Hård kritik mot SR – efter karantänbeslutet

Ametist Azordegan kritiserar SR:s beslut.
Foto: Sveriges Radio/Pressbild
Täppas Fogelberg
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN EXPRESSEN
Alexandra Pascalidou
Foto: LISA MATTISSON
Sverker Olofsson
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tre profiler på Sveriges radio sätts i karantän inför riksdagsvalet i höst. 

Beslutet får hård kritik från den tidigare SR-profilen Ametist Azordegan. 

"Bullshit, Sveriges radio ljuger", skriver hon på Twitter.

Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson. 

Tre programledare som inte kommer att höras i "Ring P1" från den 9 juni till den 7 oktober. 

Anledningen är riksdagsvalet som sker däremellan – den 9 september. 

Samtliga tre programledare arbetar som frilansare och Sveriges radio väljer därför att låta "Ring P1" ledas av tillsvidareanställda Sofie Ericsson, Emmy Rasper, Henrik Torehammar, Jenny Sanner Roosqvist, Tova Nilsson och Nils Eklund. 

"Framför allt under ett valår är det viktigt att de som programleder Ring P1 är uppdaterade om programregler och aktuella redaktionella frågor som rör valet och att man har tid att diskutera dessa frågor med redaktionen. Det är också lättare för anställda i företaget att få stöd och råd av arbetsledare och kolleger när programledarrollen ifrågasätts eller kritiseras, vilket är vanligt under den här perioden. 


LÄS MER: SR-profilerna sätts i karantän inför valet

SR sätter tre programledare i karantän – får kritik

Men beslutet att sätta tre programledare i karantän får nu kritik – av den tidigare SR-profilen Ametist Azordegan. 

Ametist Azordegan var programledare på Sveriges radio mellan åren 2007 och 2014 då hon ledde musikprogrammet "En kärleksattack på svensk hiphop". Hon menar att anledningen snarare är att SR är för fega. 

"Bullshit, Sveriges radio ljuger. Det SR egentligen gjort är att ta bort de vassaste, de som pga sin udd ”provocerar” lyssnare med jämna mellanrum. SR vill ha det lugnt och skönt under valåret. Sveriges Radio har alltid varit rädd för allt som har udd", skriver hon på Twitter. 

Susanne Ehlin, producent för "Ring P1" på Sveriges radio, slår ifrån sig kritiken. 

"Jag har under gårdagen förklarat varför vi tagit det beslut vi tagit om att endast använda fast anställda programledare under en period och det är det som gäller. Jag har inget att tillägga till det, påståendet du skickar stämmer helt enkelt inte", skriver hon i ett mejl. 


https://twitter.com/ametistametist/status/986558295266775040

Ametist Azordegan beskriver de tre programledarna som "beasts i etern med initiativ, öppen mikrofon och ballar av stål". 

"Dinosaurier. SR är lika spännande som Försäkringskassan och drivs av samma typ av mentalitet som Arbetsförmedlingen. Gråa fega insnöade stora egon", skriver hon. 


Expressen har sökt Ametist Azordegan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.