Här gick Beatles egentligen över på Abbey Road

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FEL FEL FEL. I närmare 40 år har Beatlesfans gått tre meter fel på Abbey Road - det blir ganska många meter totalt. Mats Bråstedt visar var man ska gå.
Foto: Patrik Lundin

LONDON. Världens mest berömda övergångsställe har det blivit k-märkt. 

Men hallå -  det var ju inte där Beatles gick över, det var tre meter längre ner på Abbey Road. 

Här visar Expressen den rätta vägen.

När Expressen besöker Abbey Road är det en strid ström av människor som ska ta sig över gatan där ett av pophistoriens mest klassiska skivomslag kom till.

 Fotografen Iain Macmillan fick tio minuter på sig den där soliga dagen i augusti 1969 och ställde sig på en stege medan en polis stoppade trafiken.

 Han bad de fyra medlemmarna gå över gatan. Åtta rutor senare var Beatles tillbaka i studion.

 -  Det gick inte störa dem ytterligare. Macmillan hade inte en chans att göra något annat, säger Philip Norman, författaren till Beatles-biografin "Shout!" till The Times.

 Ingen förstod naturligtvis då för drygt 41 år sedan att platsen där gruppen gjorde sin korta promenad skulle bli ett ställe dit fans sedan skulle vallfärda.

Tre meter fel

 Och nu kommer vi till pudelns kärna.

 Vad väldigt få känner till är att övergångsstället när den här delen av Abbey Road byggdes om på 70-talet -  flyttades lite åt sydost.

 Enligt The Times efterforskningar innebär det att alla de tusen som vill hylla Beatles tar sig över på fel ställe, tre meter närmare bestämt.

"Del av vårt kulturarv"

 -  Även om det inte är samma övergångsställe som visas på omslagsbilden, så fråntar det inte det faktum att det är väldigt nära och platsen kan därför med rätta vara en vallfartsort för folk som vill hylla Beatles, skriver lite torrt den statliga myndigheten English Heritage vars huvudansvar är att bevara, ge råd, registrera och skydda historiska engelska miljöer.

 Och det är precis vad man nu gjort.

 England turism- och kulturarvsminister, John Penrose, medger för BBC att det var ett ovanligt val.

 -  Det här övergångsstället i London är varken ett slott eller en katedral, men tack vare Beatles har det ett minst lika starkt skäl att bli betraktat som en del av vårt kulturarv.

FAKTA

 LISTETTA I 17 VECKOR I ENGLAND


"Abbey Road" låg etta i England i 17 veckor 1969 och elva i USA. 1980 blev skivan den första med Beatles att säljas i tio miljoner exemplar.

Trots att det är 41 år sedan "Abbey Road" släpptes såldes den som vinylskiva i 34800 exemplar i USA förra året. Ingen annan skiva kom i närheten.

Den vita kostym John Lennon hade på sig på omslaget ska säljas på auktion på nyårsdagen. 2005 såldes den första gången - då för motsvarande 850000 kronor tillsammans med kavajen Lennon bar i "Imagine"-videon.

Det faktum att Paul McCartney på bilden var barfota och gick i otakt gjorde att ett rykte spreds att han var död. Dessutom hade den vita Volkswagen i bakgrunden registreringsskylten LMW 28IF - McCartney skulle ha varit 28 om (if) han inte varit "död". Kusligt - bortsett från att Paul inte skulle ha fyllt 28 år förrän den 18 juni 1970.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.