Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kommer nya Pittstim

Författarna. Femton killar har skrivit i nya boken "Pittstim". På bilden saknas: Statsvetaren Kalle Berggren, journalisten Andrev Bergström, skribenten Kristofer Folkhammar, programledaren Axel Gordh Humlesjö och sell-out coachen Farao Groth, som också har skrivit ett kapitel var i Pittstim.Foto: Mikael Sjöberg
15 killar berättar om att slåss, gråta, älska, svika och inte vilja ha sex.
Nu kommer boken Pittstim som ska förändra synen på unga killar.
- Men det är inte någon jävla snyftbok, säger Inti Chavez Perez.

FAKTA

Utdrag ifrån boken


”Du måste lita på mig älskling”
Jag är en konstruktion, på låtsas, fina-killen-karikatyren som säger en sak men gör en annan.
I stället för lögner? Sanning, äntligen sanning, en enda sann mening: Jag heter Andreas Gustavsson och sviker dem jag håller av.
Jag måste vidare, måste och vill. Jag vill inte ljuga för den jag älskar, och jag har verkligen älskat. Är trött på bedrägeri, att le när jag egentligen vill gråta, ljuga i stället för att erkänna. Men mer ändå är det, ärligt talat, självbevarelsedrift. Att slippa leva som en emotionell skugga.
       Andreas Gustavsson

”Pissbomber och knullhets”
Under hockeytonåren exploderade våra kroppar. Vi kontrollerade och jämförde muskler, kukar, könshår och finnar. Nakna inför varandra varje vecka gick inget att dölja, även om vi försökte.
Före duschen brukade jag gå in på toa och dra i snoppen. Halvrunka. Inte så att jag fick stånd men så att blodet flöt ner och kuken blev större. Det förbättrade självkänslan.
                Axel Gordh Umlesjö

”Skitsammankomst”

... man lärde sig att det var ett normalt inslag i vardagen att killar kunde tafsa på tjejer oavsett vad tjejerna själva tyckte.
I högstadiet fortsatte träningen i att bli man, att skratta åt tjejer och att inte ta dem på allvar, och att utveckla en sexuell aggressivitet mot tjejer. När tjejer hade redovisningar inför klassen brukade jag och en killkompis sitta och kommentera dem i smyg, småskrattandes, övertygade om att vi var överlägsna och inte behövde ta dem på allvar. Det fanns också någon typ av ventilation mellan killarnas och tjejernas omklädningsrum och om man hoppade eller hävde sig upp kunde man tjuvkika på tjejerna när de bytte om. Det var ingen hemlighet att tjejerna inte gillade det, men det var inget hinder för att det skulle bli en återkommande aktivitet som man som kille förväntades delta i.
                 Kalle Berggren


Författarna


Zanyar Adami
Född 1981, är entreprenör och kommunikatör, grundade
tidningen Gringo.
Skriver och föreläser när han inte gör tidning. Är mest stolt över sin håriga bringa och sina föräldrar som varit gerillakämpar.

Max Landergård

Född 1984, har varit sillförsäljare, nattklubbspirat och nominerats till Guldspaden. Programledare på Utbildningsradion. Han bor fint med Katten i Stockholm, där han  skriver på något riktigt stort.

Jon Jordås
Född 1982, medverkade i Wahlström & Widstrands antologi Debut 2007. Han har tidigare varit aktiv i nätverket Queer Underground och är en av de drivande bakom den sexualpolitiska sajten sexfakta.se.

Dan Blomberg

Född 1981. Uppvuxen och bosatt i Blåa linjens utkanter i Stockholm. Han gillar att skriva, kolla på fotboll, se på filmer och har precis misslyckats totalt med att lära sig persiska.

David Hanna

Född 1981, är en impulsiv och frispråkig kille som gillar saker som berör hans själ. En känsloladdad kvalitetsfilm kan exempelvis påverka honom så starkt att han fäller en och annan tår.

Donny Hedlund
Född 1980 i Stockholm: ”… a cheap, lying, no-good, rotten, four-flushing, low-life, snake-licking, dirt-eating sack of monkey shit … och jo, så försörjer jag mig som kringflackande journalist också. Mer än så är det inte.”

Inti Chavez Perez

Född 1984, har varit programledare i P3, skrivit krönikor i Metro och varit redaktör för jämställdhetstidningen Macho. Som sexualupplysare på RFSU har han besökt många svenska klassrum och pratat om sex.

Baris Kayhan

Född 1981, ”Jag är en kille på 20+, kommer från en by i Turkiet. Jag älskar att vara ute i naturen, leka med kor, får och getter. Jag söker dig som (...) och vara beredd på att föda minst sju barn. Jag har passport. Passar du in på beskrivningen ovan, mejla mig då på: baris.kayhan
@hotmail.com”

Gustav Fridolin
Född 1983, arbetar som folkhögskolelärare i praktisk demokrati och grävande reporter på TV4:s Kalla fakta. Han drömmer om en värld där alla vågar säga ifrån mot orättvisor.

Andreas Gustavsson

Född 1976, bor i Stockholm och arbetar som journalist. Har gett ut boken ”Blir du ledsen om jag dör?” och skriver på en ny, som ska handla om hur psykopatiska män försöker leva normala familjeliv.

I nyutkomna böcker, på debattsidor och i krönikor har man den senaste tiden kunnat läsa om den förvirrade jämställda mannen som på olika sätt mår dåligt. Men författarna till Pittstim har inte skrivit boken för att få medlidande.
- Att vara man är inte något av naturen givet utan påverkas mycket av de osynliga regler som finns i samhället, som gör både killar och tjejer olyckliga. Poängen är att luckra upp mansrollen, säger huvudredaktören Inti Chavez Perez.


"Fittstim" öppnade våra ögon

Zanyar Adami är medredaktör.
- Vi lierar oss med "Fittstim", den öppnade ögonen på oss. De personliga historierna om vad som finns bakom fasaden klär av killarna och visar att det inte är så enkelt att män är förövare. Vi vill komma ur uppfattningen att det är ett könskrig som pågår.
Själv skriver han om homofobi i sitt kapitel av "Pittstim".
- Killar kompenserar bristen på beröring genom att vi börjar slåss lite med varandra när vi blir nära vänner. Vi måste ha ett alibi för att få röra vid varandra. Den klassiska ryggdunken - jag är inte bög för att jag kramar dig - är ett exempel på det, säger Zanyar.
Inti skriver om ofrivilligt sex.
- Det finns inget ord för det jag var med om. Jag ville först ha sex, sen inte, och sen kunde jag inte dra mig ur. Jag har märkt att det är en vanlig grej, inte bara bland tjejer utan även för killar. Det vore bra om killar blev bättre på att säga nej, och inte skulle leva upp till att alltid vilja, säger han.

Fler killperspektiv behövs

"Fittstim" var en arg, kokande antologi över kvinnors underordnade plats i samhället, skolan och i yrkeslivet. Vad slåss ni mot?
- Vi är inte konfrontativa. Det politiska ligger snarare i att föra fram flera killperspektiv. Det har saknats för att jämställdheten ska gå framåt, säger Zanyar Adami.
- Pittstim är radikal för att den bryter någon form av tystnadskontrakt killar emellan. Killar förtrycker killar. Killar bevakar gränsen för vad som är ok. Poängen med pittstim är att försöka få systemet att krackelera, säger Inti.
- Den största kontrollen utövar vi mot oss själva. Förtrycket mot andra är egentligen en bieffekt av självbehärskningen, säger Zanyar.
Vad är det bästa med att vara kille?
- Man blir tagen på allvar och behöver inte vara sitt kön, utan får bara vara människa. Det borde vara samma för tjejer, säger Zanyar Adami.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.