Här skriver U2 på för Dawit Isaak

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu har även Bono och U2 skrivit på för att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak ska friges.
Efter deras sista spelning under Sverigebesöket i Globen i tisdags valde såväl frontmannen som resten av gruppen att skriva under för att Dawit Isaak ska släppas.
Foto: Nils Petter Nilsson
Dawit Isaak.
Foto: Kalle Ahlsén

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i över 5 000 dagar, sedan 2001.

Här är bilderna som visar när hela U2 skriver på för kampen att han ska släppas ur sin fångenskap.

– Jag är så glad att de tagit ställning. Det är viktigt jätteviktigt att världen engagerar sig, säger Dawits bror Esaias Isaak.

Dawit Isaak greps den 23 september, alltså för 14 år sedan i förrgår, i huvudstaden Asmara i Eritrea.

Sedan dess har han hållits fången - i över 5 000 dagar.

Den eritreanska regeringen menar att journalisten och författaren, som verkade för yttrandefrihet, sitter fängslad för brott mot rikets säkerhet.

Sedan Expressen i samarbete med Amnesty startade kampanjen för att fria Dawit Isaak ur fångenskap har en rad kända personer engagerat sig i hans öde.

Bruce Spingsteen, Madonna och Björn Ulvaeus och Benny Andersson är bara några som ställt sig bakom kravet på Dawit Isaaks frigivande.


LÄS MER: Bruce Springsteen skriver på för Dawit Isaak


Och. Nu har även Bono och U2 gjort det samma.

Efter deras sista spelning under Sverigebesöket i Globen i tisdags valde såväl frontmannen som resten av gruppen att skriva under för att Dawit Isaak ska släppas.

– Vilken känsla. Den kommer från känslan av att vi kan göra vad som helst. Vi är organiserade i vad jag vet är tuffa tider för världen, sa Bono från scenen under framträdandet.

Han fortsatte:

– Vi väldigt ödmjuka inför hur Sverige behandlar andra människor i andra delar av världen, hur ni behandlar världen utanför Sverige. Vi ser upp till er Sverige. Världen behöver mer svenskar. Europa behöver bli mer som Sverige. Ni leder världen i en rad viktiga frågor.

Och här är nu alltså bilderna som visar när världens kanske största band skriver sina signaturer på uppropet.


LÄS MER: Här är Bonos stöd för Dawit Isaak


Esaias Isaak välkomnar Bonos och de övriga medlemmarnas engagemang för hans bror.

- Jag är så glad att de har tagit ställning, och att så många andra gjort det. Nu har nästan samtliga stora stjärnor skrivit på.

- Det är jätteviktigt att världen engagerar sig. Musikstjärnor, idrottsstjärnor, vanliga människor. Sedan kan man tycka att Eritrea är långt bort, men det som Dawit råkar ut för varje dag där är inte okej.  Jag tycker det är skönt att kunna gå upp varje morgon och göra vad jag vill, det kan inte han.

Eritrea är en av världens värsta diktaturer, där omfattande övergrepp, tortyr, trakasserier och fängslanden utan rättegång ständigt förekommer. Religionsfrihet råder inte, och inte heller yttrandefrihet, enligt rapporter från Human rights watch.

Dawit Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från självständighetskriget i Eritrea och fick svenskt medborgarskap 2002.

FRIGE DAWIT

■ Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan 14 år tillbaka.
■ Han kom till Sverige 1987, som flykting från självständighetskriget i Eritrea och fick svenskt medborgarskap 1992. I september 2001 arresterades Dawit Isaak i sitt hem i Eritrea.

■ Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet.

■ Landet är en av jordens värsta diktaturer med omfattande övergrepp, tortyr, trakasserier och ständiga fängslanden utan rättegång.

Fler kändisar som krävt att Dawit Isaak ska släppas

Håkan Hellström

Madonna

Bruce Springsteen

Loreen

Benny Andersson

Morgan Freeman

John Cleese

Pia Sundhage

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.