Nu har även Bono och U2 skrivit på för att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak ska friges.Nu har även Bono och U2 skrivit på för att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak ska friges.
Nu har även Bono och U2 skrivit på för att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak ska friges.
Efter deras sista spelning under Sverigebesöket i Globen i tisdags valde såväl frontmannen som resten av gruppen att skriva under för att Dawit Isaak ska släppas.Efter deras sista spelning under Sverigebesöket i Globen i tisdags valde såväl frontmannen som resten av gruppen att skriva under för att Dawit Isaak ska släppas.
Efter deras sista spelning under Sverigebesöket i Globen i tisdags valde såväl frontmannen som resten av gruppen att skriva under för att Dawit Isaak ska släppas.
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Dawit Isaak. Foto: Kalle AhlsénDawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén
Dawit Isaak.  Foto: Kalle Ahlsén

Här skriver U2 på för Dawit Isaak

Publicerad

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i över 5 000 dagar, sedan 2001.

Här är bilderna som visar när hela U2 skriver på för kampen att han ska släppas ur sin fångenskap.

– Jag är så glad att de tagit ställning. Det är viktigt jätteviktigt att världen engagerar sig, säger Dawits bror Esaias Isaak.

Dawit Isaak greps den 23 september, alltså för 14 år sedan i förrgår, i huvudstaden Asmara i Eritrea.

Sedan dess har han hållits fången - i över 5 000 dagar.

Den eritreanska regeringen menar att journalisten och författaren, som verkade för yttrandefrihet, sitter fängslad för brott mot rikets säkerhet.

Sedan Expressen i samarbete med Amnesty startade kampanjen för att fria Dawit Isaak ur fångenskap har en rad kända personer engagerat sig i hans öde.

Bruce Spingsteen, Madonna och Björn Ulvaeus och Benny Andersson är bara några som ställt sig bakom kravet på Dawit Isaaks frigivande.

 

LÄS MER: Bruce Springsteen skriver på för Dawit Isaak

 

Och. Nu har även Bono och U2 gjort det samma.

Efter deras sista spelning under Sverigebesöket i Globen i tisdags valde såväl frontmannen som resten av gruppen att skriva under för att Dawit Isaak ska släppas.

– Vilken känsla. Den kommer från känslan av att vi kan göra vad som helst. Vi är organiserade i vad jag vet är tuffa tider för världen, sa Bono från scenen under framträdandet.

Han fortsatte:

– Vi väldigt ödmjuka inför hur Sverige behandlar andra människor i andra delar av världen, hur ni behandlar världen utanför Sverige. Vi ser upp till er Sverige. Världen behöver mer svenskar. Europa behöver bli mer som Sverige. Ni leder världen i en rad viktiga frågor.

Och här är nu alltså bilderna som visar när världens kanske största band skriver sina signaturer på uppropet.

 

LÄS MER: Här är Bonos stöd för Dawit Isaak

 

Esaias Isaak välkomnar Bonos och de övriga medlemmarnas engagemang för hans bror.

- Jag är så glad att de har tagit ställning, och att så många andra gjort det. Nu har nästan samtliga stora stjärnor skrivit på.

- Det är jätteviktigt att världen engagerar sig. Musikstjärnor, idrottsstjärnor, vanliga människor. Sedan kan man tycka att Eritrea är långt bort, men det som Dawit råkar ut för varje dag där är inte okej. Jag tycker det är skönt att kunna gå upp varje morgon och göra vad jag vill, det kan inte han.

Eritrea är en av världens värsta diktaturer, där omfattande övergrepp, tortyr, trakasserier och fängslanden utan rättegång ständigt förekommer. Religionsfrihet råder inte, och inte heller yttrandefrihet, enligt rapporter från Human rights watch.

Dawit Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från självständighetskriget i Eritrea och fick svenskt medborgarskap 2002.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag