegla eller ge en bild av andra vegetarianer som kollektiv. Människor är olika oavsett vad man väljer att äta", skriver SVT:s programchef Micael Lekberg och fortsätter:

"Vi ser att det finns väldigt många positiva reaktioner programmet i dag och en del som är negativa. Kanske har de som är negativa en redan etablerad bild av hur ett matlagningsprogram med veg mat skulle se ut . När den bilden inte stämmer så blir vissa besvikna. Vi valde att göra ett personligt livsstilsprogram med goda, snygga vegetariska recept med Karoline och Elenore för målgruppen primärt tjejer mellan 18 och 35".Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.