Författarna. Femton killar har skrivit i nya boken "Pittstim". På bilden saknas: Statsvetaren Kalle Berggren, journalisten Andrev Bergström, skribenten Kristofer Folkhammar, programledaren Axel Gordh Humlesjö och sell-out coachen Farao Groth, som också har skrivit ett kapitel var i Pittstim. Foto: Mikael Sjöberg
Författarna. Femton killar har skrivit i nya boken "Pittstim". På bilden saknas: Statsvetaren Kalle Berggren, journalisten Andrev Bergström, skribenten Kristofer Folkhammar, programledaren Axel Gordh Humlesjö och sell-out coachen Farao Groth, som också har skrivit ett kapitel var i Pittstim. Foto: Mikael Sjöberg

Här kommer nya Pittstim

Publicerad
Uppdaterad
15 killar berättar om att slåss, gråta, älska, svika och inte vilja ha sex.
Nu kommer boken Pittstim som ska förändra synen på unga killar.
- Men det är inte någon jävla snyftbok, säger Inti Chavez Perez.
I nyutkomna böcker, på debattsidor och i krönikor har man den senaste tiden kunnat läsa om den förvirrade jämställda mannen som på olika sätt mår dåligt. Men författarna till Pittstim har inte skrivit boken för att få medlidande.
- Att vara man är inte något av naturen givet utan påverkas mycket av de osynliga regler som finns i samhället, som gör både killar och tjejer olyckliga. Poängen är att luckra upp mansrollen, säger huvudredaktören Inti Chavez Perez.


"Fittstim" öppnade våra ögon

Zanyar Adami är medredaktör.
- Vi lierar oss med "Fittstim", den öppnade ögonen på oss. De personliga historierna om vad som finns bakom fasaden klär av killarna och visar att det inte är så enkelt att män är förövare. Vi vill komma ur uppfattningen att det är ett könskrig som pågår.
Själv skriver han om homofobi i sitt kapitel av "Pittstim".
- Killar kompenserar bristen på beröring genom att vi börjar slåss lite med varandra när vi blir nära vänner. Vi måste ha ett alibi för att få röra vid varandra. Den klassiska ryggdunken - jag är inte bög för att jag kramar dig - är ett exempel på det, säger Zanyar.
Inti skriver om ofrivilligt sex.
- Det finns inget ord för det jag var med om. Jag ville först ha sex, sen inte, och sen kunde jag inte dra mig ur. Jag har märkt att det är en vanlig grej, inte bara bland tjejer utan även för killar. Det vore bra om killar blev bättre på att säga nej, och inte skulle leva upp till att alltid vilja, säger han.

Fler killperspektiv behövs

"Fittstim" var en arg, kokande antologi över kvinnors underordnade plats i samhället, skolan och i yrkeslivet. Vad slåss ni mot?
- Vi är inte konfrontativa. Det politiska ligger snarare i att föra fram flera killperspektiv. Det har saknats för att jämställdheten ska gå framåt, säger Zanyar Adami.
- Pittstim är radikal för att den bryter någon form av tystnadskontrakt killar emellan. Killar förtrycker killar. Killar bevakar gränsen för vad som är ok. Poängen med pittstim är att försöka få systemet att krackelera, säger Inti.
- Den största kontrollen utövar vi mot oss själva. Förtrycket mot andra är egentligen en bieffekt av självbehärskningen, säger Zanyar.
Vad är det bästa med att vara kille?
- Man blir tagen på allvar och behöver inte vara sitt kön, utan får bara vara människa. Det borde vara samma för tjejer, säger Zanyar Adami.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag