Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här gör Josefin Nilsson sitt sista framträdande

Foto: LIZZIE LARSSON / IBL
Foto: STAFFAN JOHANSON

Dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” släpptes på SVT Play förra fredagen, sedan dess har drygt 800 000 personer sett och berörts av artistens kamp i livet.

I kväll sänds dokumentären om den folkkära artistens kamp i SVT, och nu kan Expressen visa bilder från Josefin Nilssons sista framträdande sommaren 2015. Åtta månader senare avled hon.

– Vi har bara velat berätta Josefins historia, vi har aldrig velat namnge någon utan Josefins historia är Josefins historia, säger producenten Anna-Carin Pihl.

Den folkkära sångerskan Josefin Nilssons liv och bortgång har åter väckt starka reaktioner efter att SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” släpptes förra fredagen.

I kväll sänds den känsloladdade dokumentären i SVT. Producenten Anna-Carin Pihl har inte velat kommentera de ringar på vattnet som dokumentären skapat. 

Däremot vill hon berätta om syftet med dokumentären.

– Vi har bara velat berätta Josefins historia, vi har aldrig velat namnge någon, utan Josefins historia är Josefins historia. Sedan kommer alla de här reaktionerna omkring som inte vi kan kommentera, eller styra. Så det är så svårt i det här läget att säga något, säger Anna-Carin Pihl.

Intresset och stödet för Josefin Nilsson har varit stort. På torsdagen hade drygt 800 000 sett dokumentären i SVT Play.

– Vi är helt överväldigade av den här responsen. Det hade vi absolut inte väntat oss, så här mycket på så kort tid, det är klart att hon var så stor, folkkär och älskad – men det har gått väldigt fort, säger Anna-Carin Pihl.

Dokumentären ger en inblick i Josefin Nilssons tuffa kamp. Ainbusk-sångerskans liv innehöll destruktiva relationer och hälsobekymmer – men också mycket glädje och kärlek.

Sista föreställningen – bejublad succé

Josefin Nilsson avled den 29 februari 2016 i sitt hem på Gotland, 46 år gammal. 

Efter obduktionen stod det klart att den folkkära artisten gått bort till följd av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd dos receptbelagd medicin.

”Josefin hade ett mycket stort hjärta. Det var det som brast, det var det som tog henne ifrån oss”, skrev systern Marie Nilsson Lind då i ett uttalande genom vännen Thomas Sundström på Länsteatern på Gotland.

Våren innan, 2015, samarbetade Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind med teaterchefen Thomas Sundström och satte upp den bejublade föreställningen ”Systrarna, sisters” på Länsteatern Gotland.

Succén fick landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård att bjuda in systrarna till sin årliga sommarfest för att sätta upp en specialvariant av föreställningen.

– De gjorde det på sitt oförglömliga sätt. Vi var alla helt tagna, har Cecilia Schelin Seidegård tidigare sagt och fortsatt:

– De berättade om sitt liv på ett väldigt naket och känslosamt sätt.

Den hyllade föreställningen som gick av stapeln den 9 juni 2015 blev också Josefin Nilssons sista framträdande inför en publik. 

Marie Nilsson Lind: ”Vi fick kraft av föreställningen”

Vid flera tillfällen i SVT-dokumentären syns sekvenser från ”Systrarna sisters” som regisserades av vännen Thomas Sundström. Han vill i dag poängtera hur otroligt begåvad Josefin Nilsson var.

– Vi är stolta över Jossans insats, det är inte en bruten människa som står där, det är så här man vill minnas henne, säger Thomas Sundström.

54 föreställningar blev det av ”Systrarna sisters” allt som allt. Även Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind minns deras sista publika samarbete med värme.

– Vi fick kraft att göra den här föreställningen ”Systrarna sisters” 2015. Det var en enorm lycka i det, att vi vågade stå på scen igen. Att Josa vågade stå på scen fast hon inte hade hår, det där blonda yrvädret liksom. Hon tog av hatten och visade ”så här ser det ut, så här är jag. Hej och hå, kan ni älska mig ändå”, berättar Marie Nilsson Lind i dokumentären.

”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” sänds klockan 20 i SVT2.

Sjukdomen stoppar inte Ozzy – mörkrets furste

ANDERS DAHLBOM: En rocklegendar med stabila kompisar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.