Här skriver Abba musikhistoria igen

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. När Benny satte sig ner vid flygeln strax efter klockan fyra i morse skrev Abba ny musikhistoria.
För första gången hade icke engelskspråkiga artister valts in i prestigefyllda Rock hall of fame i USA.
I salongen jublade Frida, lika stolt och glad som sin exmake.
- Det här är jättehäftigt. Vi är så stolta, säger båda till Expressen i natt.
Över 30 år har gått sedan storhetstiden. Och alla medlemmarna har lagt Abba åt sidan. Med nattens ceremoni gjorde den svenska succcégruppen ett nerslag i nutidshisorien.
– Det är ett oerhört fint erkännande. Jag är stol och hedrad. Det känns mycket speciellt, säger en avslappnad och Benny till Expressen några timmar innan han tog plats på scenen inför 100-tals andra pop- och rockstjärnor.
Benny spelade ”The winner takes it all”, tillsammans med ett tiomannaband under ledning av Paul Shaffer (David Lettermans bandledare) och flerfaldigt Grammy-belönade Faith Hill.

"Otroligt att vara här"

En lång rad artister underhöll, bland andra Eric Burdon från Animals, ett band jämngammalt med Hep Stars där Bennys karriär började.
– Sett ur ett Hep stars-perspektiv är det otroligt att vara här i natt, säger Benny.
– Men framförallt är det ett erkännande att vår musik har inspirerat andra. Precis som vi har inspirerats av så många i det här gänget, säger Benny och nämner namn som Chuck Berry, Beach Boys, Bee Gees, och Lennon/McCartney.
– Möjligen saknar jag mina klassiska inspirationskällor, Schubert och Bach, skrattar Benny.
– Tänk vilka fantastiska pop- och rockikoner som är invalda i Hall of fame. Och tänk på alla låtskrivare som inspirerat oss under åren, de är också med i det här gänget. Stort.

Gillar Kraftwerk

Benny Andersson kan inte förklara varför Abbas musik står sig fortfarande.
– Jag vet faktiskt inte. Om någon har ett bra svar - ring mig!
I går hade Benny en trevlig pratstund med bröderna Barry och Robin Gibb, som i natt installerade Abba och presenterade Frida och Benny.
– Vi har ju inte setts på 31 år. Otroligt roligt att träffa dem igen.
Benny känner det som en speciell ära att Abba är första icke anglosaxiska artisterna som blir invalda. På frågan om det finns några andra som kan platsa nämner han tyska Kraftwerk.
– De förtjänar en plats här, tycker han.

"Agnetha lika stolt som jag"

Annifrid Lyngstad, som valde att hålla sig salongen i stället för att uppträda i natt, säger till Expressen at det är överväldigande att ha valts som kvinna.
– Lite research visar att vi är 25 kvinnor av cirka 180 medlemmar. Agnetha hälsar och säger att hon är lika stolt som jag.
Det tog tid för Abborna att fatta sig egen storhet. Först när de alla satte sig ner, ett par decennier efter uppbrottet, och sammanställde första Abba-boxen förstod de vad de skapat.
– I dag har jag mod att säga att jag är stolt över Agnethas och min prestation, backade av Björn och Benny förstås, säger Frida, som ibland blir lite nostalgisk och lyssnar på de gamla låtarna på nätterna.
Frida pratar också om sina förebilder i Rock hall of fame. Nämner Aretha Franklin, Tina Turner, Gladys Knight med flera.
– Samt allra mest Dusty Springfield, tillägger hon.

Roxette skulle platsa

Hon kan tänka sig få sällskap av fler svenskar i det illustra sällskapet. Tycker att Roxette nog skulle kunna platsa.
Frida avslöjar också, lite hemlighetfullt, sina musikaliska planer.
– Jag sjunger ihop med en musiker på en platta som kommer så småningom.
Mer om detta spännande projekt fick Expressen inte veta vid pratstunden på Waldorf Astoria strax före konserten i natt.
Dessutom hade allt fler Abba-fans hittat oss och det var dags för halva Abba att smyga undan och förbereda sig för nattens musikfest.
Att Abba skulle stå på scen tillsammans igen finns inte på kartan för någon av dem. Den svenska succégruppen håller regelbunden kontakt och Frida och Benny hade roligt i vimlet på det klassiska New York-hotellet. Ivrigt uppvaktade av fans som köade för autografer och bilder.
Kommande musikfester med Rock hall of fame tackar Benny gärna ja till.
– Om jag blir bjuden. Och om de behöver nån vid pianot, säger han med ett ödmjukt leende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag