Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda domen mot Penny: Minns inte hennes dans

Fina orden till avlidne programledaren.
Tony Irving inför kvällens tävling i Let's Dance.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Penny Parnevik.
Foto: STELLA PICTURES

Jag har ett erkännande och håll i er, jag var helt chockad över den höga kvaliteten på dansen de tävlande uppvisade i förra veckans säsongspremiär av Let´s Dance!

Varje enskilt par klev ut på dansgolvet och ingen dansade som en fjant, vilket är extremt ovanligt. För mig var det en liten besvikelse, då det innebar att jag inte fick något att klaga på.

Nu är det dags för program två och det innebär även att det är dags att skicka hem den första tävlingsdeltagaren. Jag har ingen som helst aning vilken av deltagarna som kommer att få äran av att hamna på skräphögen först.

Förra fredagen presenterade deltagarna vad vi kallar deras ”nollposition”, vilket med andra ord menas att vi i juryn fick möjlighet att se deras start på resan och vilken potential de har för resten av tävlingssäsongen. Samtliga par erhöll poäng på skalan mellan 2-5, detta då vi upplevde att de låg likvärdigt på kvalitetsskalan. Ett par erhöll en 6:a dock och detta från Dermot, vilket jag tyckte var lite överdrivet. Detta kanske kan förklaras av att det var Dermots första vecka tillbaka på jobbet och han kanske kände sig lite wild & crazy OCH generös, vem vet?

När paren denna vecka åter kliver ut på golvet förväntar jag mig en förbättring av tekniska kraven, men också att deras nerver är under kontroll samt att deras prestation och presentation är starkare.

Då ingen fick lämna programmet förra veckan tar deltagarna med sig poängen de erhöll och slår samman dem med kvällens poäng, vilket i praktiken innebär att vem som helst av deltagarna kan få lämna i kväll. Och här kommer mitt andra erkännande, för mig spelar det i kväll ingen roll vem som åker ut då ingen hittills utmärkt sig. De är alla på samma nivå, men förhoppningsvis kommer vi i kväll att få se vilka som börjar dra ifrån de andra i gänget. Några av deltagarna kommer att halka efter och det är när det börjar bli synligt som det börjar bli intressant för mig! Och varför det? Jo, det är då jag (i mina fantasier) kan rulla ut min paljettbeströdda skottkärra, be deltagaren att sätta sig i den och sedan rulla ut dem från dansgolvet raka vägen till skräphögen!

Det enda, eller rättare sagt de enda som kan sätta käppar i hjulet för mig (och mina fantasier om paljettbeströdda skottkärror) är hur ni som tittar röstar och jag hoppas att ni detta jubileumsår röstar mindre med era hjärtan och i stället lyssnar lite mer på vad jag och mina jurykollegor har att säga. Men det är ju inget ni gjort tidigare, så varför skulle ni börja med det nu?

John Lundvik och Linn Hegdal

Dans: Samba

Musik: Blame It On The Boogie- The Jacksons

”Förra veckan hade John flertal problem med hur han höll upp sitt huvud, vilket enligt min åsikt också gav honom lite problem med hans hållning. Ska jag vara ärlig så var hans haka så långt framskjuten att han liknade en giraff. I kvällens samba måste John vara rytmisk, rörlig och i balans. För att lyckas med detta måste han ha en bra hållning, så om han inte fixar sina hakproblem kan han inte förvänta sig höga poäng från mig”.

Mikael Sandström & Malin Watson

Dans: Cha Cha

Musik: Moves Like Jagger- Maroon 5

”Mikael fick en ganska trög start i förra veckans program. Hans framförande var bra, men han dansade med en putande rumpa vilket gav några märkliga positioner. I denna veckas cha cha förväntar jag mig att han visar upp kraftfulla ben- och höftrörelser, men pga hans Kalle Anka rumpa kan det bli svårt. Till Mikaels stora fördel är hans fantastiska fysik, och kan han knipa ihop rumpan och dra in den lite har han potential att dansa en fantastisk cha cha”.

Penny Parnevik & Jacob Persson

Dans: Tango

Musik: Sånger Från Förut- Gammal

”Jag måste vara ärlig och berätta att jag inte minns Pennys dans förra veckan och det i sig är ett problem. Att dansa och inte bli ihågkommen är en dansares värsta mardröm då det innebär att det inte var bra, men heller inte dåligt- det var bara inte minnesvärt. Detta är det stora skälet till att Penny denna vecka måste vara fokuserad och leverera ett starkt showframträdande då hon denna vecka dansar en tango vilken skall vara passionerad och kraftfull. För Penny borde detta vara hennes perfekta dans för att få sin hämnd.”

Sussie Eriksson & Calle Sterner

Dans: American Smooth

Musik: Wish I Didn´t Miss You- Angie Stone

”Förra veckan tog Sussie principen i att vara musikalisk till en helt ny nivå. Med hennes begränsade danserfarenhet demonstrerade hon hur vi rör oss i harmoni med musiken och gör den levande med våra kroppar. Detta är något som många av mina elever har svårt med, men Sussie visade upp denna talang redan första veckan.

Olyckligtvis måste Sussie denna vecka dansa American Smooth, en dans som är oerhört komplicerad och kräver en konstant ström av rörelse över dansgolvet. För att lyckas i denna dans måste Sussie ha mer fokus på hur hennes kropp rör sig och koncentrera sig mindre på musiken. Kvällen kommer att bli en stor utmaning för henne”.


Jan Björklund & Cecilia Ehrling Danermark

Dans: Tango

Musik: Calleth You, Cometh I-The Ark

”Det var ingen överraskning för mig att Jan kunde behålla sitt lugn under stress, däremot vad som förvånade mig var att han kunde dansa en tekniskt stark cha cha förra veckan. Jag kan aldrig ha föreställt mig att han skulle ha en så starkt kontroll över sin kropp som han hade. Dock så var hans framträdande och presentation kall och livlös vilket var oturligt för honom. Ikväll måste han fixa detta problem då han dansar en tango. I förra veckans program såg han förskräckt ut och han tittade knappt på Cecilia, vilket innebär att hans största problem i kväll kommer att bestå i att framföra dansen på ett tekniskt och karaktärsfullt sätt, och inte att dansa som en robot utan känslor”.

Alice Stenlöf & Hugo Gustafsson

Dans: Samba

Musik: Adore You- Harry Styles

”Under de senaste femton åren har det varit få kändisar som lyckats i konsten att förvåna mig i ett premiärprogram av Let´s Dance. Men Alice lyckades definitivt i att göra detta då hennes quickstep slog i golvet och tog mig med storm. En lätt, snabb, musikalisk och elegant presentation var inte vad jag förväntade mig av Alice. Detta är dock problemet, hennes danspremiär var så bra att det kan bli svårt för henne att visa sin utveckling kommande fredagar om hon är kvar. Men för att vara kvar i programmet måste hon utveckla sig för att kunna stanna på toppen. I kvällens samba kommer hon att ha möjlighet att dansa två roller, både med och vid sidan av sin partner och det gäller för Alice att vara stark i båda rollerna. Är hon inte det, är det risk att hon tappar sin ledning. Som i alla tävlingar så är det inte alltid den som går ut starkast i början som tar hem segern”.

Bathina Philipson & Marc Mariboe Christensen

Dans: American Smooth

Musik: Händerna Mot Himlen- Petra Marklund

”Bathina gav förra veckan en klar demonstration i bra sambateknik. Allt var på plats och korrekt, men problemet är att felfritt kan bli tråkigt och Bathina har inte råd att vara tråkig. I kvällens American Smooth (dansen som Fred Astaire och Ginger Rogers gjorde berömd) är jag inte orolig över att Bathina inte har utvecklat de tekniska kraven, men att i framträdandet leva sig in i musiken och kombinera detta med hennes personlighet kan bli en stor utmaning för henne”.

Anders Jansson & Jasmine Takács

Dans: Samba

Musik: Would I Lie To You?- Charles & Eddie

”Anders var den förste som klev ut på dansgolvet i förra veckans premiärprogram och det är tufft! Trots detta lyckades han att leverera en explosiv och underhållande quickstep med ett stort underhållningsvärde, dock saknades den tekniska kvaliteten jag hade förväntat mig. För att komma med i spelet ikväll måste han dansa en samba som är het, svettig och ge oss en karnivalskänsla med svängande höfter och kraftfulla ben”.

Anders Svensson & Maria Zimmerman

Dans: American Smooth

Musik: Let Me Entertain You- Robbie Williams

”Förra veckan uppvisade Anders att han har en mycket god koordinationsförmåga och kontroll över sin kropp. Speciellt imponerad blev jag över hans höfter som han svängde runt över hela golvet och som var ”all over the place”. I samban var dessa svängande höfter en positiv sak, men i kvällens American Smooth är de ett problem.

I kvällens dans behöver Anders vara elegant och sofistikerad och hans rörelser skall vara flödande. När det kommer till höfterna skall man få en känsla av att kroppen sträcks genom dem, vilket är exakt motsatsen till förra veckans känslor i samban”.

Andreas Lundstedt & Tobias Bader

Dans: Tango

Musik: Stronger (What Doesn´t Kill You)- Kelly Clarkson

”Andreas fick en bra start förra veckan då han visade oss att han lär sig att både föra och att följa samt att han lär sig den rätta danstekniken utan att falla tillbaka på ”flash & trash” från discon. Ikväll kommer det att bli en stor utmaning för Andreas då han skall dansa tango, då dansens karaktär kommer att förändras då det är två män som dansar tillsammans. Dansen kommer att bli mer kraftfull och fysisk, samt uppvisa mer konflikt än attraktion. Tekniken är mer koncentrerad mot golvet med rörelser i varierande snabbhet, vilket är motsatsen till hur Andreas dansade förra veckan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.