Har slutat dricka – efter flera års festande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustaf Skarsgård berättar nu i en lång intervju med Cafe om det hårda festandet genom året, och hur han nu har slutat att dricka.
Foto: Roger Schederin
Gustaf Skarsgård har medverkat i en lång rad filmer under åren. Här är han med skådespelartoppen från filmen "Iskariot".
Foto: Roger Schederin
Stellan Skarsgård med sönerna Bill och Gustaf.
Foto: Stefan Söderström
I kommande nummret av "Café" ger Gustaf Skarsgård en längre intervju om beslutet att sluta dricka.

Gustaf Skarsgård har slutat dricka.

Nu har han inte har tagit ett glas på tre månader - efter många år av festande.

– Jag började röka när jag var 10, supa när jag var 12, röka weed när jag var 16 och ta kokain och ecstasy när jag var 19. Jag har festat sen dess, säger skådespelaren till Café.

Gustaf Skarsgård har nyligen varit på Irland och spelat in HBO-serien "Vikings", som till hösten visas på TV4.

När han kom hem fattade han beslutet - han ska sluta dricka.

– Jag mår så mycket bättre av det. Har inte druckit på tre månader, säger han till Café.

Skådespelaren förklarar, medan han väljer alkoholfri öl till lunchen, att han har svårt att behålla kontrollen när det kommer till drickandet. Han beskriver sig själv som en extremmänniska, som dricker för att "bli väck och gå loss".

– Så här: varje gång jag blir full går jag hela vägen. Jag tappar kontrollen och sätter i mig vad som erbjuds. Den typen av kontrollförlust är ett av de starkaste symptomen på att man håller på att utveckla ett beroende, säger Skarsgård till Café.

Festade fyra till fem dagar i veckan

Skarsgård, i dag 33, har festat sedan början av nittiotalet. Han berättar att han började dricka alkohol som tolvåring - och under hela tonåren eskalerade det.

– Att jag aldrig trillat dit ordentligt beror på att det finns en sak som är så otroligt viktig för mig: mitt skådespeleri. Och det har jag aldrig kompromissat med, säger Skarsgård till Café.

Periodvis har det dock varit hårt. Som när han arbetade på Dramaten och festade mellan fyra och fem dagar i veckan.

– Hamnade på efterfester till fem på morgonen med folk jag knappt kände överhuvudtaget, bara för att det skulle knarkas. Typisk jävla slentriandestruktivitet, säger Skarsgård.

Utvecklat ett beroende

Syskonen Skarsgårds mamma My berättade för tre år sedan att hon är nykter alkoholist. Nu håller hon preventiva kurser för andra personer som riskerar att fastna i ett alkoholberoende.

Gustaf Skarsgård har själv deltagit på sin mammas kurser. Efter festandet under "Vikings"-inspelningarna på Irland gjorde han det igen - och insåg att han faktiskt utvecklat ett beroende.

– Det man associerar med alkoholism - dricka ensam, återställare, parkbänkarna - är fördomar som blir verklighet först när symptomen gått otroligt långt. Det börjar så jävla mycket tidigare än så. Problemet är att det är svårt att motivera sig själv att sluta innan symptomen börjat få stor inverkan på livet, säger han.

Nu är det dock avhållsamhet som gäller för Skarsgård - tills vidare.

– Men jag går fortfarande ut. Jag var ute i går kväll. Kom hem klockan tre. Dansade, nykter. Det får man lära sig. Jag är en social varelse och gillar fortfarande att hänga med folk, säger han till Café.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.