Benny Fredriksson är chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: PETRA HELLBERG/PRESSBILDBenny Fredriksson är chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: PETRA HELLBERG/PRESSBILD
Benny Fredriksson är chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: PETRA HELLBERG/PRESSBILD
Kritiken mot Benny Fredriksson som chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är hård. Foto: MATTIAS FORSBERGKritiken mot Benny Fredriksson som chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är hård. Foto: MATTIAS FORSBERG
Kritiken mot Benny Fredriksson som chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är hård. Foto: MATTIAS FORSBERG

Brunnbergs attack mot teaterchefen

Publicerad

Kritiken mot Benny Fredriksson som chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är hård.

Aftonbladet har talat med ett 40-tal personer som berättar om en demagogisk ledarstil och trakasserier mot anställda.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, med 17 års erfarenhet från Stockholms stadsteater, säger till Expressen:

– Detta handlar inte bara om sexuella trakasserier. Han har uteslutande bestämt på sina villkor. 

En oberäknelig diktator som sextrakasserat personal och upprepade gånger har låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd.

Så beskrivs Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, enligt en artikel i Aftonbladet i tisdags.

Stockholms stad ska nu granska hans chefskap.

– Jag kommer omedelbart att tillsätta en utredning, förklarade stadsdirektör Ingela Lindh i ett mejl till Expressen under tisdagen.

”Terrorvälde och makt”

Flera menar, enligt Aftonbladet, hur "hela teatern viskade i korridorerna om hans terrorvälde och makt", men att "han hade satt sådan skräck i alla att ingen vågade prata om det på möten".

Det beskrivs också hur kritik mot teaterchefen ofta leder till att anställningen avslutas för de som har tidsbegränsade kontrakt.

Historierna som Aftonbladet tagit del av beskriver teaterchefen som en väldigt känslokall person. Ingen – förutom hans tidigare vd-sekreterare – har öppet vågat gå ut med sin kritik.

LÄS MER: Teaterchef utreds – efter "terrorvälde"

Skådespelaren Ulf Brunnberg har arbetat sammanlagt 17 år på teatern.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Manipulativ och demagogisk”

Nu väljer dock skådespelaren Ulf Brunnberg, som arbetat sammanlagt 17 år på teatern, att göra det.

– Benny Fredriksson är en manipulativ och demagogisk person. Han har inte den kultur som krävs för att driva sin teater. Han är dessutom konspiratorisk och feodal. Han har uppträtt respektlöst och oförskämt. Det finns en som är viktig – och det är han själv. Jag tycker att det är dags att sätta ner foten, säger Brunnberg till Expressen.

– Han borde gå från teatern – och göra det nu. Han vet att han inte bara har en antagonist, utan säkert hundra.

Kritiken mot Benny Fredriksson som chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är hård.Foto: MATTIAS FORSBERG

Även känd som debattör

De flesta förknippar nog 70-åringen med bilskojaren och stockholmaren Ragnar Vanheden i ”Jönssonligan”-filmerna.

Skådespelaren har dock under senare år även gjort sig känd som en debattör som säger precis vad han tycker.

Brunnberg träffade Benny Fredriksson för första gången på 70-talet. 

– Jag har följts Benny Fredrikssons karriär, eftersom han funnits i kulisserna hela tiden. Han har uteslutande bestämt på sina villkor. Och vägrat att lyssna på andra. Är man inte jasägare, så är man borta ur bilden. Kritik tål han definitivt inte. 

Varför väljer du att ställa upp och säga de här sakerna?

– För att ingen annan gör det. Skådespelarna på den teatern pratar i mörkret, och det saknas civilkurage. De är fega som råttor.

Hur ska Stockholms stad handskas med detta?

– Att till att börja med göra en revision. Samtidigt bör man också kolla på teaterns styrelse som ju inte är helt oansvarig. Att Teaterförbundet inte har agerat, tycker jag också visar en hel del. De borde ha tillsatt en oberoende jurist för att få en total genomlysning. 

”Finns två sidor”

Brunnberg tar ändå delvis Fredriksson i försvar:

– Man ska inte glömma bort att det finns två sidor av det här. Det kan vara konspiratoriskt också, det finns många som vill sitta på hans plats och jobbar på att få bort honom. Man kan inte göra den här arten av underhållning utan att hamna i konflikter och resonemang. Teater utan känslor blir ingenting.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag