Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot Filip och Fredrik: ”Förminskande”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Filip & Fredrik får hård kritik från Astma- och allergiförbundet. 

Anledningen är programledarduons film "Tårtgeneralen" som förbundet menar förminskar människor med allergier. 

– Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappas, säger ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande.

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons långfilmsdebut "Tårtgeneralen" – med Mikael Persbrandt i huvudrollen – har hyllats stort. 

Expressens Maria Brander gav till exempel "Tårtgeneralen" fyra getingar, och många andra kritiker gav också högt betyg. 

– Vi är jättelyckliga. Om man gör en smörgåstårta som går åt pipan i en småstad, så får man ju leva med det i några år. Det är lite samma sak när man gör en film, har Fredrik Wikingsson tidigare sagt. 

– Det är klart att man riskerar att folk ska tycka det är pajigt och dåligt när man inte har gjort det förut. Vi var ju nybörjare. Men vi har blivit jättelyckliga av det här mottagandet. 

Men nu får filmen hård kritik. 


LÄS MER: ”Tårtgeneralen” hyllas stort – Wikingsson: ”Så jävla kul”

Filip & Fredriks långfilm kritiseras av allergiförbund

Det är Astma- och allergiförbundet som i ett pressmeddelande anklagar programledarduon för att förminska personer med allergier. 

Förbundet riktar kritik mot en specifik scen – när huvudkaraktären Hasse P, porträtterad av Mikael Persbrandt, kliver in på ett fik, varpå en kvinna påpekar att hon är doftöverkänslig och att han luktar väldigt mycket parfym från flera meters avstånd. Hasse P svarar då kvinnan att det är det som är poängen. 

– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande. 

Fredrik Wikingsson: "Är ingen krigsförklaring"

– Personligen tycker jag vissa av dessa situationer kan liknas vid att uppmana till kränkande behandling och mobbning. Ju fler scener av denna sort vi ser i media desto mer okej kommer det vara att ha detta beteende i skolan, på arbetet eller på festen, fortsätter hon. 

Till Aftonbladet säger Fredrik Wikingsson: 

– Folk får reagera precis som de vill. Jag vill verkligen inte förminska det men scenen är ingen krigsförklaring mot allergiker.

Fredrik Wikingsson säger vidare att han har förståelse för människor med allergier. 

– Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi.

Expressen har sökt Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.