Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda kritiken mot "Allsång på Skansen"

Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: OLLE SPORRONG

Det populära underhållningsprogrammet "Allsång på Skansen" kritiseras för att diskriminera synskadade. 

Enligt Linus Forsberg, ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning (US), är det svårt för hans medlemmar att titta då det saknas livesyntolkning.

– Detta är definitivt något vi ser som ett problem, säger han. 

Nyligen uppmärksammades att underhållningsprogrammet "Lotta på Liseberg" är svårtillgängligt för tittare med synskador.

Allsångsprogrammet bjuder in tittarna till att sjunga med – men kontrasten i textremsorna är för otydlig, enligt flera tittare som hört av sig till TV4. 

 

LÄS MER: Ilska mot SVT:s skämt i "Allsång på Skansen"

 

Håkan Thomsson, förbundsordförande för Synskadades riksförbund, sade då:

– Jag tycker att det är viktigt att man skapar så goda kontraster som möjligt, så att de som kan se lite grand kan följa med i programmet. 

"Ett problem"

Nu framkommer att det konkurrerande programmet "Allsång på Skansen" med programledaren Sanna Nielsen också är problematiskt för synskadade.

Enligt Linus Forsberg, ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning (US), är det ännu svårare för hans medlemmar att följa detta program.

– Ja, det stämmer att "Allsång på Skansen" tyvärr är ännu mer otillgängligt än "Lotta På Liseberg" då de inte erbjuder livesyntolkning överhuvudtaget. Detta är definitivt något vi ser som ett problem, på flera sätt, säger han och utvecklar: 

– Dels är det generellt strukturellt problem att stora folkliga program inte görs tillgängliga såväl på plats som via sändningarna vilket utestänger vår målgrupp från det som senare ofta blir snackisar. Det är också ett problem eftersom "Allsång På Skansen" tidigare har varit tillgängligt för oss men att man sedan valt att ta steg tillbaka i stället för att ta steg framåt eller ens behålla sin tidigare goda nivå.

Vad han eftersöker är förutom syntolkning också allsångshäften i storstil och punktskrift.

SVT påpekar att hjälp för synskadade på plats på Skansen under inspelningarna av "Allsång på Skansen", är Skansens ansvar.

Christina Hamnqvist är presschef på Skansen:

– De som har någon form av funktionshinder går in som vanliga gäster men alla som behöver ledsagare får ta med den ledsagaren fritt, den betalar inte inträde. I princip har alla som kommer och som har behov av en ledsagare med sig sin egen ledsagare, säger hon.

SVT svarar på kritiken

Per Rådelius är projektledare för "Allsång på Skansen. Han hävdar att programmet visst syntolkas.

– Jo, "Allsång på Skansen" syntolkas i SVT  varje tisdag och finns sen i även i SVT play precis som de andra programmen, säger han och fortsätter:

 

LÄS MER: Sanna Nielsens svar efter kritiken 

 

– Vi har texten tydligt i bild i tv och upptryckta häften som finns att köpa på plats. Vi gör allt vi kan för att tillgodose alla så de kan njuta av Allsång på Skansen. Dock har vi ju precis som de beskriver inte häftet upptryckt med punktskrift.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!