Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot ”Sofias änglar”

Sofias änglarFoto: MAGNUS RAGNVID / MAGNUS RAGNVID / KANAL 5
Sofias änglarFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sofias änglar

”Sofias änglar” kritiseras för att ge bilden av att det skulle finnas en koppling mellan poliovaccin och utvecklingsförsening.

Enligt barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson sprider tv-programmet myter om vaccination.

”Polio-vaccinet är en av de bästa investeringar man som förälder kan göra i sitt barns hälsa”, skriver han i ett debattinlägg på SVT.

Det avsnitt av ”Sofias änglar” som visades på Kanal 5 i måndags får hård kritik.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare på Örebro Universitetssjukhus samt professor på Karolinska Institutet, skriver i en debattartikel på SVT att ”delar av programmet är olyckligt”. 

Jonas F Ludvigsson menar att tv-programmet gör en direkt koppling mellan vaccinationen som en fyraåring pojke får och hans utvecklingsförsening. Enligt honom sprider ”Sofias änglar” myter om vaccination.

”I programmet berättas om en pojke som efter en poliovaccination får feber och sedan utvecklar panikångest, huvudvärk och tappar sitt språk. Man gör en direkt koppling mellan vaccinationen som pojken får och hans utvecklingsförsening. Polio-vaccinet är fortsatt en av de bästa investeringar man som förälder kan göra i sitt barns hälsa”, skriver han i ett debattinlägg på SVT.

 

LÄS MER: Leo, 4, mystiskt sjuk - tvingas isolera sig 

 

Mår bättre efter behandling

Avsnittet av ”Sofias änglar” handlade om fyraårige Leo som plågas av huvudvärk, ångestattacker, psykoser och sömnsvårigheter, och går bakåt i utvecklingen – men läkarna har inte kunnat ställa diagnos.

Under programmets gång får Leo diagnosen pans/pandas fastställd. Familjen får träffa en expertläkare och Leo blir satt på väntlistan att få en behandling som skulle kunna hjälpa honom.

Leos mamma Zanna berättar i ett mejl till Expressen att sonen har fått behandling och mår väldigt mycket bättre.

”Han har haft en fantastisk sommar och utvecklats massor. Vi har kunnat njuta av livet, flyttat hem till ett hus som fungerar och som vi verkligen trivs i. Finns inga ord för hur tacksamma vi är.”

Enligt Jonas F Ludvigsson finns dock inte någon koppling mellan poliovaccinering och pandas.

”Delar av programmet är olyckligt eftersom miljoner barn har vaccinerats mot Polio och vaccination inte kunnat kopplas till PANDAS (en sökning av den medicinska databasen PubMed på ”Pandas AND (immunization or vaccination)” ger inga träffar” skriver han.

Kanal 5 svarar på kritiken

Kanal 5 menar dock att programmet aldrig tar ställning i frågan.

– Vi beklagar situationen som uppstått i samband med veckans avsnitt. Det har aldrig varit produktionens eller den medverkande familjens önskan att skapa debatt kring poliovaccin, säger Therese Lindström, pressansvarig för underhållning på Kanal 5, till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Linda skulle opereras – vaknade upp förlamad 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.