Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENFoto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
 Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Hård kritik mot Filip och Fredrik: ”Förminskande”

Publicerad

Filip & Fredrik får hård kritik från Astma- och allergiförbundet. 

Anledningen är programledarduons film "Tårtgeneralen" som förbundet menar förminskar människor med allergier. 

– Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappas, säger ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande.

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons långfilmsdebut "Tårtgeneralen" – med Mikael Persbrandt i huvudrollen – har hyllats stort. 

Expressens Maria Brander gav till exempel "Tårtgeneralen" fyra getingar, och många andra kritiker gav också högt betyg. 

– Vi är jättelyckliga. Om man gör en smörgåstårta som går åt pipan i en småstad, så får man ju leva med det i några år. Det är lite samma sak när man gör en film, har Fredrik Wikingsson tidigare sagt. 

– Det är klart att man riskerar att folk ska tycka det är pajigt och dåligt när man inte har gjort det förut. Vi var ju nybörjare. Men vi har blivit jättelyckliga av det här mottagandet. 

Men nu får filmen hård kritik. 


LÄS MER: ”Tårtgeneralen” hyllas stort – Wikingsson: ”Så jävla kul”

Filip & Fredriks långfilm kritiseras av allergiförbund

Det är Astma- och allergiförbundet som i ett pressmeddelande anklagar programledarduon för att förminska personer med allergier. 

Förbundet riktar kritik mot en specifik scen – när huvudkaraktären Hasse P, porträtterad av Mikael Persbrandt, kliver in på ett fik, varpå en kvinna påpekar att hon är doftöverkänslig och att han luktar väldigt mycket parfym från flera meters avstånd. Hasse P svarar då kvinnan att det är det som är poängen. 

– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande. 

Fredrik Wikingsson: "Är ingen krigsförklaring"

– Personligen tycker jag vissa av dessa situationer kan liknas vid att uppmana till kränkande behandling och mobbning. Ju fler scener av denna sort vi ser i media desto mer okej kommer det vara att ha detta beteende i skolan, på arbetet eller på festen, fortsätter hon. 

Till Aftonbladet säger Fredrik Wikingsson: 

– Folk får reagera precis som de vill. Jag vill verkligen inte förminska det men scenen är ingen krigsförklaring mot allergiker.

Fredrik Wikingsson säger vidare att han har förståelse för människor med allergier. 

– Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi.

Expressen har sökt Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag