Katerina Janouch blev intervjuad i tjeckisk tv om flyktingsituationen i Sverige.Katerina Janouch blev intervjuad i tjeckisk tv om flyktingsituationen i Sverige.
Katerina Janouch blev intervjuad i tjeckisk tv om flyktingsituationen i Sverige.
Nu får hon hård kritik för sina uttalanden. Foto: Ann JonassonNu får hon hård kritik för sina uttalanden. Foto: Ann Jonasson
Nu får hon hård kritik för sina uttalanden. Foto: Ann Jonasson

Hård kritik mot Janouchs flyktingutspel

Publicerad

Katerina Janouch har gjort ett flyktingutspel i tjeckisk tv.

Nu får hon hård kritik för utspelet.

Samtidigt slår barnboksförfattaren tillbaka.

Det är i en intervju med tjeckiska tv-kanalen DVTV som Katerina Janouch intervjuas om läget i Sverige.

Enligt DN:s journalist Hynek Pallas, som tagit del av intervjun, berättar Katerina Janouch bland annat att hon håller på att lära sig att skjuta med vapen.

 

LÄS MER: TV4 i krismöte med Marcus Oscarsson

 

"Jag känner mig inte säker. Allt fler svenskar lär sig att skjuta", säger Katerina Janouch i intervjun, enligt DN:s skribent.

Under intervjun påstår Katerina Janouch också att Sverige är "kraschat av massinvandring" och att poliser slutar för att de känner sig "hotade", skriver Hynek Pallas.

Hård kritik mot Katerina Janouchs flyktingutspel

Katerina Janouch får nu hård kritik för sina uttalanden av Hynek Pallas, som menar att det är ett led i desinformation i syfte att försvaga EU.

"För tjecker är det svårt att kontrollera påståenden om att systemet utnyttjas av massinvandringen, att 75 procent av alla som kommer hit är män som ljuger om att de är barn. De har noll koll på Sverige, enbart kunskap från nyhetsbevakningen om jihadnästen och no go-zoner", skriver han och fortsätter:

"När programledaren frågar om de värsta rubrikerna verkligen är sanna svarar Janouch att 'det är värre'. Så tjeckerna har all anledning att bli oroliga när hon talar om 'unga män, många med militär träning – vi vet inte vilka deras motiv är'".

 

LÄS MER: Henrik Schyffert blev mordhotad för sina ord

 

Hynek Pallas citerar ytterligare en fråga från programledaren:

"Det låter som att du talar om behovet av en stark hand", menar programledaren.

"En mycket stark hand", svarar Katerina Janouch, enligt Hynek Pallas.

Katerina Janouchs uttalanden väcker vrede på Facebook

Även på Katerina Janouchs privata Facebook-sida riktar många skarp kritik mot Katerina Janouch.

"Varför sprider du lögner om Sverige? Vad har du att vinna på det?", skriver en person.

"Varför har du svartmålat Sverige med rena lögner? Det dödliga våldet minskar. Gör du det här på eget bevåg eller har du en uppdragsgivare? Är det en diktator du eftersöker som ledare?", skriver en annan.

"Vad vinner du på att svartmåla Sverige?", skriver en tredje.

Många vill också att Katerina Janouch förklarar sina påståenden i tv-intervjun.

I ett inlägg på Facebook har Katerina Janouch kommenterat kritiken:

"Varsågod och förneka Sveriges problem ni. Kanske i er egen bubbla. Jag står för mina ord och är bekymrad för Sverige. Kan ni andra här i era svar ge mig en enda länk om att det går åt rätt håll?".

 

LÄS MER: Ordfronts vd: "Bokförlag ska inte vara åsiktspoliser"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag