Här töms den tidigare så inflytelserika kulturklubben på sin interiör. Foto: Mats BråstedtHär töms den tidigare så inflytelserika kulturklubben på sin interiör. Foto: Mats Bråstedt
Här töms den tidigare så inflytelserika kulturklubben på sin interiör. Foto: Mats Bråstedt
Här töms den tidigare så inflytelserika kulturklubben på sin interiör. Foto: Mats BråstedtHär töms den tidigare så inflytelserika kulturklubben på sin interiör. Foto: Mats Bråstedt
Här töms den tidigare så inflytelserika kulturklubben på sin interiör. Foto: Mats Bråstedt
Foto: CHRISTINE OLSSON / DNFoto: CHRISTINE OLSSON / DN
 Foto: CHRISTINE OLSSON / DN

Här töms Jean-Claude Arnaults klubb Forums lokaler

Publicerad

Klubben Forum var en maktfaktor i Kultursverige i flera decennier. 

Men efter att grundaren Jean-Claude Arnault anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp stängdes klubben ner. 

På måndagen tömdes Forums lokaler i centrala Stockholm - och nu granskar statliga Kulturrådet sina utbetalningar till klubben på runt 1,3 miljoner kronor.

I höstas drabbades Svenska Akademien av vad som beskrivs som deras största skandal i dess historia. 

18 kvinnor vittnade i DN om hur kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, utsatt kvinnor för sexuella övergrepp. Fem kvinnor har polisanmält honom sexuella trakasserier och övergrepp.

Kulturprofilen ska också för flera personer ha avslöjat vinnaren i Nobelpriset i litteratur, enligt DN. 

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp 

 

Tidigare drev den skandalomsusade Jean-Claude Arnault kulturklubben Forum – där två tidigare anställda har vittnat om att både artister och personal på klubben betalades svart. 

Här töms klubb Forums lokaler

På måndagen tömdes klubb Forums lokal på Sigtunagatan i centrala Stockholm. 

 

Under dagen tömdes klubb Forums lokal. Foto: Mats Bråstedt

 

Lokalen har enligt tidigare besökare varit den plats där författardrömmar antingen har lyfts eller krossats. Platsen har beskrivits som vital för författaraspiranter som vill lyckas inom branschen. Kulturklubben stängdes efter att skandalen kring Jean-Claude Arnault uppdagats. 

Jean-Claude Arnault har genom åren fått miljoner i bidrag för sin verksamhet på kulturscenen Forum där en av bidragsgivarna var Svenska Akademien. 

Men också statliga Kulturrådet har generöst betalat ut pengar till klubben. Enligt DN har klubben mellan 1999 och 2008 fått drygt 1,3 miljoner kronor i bidrag, fördelat på sexton utbetalningar, från Kulturrådet.

Enligt DN har klubben haft dubbla organisationsstrukturer, och verkat både som bolag och som förening.

Klubben uppgav i sina ansökningar under de åren att man var en förening, trots att man under samma period för andra bidragsgivande myndigheter uppgav att man styrdes i bolagsform. 

 

LÄS MER: Arnault flydde landet efter anklagelserna 

 

Betalningarna från Kulturrådet godkändes trots att Klubben lämnade felaktiga uppgifter om föreningen, skriver DN.

Tidningen uppger nu att Kulturrådet inlett en granskning om utbetalningarna.

Expressen har utan framgång sökt klubb Forum, Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig och bostadsrättsföreningen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag