I rätten. The Hives på väg in i rättssalen i Lund. Foto: LUDVIG THUNMAN Foto: Ludvig Thunman
I rätten. The Hives på väg in i rättssalen i Lund. Foto: LUDVIG THUNMAN Foto: Ludvig Thunman

Här möts Cardigans och The Hives i rätten

Publicerad

Cardigans, med Nina Persson i spetsen, har stämt The Hives på 18,5 miljoner kronor i den så kallade Tambourinehärvan - pengar som ska ha lånats mellan bandens bolag av deras ekonomiska förvaltare och använts till att bland annat köpa gitarrer för miljontals kronor.

- Jag vill inte kommentera det, säger Hives-sångaren Howlin' Pelle Almqvist som var på plats i Lunds tings­­rätt.

Den omfattande Tambourinehärvan har skakat artist-Sverige de senaste åren.

Tambourine studios, som skött flera bands ekonomi, har fört över miljonbelopp mellan flera svenska bands bolag - det handlar bland annat om Hives, Europe, Ark, Cardigans och Weeping Willows.

Stora summor pengar har försvunnit och artisterna har stämt varandra om vart annat.

Nina Persson i Cardigans på plats i Lunds tingsrätt.Foto: Ludvig Thunman
Cardigans stämning mot Hives är en av de mest omfattande i härvan. Cardigans hävdar att rockbandet från Fagersta använt 18,5 miljoner kronor av deras pengar under flera år.

Pengar som bland annat använts till att köpa exklusiva gitarrer för miljontals kronor.

Har exklusiva gitarrer

Just nu möts banden i Lunds tingsrätt - vid gårdagens förhandling sa The Hives advokat Monica Crusner att hennes ­klienter inte kände till att det inte fanns pengar i deras bolag och således inte att det togs lån från andra bolag.

- Hade de vetat det hade de naturligtvis inte köpt inventarier, särskilt inte med lånade pengar, sa hon i rätten och menade att om bandet känt till att det saknades pengar hade de kunnat sälja delar av sina tillgångar.

Monica Crusner nämnde bland annat de exklusiva gitarrerna.

- Det är riktigt att de under perioden har disponerat inventarier värda minsta 35 miljoner kronor, främst i form av gitarrer som är lätta att omsätta, sa hon.

På plats i rätten i går fanns samtliga medlemmar i Hives - de ville dock inte kommentera den pågående processen.

- Nej, jag vill inte kommentera det, säger sångaren Howlin' Pelle Almqvist till Expressens fotograf Ludvig Thunman.

Hävdar att Hives visste

Flera medlemmar i Cardigans var också på plats, bland annat sångerskan Nina Persson. Hon ville inte säga något alls om tvisten.

Cardigans advokater har dock tidigare sagt att de hävdar att medlemmarna i Hives visst har känt till hur pengar har förts över mellan olika bolag.

- Vi hävdar att hela gången av transaktioner har varit känd för bandmedlemmarna, har advokat Mats Nilsson sagt.

Förhandlingarna i Lunds tingsrätt fortsätter i dag och återupptas sedan i slutet av november och början på december. Även i januari och februari nästa år väntas tvisten mellan Hives och Cardigans fortgå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag