Harald Treutiger säger att han har känt sig åldersdiskriminerad. Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSENHarald Treutiger säger att han har känt sig åldersdiskriminerad. Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN
Harald Treutiger säger att han har känt sig åldersdiskriminerad.  Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN
Treutiger har varit programledare för dokusåpan "Expedition: Robinson". Foto: ROBBAN ANDERSSONTreutiger har varit programledare för dokusåpan "Expedition: Robinson". Foto: ROBBAN ANDERSSON
Treutiger har varit programledare för dokusåpan "Expedition: Robinson". Foto: ROBBAN ANDERSSON

Harald Treutigers liv – efter alla år på tv

Publicerad

Efter en lång karriär som programledare kände sig Harald Treutiger, 61, åldersdiskriminerad. 

Nu berättar han om den tiden:

– När min tv-karriär tog slut hade jag onekligen känslan att det var för att jag var gammal och utsliten, säger han till News55

I vår är Harald Treutiger aktuell som moderator på News55:s senior-event. News55 är en webbaserad nyhetskanal med en målgrupp från 55 år och uppåt. Nu berättar han för tidningen att han kände sig mer åldersdiskriminerad som 50-åring än vad han gör i dag. 

– När min tv-karriär tog slut hade jag onekligen känslan att det var för att jag var gammal och utsliten – impotent och väderbiten.

Han skrattar för sig själv och fortsätter:

– Mediebranschen är ganska brutal på det viset. Den äter människor. Det finns hela tiden ett sug hos både publik och producenter efter nya ansikten. Så då, för tio år sen, hade jag helt klart en relation till åldersdiskriminering, eftersom den drabbade mig.

Treutiger har under sin karriär medverkat som programledare i flertalet produktioner. Mest ihågkommen är han kanske för SVT:s nöjesprogram "24 karat" och "Expedition: Robinson". Han ledde även "Melodifestivalen" 1991 och "Eurovision Song Contest" följande år. 

 

LÄS MER: SVT-profilerna som försvann 

Harald Treutiger var med i ”Let's dance”.Foto: SVEN LINDWALL

Treutiger: "Vi talar ofta om pensionärer som om alla vore likadana"

Treutiger tycker att det är svårt att svara på frågan om hur han upplever samhällets syn på åldrande:

– Vi talar ofta om pensionärer som om alla vore likadana. Så är det ju inte. Jag personligen kan ju lite käckt säga att det är upp till en själv att göra plats för sig. Men det är ju lätt att säga för mig som har det bra. Så är det ju inte för alla. säger han till News55. 

Vidare säger Treutiger att det å ena sidan är lätt att uppleva att ålder och erfarenhet inte tas tillvara på, utan snarare ses som ett problem.

När Expressen pratar med Treutiger har han precis varit på News55:s mässa och sitter på tåget hem. 

– Det var trevligt som tusan och det var duktigt med folk i dag, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag