I tisdagens avsnitt av Mandelmanns gård matas hunden Saffran med potatis, något som hundexperten misstycker till. Foto: /Skärmdump TV4I tisdagens avsnitt av Mandelmanns gård matas hunden Saffran med potatis, något som hundexperten misstycker till. Foto: /Skärmdump TV4
I tisdagens avsnitt av Mandelmanns gård matas hunden Saffran med potatis, något som hundexperten misstycker till. Foto: /Skärmdump TV4
Gustav Mandelmann i kvällens program. Foto: / Skärmdump TV4Gustav Mandelmann i kvällens program. Foto: / Skärmdump TV4
Gustav Mandelmann i kvällens program. Foto: / Skärmdump TV4
Gravida hunden Saffran får äta rå potatis. Foto: / Skärmdump TV4Gravida hunden Saffran får äta rå potatis. Foto: / Skärmdump TV4
Gravida hunden Saffran får äta rå potatis. Foto: / Skärmdump TV4

Hårda kritiken mot Mandelmann efter programmet: ”Inte lämpligt”

Publicerad

Kvällens avsnitt av "Mandelmanns gård" skapar reaktioner bland hundvänner.

I programmet får Gustav och Marie Mandelmanns hund äta rå potatis – något som kan få hundar att må dåligt.

– Det är ingenting man ska ge till hundar. Den dör inte, men det är inte lämpligt, säger Svenska Kennelklubbens presstalesperson, Hans Rosenberg.

Kvällens avsnitt av "Mandelmanns gård" på TV4 har skapat reaktioner.

I programmet låter Gustav och Marie Mandelmann sin border collie Saffran äta rå potatis.

Rå potatis innehåller solanin som kan ge hundar kräkningar, diarré, yrsel och kramper. 

Hundexperten: "Det är inte lämpligt"

Enligt Svenska Kennelklubbens presstalesperson, Hans Rosenberg, är det olämpligt att ge hundar rå potatis.

– När man ger potatis så ska den vara kokt och så ska man mosa sönder den för att hunden ska kunna tillgodogöra sig den. Rå tar den längre tid att smälta och gå igenom tarm och så vidare. Det är ingenting man ska ge till hundar. Den dör inte, men det är inte lämpligt. Man kan undra varför de ger det. Om man nu ska ge hundar potatis så ska den vara mosad och kokt, säger Hans Rosenberg. 

I kvällens "Mandelmanns gård" är det skördetid och potatisen ska tas upp. 

 

LÄS MER: Kaoset på Mandelmanns gård: "Får ta kontroll på situationen" 

 

Hunden Saffran är ständig följeslagare i tv-programmet om makarna Mandelmanns liv på den självhushållande gården på Österlen. I höstas meddelade Mandelmanns att familjen fått tillökning – Saffran födde fem valpar i oktober.

Om en hund är dräktig när den får i sig rå potatis, så påverkar det sannolikt inte valparna.

– Allting beror ju på hur mycket - är det tio kilo eller är det en potatis. En potatis kommer inte att påverka, säger Hans Rosenberg.

Expressen har sökt Gustav och Marie Mandelmann.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag