Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här sjunger Tusse – första gången efter ingreppet

Efter talförbudet sjöng Tusse "Million voices" på UNICEF-galan.
Här uppträder Tusse under Unicef-galan i TV4.
Foto: Tv4
Tusse framförde vinnarlåten ”Voices”.
Foto: Tv4

Efter vinsten i Melodifestivalen fick Tusse, 19, problem med rösten och tvingades genomgå ingrepp för att få hjälp med problemen. 

Men efter månader av sångförbjud fick han äntligen framföra låten ”Voices” under Unicef-galan på TV4.

Tousin ”Tusse” Chiza, 19, fick stora problem med rösten efter Melodifestivalen. Nyligen behövde han göra ett ingrepp och blev då ordinerad av läkare att varken sjunga eller prata. Han bestämde sig då för att åka upp till Dalarna och ta en ordentlig vilopaus innan Eurovision i Rotterdam.

”Har haft lite problem med rösten ett tag nu och varit hos en fantastisk läkare för och kolla upp detta. Kommer i dagarna att göra ett mindre ingrepp där läkaren ska kolla lite närmre på vad detta kan bero på”, skrev han då till sina följare på Instagram. 

Men i helgen kom Mello-vinnaren med glädjande besked: Han får nu sjunga och prata igen.

”I’m back!! En veckas vila är över nuuu! Äntligen!! Jag mår superbra o har varit hos läkaren som sagt att jag får prata, sjunga och röra mig som vanligt igen! Ser sjukt mycket fram emot att få stå på scen igen.”, skrev 19-åringen på Instagram.

På måndagens Unicef-gala gjorde Tusse comeback efter ingreppet och framförde vinnarlåten ”Voices”. Framträdande kom efter ett känslosamt inslag där artisten berättade om sina första år i livet. 

Tusse har nu fått klartecken att sjunga igen efter sina tidigare problem med rösten.
Foto: Tv4

Berättar om flyktingläger 

Han var fem år gammal när han tillsammans med sin familj flydde från Demokratiska republiken Kongo. Men under flykten kom han bort från sina föräldrar och hamnade med sin moster och andra släktingar i ett flyktingläger i Uganda. 

– Att tappa bort sina föräldrar på det sättet var hemskt och det har följt med mig än i dag att man har två figurer, två viktiga figurer, som saknas, berättar han i ett inslag under TV4:s och Unicefs årliga insamlingsgala. 

Tusse tillbringade tre år i flyktinglägret.

– Det var hemskt, tufft var det. Man visste inte om man skulle få mat, om man skulle få rent vatten, om man skulle klara sig till dagen efter, säger han vidare i klippet.

Samlade in 14 miljoner 

Under insamlingsgalan fick Unicef 11 145 nya världsföräldrar och samlade ihop 14 75 1000 kronor

På plats under galan för att uppmärksamma världens barn fanns bland annat Eva Röse, Bianca Kronlöf och Janne Andersson och under kvällen framträdde artister som The Mamas, Miriam Bryant och Viktor Leksell och Loreen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.