”Har varit en bättre morfar än pappa”

"Barnböcker ger inga stora pengar, men det är kul är att leka fram dem. Och de finns ju även på bibliotek och hos vanliga bokhandlare", säger Lasse Berghagen till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
"När jag pratade med Eva om att jag varit borta mycket från flickorna har hon tröstat mig med att tjejerna inte har vetat av något annat och att vi alltid har haft en jättebra relation", säger Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag tycker inte om döden. Jag är inte rädd för den, men jag har förlorat så många goa vänner de senaste åren och jag har en sorg och saknad efter dem", säger Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Karin Sörbring har läst Lasse Berghagens barnböcker om Filippa och morfar för sina syskonbarn och de har tyckt att det har varit roligt att Filippa är så modig och morfar är så klantig.
Foto: OLLE SPORRONG
Eva och Lasse Berghagen har varit ett par i 43 år och det är hon som sköter alla bokningar och fungerar som manager.
Foto: STEFAN FORSELL
"Då jag började i ordenssällskapet Stallbröderna för 50 år sedan brukade Björn Skifs, Magnus Härenstam och jag efter sammankomsterna gå ut på nattklubben Alexandras och braka loss. Det tror jag varken Björn eller jag är så intresserade av i dag", säger Lasse Berghagen..
Foto: OLLE SPORRONG
"En annan förändring jag har gjort är att jag inte längre äter för sent om kvällarna. Efter en föreställning nöjer mig mig med någonting enklare, som en förrätt", säger Lasse Berghagen till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
Den här bilden togs när Karin Sörbring intervjuade Lasse Berghagen första gången, 2012, om delvis självbiografiska romanen "Flakmopedisten".
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 9

En hamburgerkedja har köpt hans barnböcker som nu läses i hundratusental och har givit honom en ny karriär.

Lasse Berghagen berättar här i en stor intervju om hjärtoperationen, sorgen efter bortgångna vännerna, bostadsbytet och kärleken till Eva och musiken.

– Jag får nog vara realistisk och erkänna att jag själv också har varit en bättre morfar än pappa, säger den folkkäre underhållaren.

Lasse Berghagen är redan på plats när jag parkerar cykeln utanför Mornington hotell på Östermalm i Stockholm, ett stenkast från lägenheten där han och hustrun Eva bor sedan fyra år. Trots att det snöade när paret var på kombinerad långsemester och skrivresa i Florida har Lasse lyckats bli solbränd.

– Om jag slipper gå ut och ta bilderna är jag nöjd. Jag har pollenallergi, förklarar Lasse när fotografen Olle Sporrong ber att få plåta innan lobbyn fylls av lunchgäster.

BARNBOKSFÖRFATTARE. "Jag tycker att det är kul att Filippa är lite kaxig. Det där såpbubbletricket - där Filippa och mormor testar om det går att få såpbubblor blåsta över den snarkande morfaderns mun - gjorde jag faktiskt själv som barn. Då var det min mormor som råkade ut för det", säger Lasse med ett skratt till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

Hamburgerkedjan Max köpte in 300 000 exemplar av dina "Filippa & morfar"-böcker att ha i barnmenyboxarna. Du måste höra till Sveriges mest lästa barnboksförfattare nu?

– Haha, när jag går på mina promenader möter jag ofta barn och deras föräldrar brukar säga att de får läsa mina böcker varje kväll. Jag skrev den fjärde delen i serien nu när Eva och jag var i Florida och det ska bli sex delar totalt.

Hur mycket fick du för avtalet med hamburgerkedjan..?

– Det har ingen med att göra! Det är en uppgörelse mellan min förläggare och Max och böckerna var redan skrivna när kontraktet skrevs. Barnböcker ger inga stora pengar, men det är kul är att leka fram dem. Och de finns ju även på bibliotek och hos vanliga bokhandlare.

Apropå "Filippa & morfar går på tivoli", fungerar det för dig som är en så pass offentlig person att gå på Gröna Lund?

– Nja, det är svårare nuförtiden med alla som vill ta bilder med mobilerna. Det kan ta lång tid att komma ifrån en skolklass som har hört "Teddybjörnen Fredriksson".

Lasse Berghagen

Lasse Berghagen drar ner kepsen för att bli mer anonym

Hur gör du då?

– Jag ställer upp. Men min fru Eva går sällan med. Hon tycker att det är jobbigt att stå och vänta. Jag hamnar i fokus och jag förstår henne helt när hon säger "vi ses" och fortsätter utan mig. Hon är en klok tjej.

– Fredag-lördag kan det ta ännu mer tid att gå i de här kvarteren på Östermalm för då är teaterbussarna här och extra många vill prata och fotografera. Alla medaljer har en baksida. Men jag ser det egentligen inte som någon nackdel. Folk är trevliga och vill jag vara lite mer i fred drar jag bara ner min keps i pannan.

Fakta/Har fått Hylands tv-pris och kungamedalj

NAMN: Lars Nils Berghagen.

ÅLDER: 72 (fyller 73 den 13 maj).

YRKE: Kompositör, författare, artist, skådespelare.

BOR: Lägenhet i Stockholm.

FAMILJ: Hustrun Eva Berghagen, 65. Gemensamma barnet Maria, 42. Barnbarnet Filippa, 10. Dottern Malin Berghagen, 52 (med Barbro "Lill-Babs" Svensson). Malins fyra barn i åldrarna 16-31.

INKOMST: 935 100 kronor (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Stockholmsförorten Enskede med en sex år äldre respektive en tre år äldre syster.

MAMMA VAR: Britta, född Lindstedt. Röda kors-syster. (Dog 1997, 88 år gammal).

PAPPA VAR: Nils Berghagen, tandläkare/professor. (Dog 1995, 86 år gammal)

UTBILDNING: Hoppade av gymnasiet. 

KARRIÄR I URVAL: Programledare för "Allsång på Skansen" (1994–2003). SKAP:s stipendium och folkparkernas pris Tigertassen, tidningen Kvällspostens Edvardpris och Lisebergsapplåden för att han gjort Sverige gladare. Han har fått Lennart Hylands tv-pris på 100 000 kronor för bästa programledare. 2002 erhöll han S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Illis quorum meruere labores av åttonde storleken i blått band 2003. År 2012 fick Lasse Berghagen poeten Nils Ferlins stipendium Trubadurpriset. År 2014 fick Berghagen av Evert Taube Stiftelsen mottaga Evert Taubes Sjösalapris.

AKTUELL: Med barnboken "Filippa & morfar i djurens hus", den tredje i serien.

Du berättade i P1-programmet "Katarina Hahr möter" att du har svarta anteckningsböcker överallt i lägenheten?

– Jag har skrivit låtar på precis allting, exempelvis på toalettpapper när jag har åkt tåg. Får jag en tanke vill jag genast skriva ner den.

I samma intervju berättar du om din pappalängtan: "Jag sprang efter dig och när du vände dig om hade jag frack"?

– Pappa älskade sitt arbete och jobbade jämt. Om han hade dött före sin pensionering hade jag inte fått lära känna honom alls, mer än några sommarveckor varje år då jag var barn och vi var i Svärdsjö.

Men ni fick en relation då du var vuxen och ni åkte på fiskehajker ihop?

– Ja, det finns ingenting ouppklarat i relation till pappa. Han var en kanonkille. Under de där fisketurerna pratade vi om hans forskning och om livsfrågor som blev djupare och djupare. Dilemmat var att när han var pensionär och hade tid var jag ung och mitt uppe i karriären.

– Jag får nog vara realistisk och erkänna att jag själv också har varit en bättre morfar än pappa. Jag tar mig mer tid nu. Sina egna barn tar man lätt för givet, det gör man inte med barnbarnen.

"Sina egna barn tar man lätt för givet, det gör man inte med barnbarnen"

Missade mycket tid med döttrarna

Hur mycket var du borta när dina döttrar Malin Berghagen och Maria Berghagen var små?

– Jag kunde spela in underhållningsserien "Gäster med gester" om dagarna, köra musikalen "Spanska flugan" om kvällarna och ha krogshower i varje lucka. 

Lasse Berghagen och dottern Malin Berghagen, här i "Allsång på Skansen", 2005. De har alltid haft en nära relation, trots att Lasse var borta mycket på grund av jobbet när döttrarna var små.
Foto: ELLINOR COLLIN

Vad tänker du om frånvaron nu?

– När jag pratade med Eva om att jag varit borta mycket från flickorna har hon tröstat mig med att tjejerna inte har vetat av något annat och att vi alltid har haft en jättebra relation. Jag är en person som blickar framåt och inte ångrar det som har varit.

Lasse och Eva Berghagen har varit ett par i 43 år och de jobbar ihop i bolaget "Show Time Production".
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Eva och du arbetar tillsammans med ert bolag. Hur är rollfördelningen?

– Jag har aldrig haft något management. Eva har hållit i förfrågningar, bokningar, musiker och hotell och det har gjort att jag har fått mer tid att skriva.

Att ni båda är engagerade kanske också ger en ökad känsla av delaktighet?

– Ja, det har betytt mycket för kärleken. Precis som Björn Skifs och Pernilla så lever och arbetar Eva och jag ihop.

Makarna Lasse och Eva Berghagen på Bokmässan 2012, där Lasses delvis självbiografiska roman "Flakmopedisten" lanserades. "Piratförlaget vill att jag ska skriva mina memoarer, men det skulle ta en himla tid att få med alla mina upplevelser och bli en väldigt tjock bok. Jag är nog till exempel den enda nu levande som har dansat tango med Sickan Carlsson. Det gjorde jag på Folkans scen", säger Lasse Berghagen.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Men om man ska få en relation att hålla i 43 år så räcker det inte att bara ha tur i valet av partner. Senast jag intervjuade dig sade du att du är en "rosmänniska" som vill visa din uppskattning?

– Grundbulten i vårt äktenskap är kärlek. Eva har sagt att jag har låtit henne växa med jobbet och jag tror att det är viktigt att båda får utvecklas. Att jag köper blommor till Eva är självklart. Sådant gör man när man älskar en annan människa.

"Att jag köper blommor till Eva är självklart. Sådant gör man när man älskar en annan människa"
Lasse Berghagen har skrivit psalm 950, "När sorgen känns tung i mitt sinne". "Den och "Du är för alltid en del utav mig" används ofta i kyrkor och det känns fint. Samtidigt är jag jätteglad för låtar som "Ding-dong" och "Flirtige Knut", säger han.
Foto: OLLE SPORRONG

Lasse om hjärtoperationen

2016 opererade du en hjärtklaff som gått sönder. Hur mår du nu?

– Det har gått jättebra efter operationen och allt tickar på. Läkaren på Karolinska sade "Stockholm i mitt hjärta" och klappade mig på bröstkorgen. Av honom fick jag instruktioner att leva som normalt. Innan jag opererades kände jag mig andfådd och det tog emot när jag gick på promenader.

Lasse Berghagen beställer in en öl och dagens rätt med grillad lax och vårprimörer, men äter inte upp den lilla portionen. 

– Jag väger 101 kilo, säger han och klappar sig över byxlinningen.

Nåja, dessa kilon fördelas ju på ganska många - 198 - centimeters längd?

– Jo, men som mest vägde jag 112 kilo. Det var för 20 år sedan. När jag råkade se mig själv på tv kände jag "nej men hallå". Då bestämde jag mig för att börja hålla igen. Sedan dess har jag ätit mindre portioner - och så promenerar jag 1,5 timme om dagen, säger Lasse.


LÄS MER: Lasse Berghagen om sista mötet med "Lill-Babs" 


Du fyller 73 i maj. Vilken ålder känner du att du har, inombords?

– Jag vet inte hur man ska känna sig när man är 73, men jag tycker att livet är kul och stimulerande och det är lika roligt att stå på scenen fortfarande. Jag är väl lite mindre förtjust i resandet och att sitta på hotellrum, men när ouvertyren spelar upp känner jag mig som 19 igen snarare än som 70+.

Hur långt framåt planerar du nu, yrkesmässigt?

– Jag tar ett år i taget. Förr kunde jag boka upp mig på musikaler tre år framåt i tiden och jag är inte rädd för att bli sjuk, men jag vet att hälsa är en färskvara och att det kan gå upp och ner.

Vad tänker du om döden?

– Jag tycker inte om döden. Jag är inte rädd för den, men jag har förlorat så många goa vänner de senaste åren och jag har en sorg och saknad efter dem. Magnus Härenstam, min syster och flera andra som jag har bollat tankar med och haft som mentorer finns inte längre här. Det har jag nog inte riktigt lyckats bearbeta. 

"Jag tycker inte om döden. Jag är inte rädd för den, men jag har förlorat så många goa vänner de senaste åren"

– Det kan hjälpa att skriva av sig, som när jag skrev dikten "Du vandrar som oftast allena". Det känns fint att den har berört så många. 

2010 medverkade Lasse Berghagen och Barbro "Lill-Babs" Svensson i den första säsongen av "Så mycket bättre". "Vilken låt jag är mest stolt över? Då måste jag svara "Stockholm i mitt hjärta", säger Lasse.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Din exfru och Malins Berghagens mamma Barbro "Lill-Babs" Svensson dog den 3 april och du medverkade i Nyhetsmorgon med en dikt som du tillägnade hennes minne?

– Ja, men nu vill jag inte så gärna prata om Barbro. Vart jag än går vill folk prata med mig om Barbro och då tänker jag att andra gärna får prata om Barbro.

Och efter döden, vad tror du händer då?

– Eva tror på något, att det inte bara tar slut. Jag tror nog mer att man återgår till att vara en del av naturen. Man försvinner ner i marken, men kanske kan själen fara vidare.

"Jag är en nyfiken människa, men de senaste tio åren har jag varken varit aktiv i Frimurarna eller Stallbröderna. Jag är mer en "nu-människa" och har insett hur viktigt nuet är för mig", säger Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Du har fått massor av frågor om du alltid är lika vän som "Teddybjörnen Fredriksson"?

– Jag kommer ihåg att jag skulle få pris som "Sveriges snällaste person". Jag var i Nashville så mina döttrar Malin och Maria tog emot priset i mitt ställe och de gapskrattade båda två och tyckte inte att motiveringen stämde. Jag tror att jag är som folk är mest.

Lasse Berghagen grep in då en man 1979 tog ett skamgrepp på kollegan Anni-Frid Lyngstad (här med drottning Silvia, 2008).
Foto: STELLA PICTURES VISUAL PRESS AGENCY

För fyra år sedan flyttade Eva och du från en del av Östermalm till en annan. Varför?

– Vi bodde i en bostadsrätt där det skulle vara stambyte och vi tröttnade på det. Dessutom hade vi en lägenhet som var för stor för bara Eva och mig, vi behövde något mindre. Lägenheter ska ju städas också och då är det behändigare med mindre yta. 

– Vi står också i valet och kvalet att göra oss av med sommarstället i Dalarna. Ingen av döttrarna vill ta över gården och det kan jag förstå, för en stor del av Evas och min semester går åt till att ta hand om stället. Nu överväger vi att sälja för att komma åt att resa mer och hälsa på vänner.

I tio år ledde Lasse Berghagen "Allsång på Skansen", ett program som under hans ledning fick en mycket större publik. Här ett gästspel med Timbuktu, 2014.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Jag lyssnar inte så ofta på mina låtar, men när jag gör det händer det att jag tänker "oj, har jag skrivit det här?". Att "Flirtige Knut" skulle bli en sådan succé fattade jag inte när jag skrev den. Stikkan Anderson brukade säga att man själv aldrig vet när en sång kommer att bli populär, men det vet man däremot när man framför den första gången.

– Mest stolt är jag över "Stockholm i mitt hjärta".

"I början av min karriär var det en musikproducent som tyckte att jag skulle ta mer intryck av Burt Bacharach, men jag gick mina egna vägar och det gick ju bra det också. Det enda jag inte har testat är väl opera och det sköter Loa Falkman så bra", säger Lasse Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Vad sade pappa tandläkaren och mamma sjuksköterskan om att du hoppade av skolan?

– Jag hade inga planer på att bli artist, men trivdes inte i plugget. När jag kom in i branschen satt jag på en traktor i Västerhaninge och höll på med vårsådden. Jag skulle hjälpa en kompis med en grej då en producent fick upp ögonen för mig. 

– Från början hade jag nog en dröm om att bli jägmästare eller gruvförvaltare.

Foto: OLLE SPORRONG
Intervjuas av Expressens Karin Sörbring. "Jag tittar på "Let´s Dance" med Eva, men tycker att det är ett ungdomligt program och känner inte att jag platsar i sammanhanget. Dessutom är jag inte längre bra på att dansa", menar Berghagen.
Foto: OLLE SPORRONG

PS Så var mötet

Lasse Berghagen lyckas med konststycket att samtidigt ha integritet och utstråla värme. Han är noga med att låta damer gå före herrar och visar stor förståelse för att fotograf Olle Sporrong ska få förutsättningar att ta fina bilder. Och även om Lasse inte vill säga vad han röstar på så uttrycker han ett starkt engagemang: För att vi ska få bort plasten från våra hav, för att gasattackerna i Syrien ska upphöra och mot narkotika ("Jag har aldrig provat några droger. Jag hade det heller inte omkring mig, inga jag umgicks med höll på med sådant", säger han). Han minns också att jag ställde frågor om hans måleri och efteråt mejlar han mig en bild på en fantastisk olja från Provence som han målade för några år sedan.


MOT NARKOTIKA. Lasse Berghagen engagerade sig tidigt i FAMN, Föreningen artister mot narkotika. "När min dotter Maria var liten var det knarkare runt hennes skola. Jarl Kulle, Carl-Gustaf Lindstedt och jag drog ihop konserter där Lasse Strömstedt som hade erfarenhet av beroendesjukdom talade till ungdomarna", säger han till Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Tilde rörd i direktsändning - efter Berghagens fina gest

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.