Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnornas tårar på Bibi Anderssons begravning

Kring den vita kistan står ett av av buketter i vitt och ljusrosa.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Begravningsgudstjänsten hålls i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Blommorna från familjen står framför kistan med en banderoll med texten; ”Oerhört älskad, oerhört saknad”. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Owe Thörnqvist och frun Berit Gullberg anländer till kyrkan.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Monica Dominique och maken Carl-Axel.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Harriet Andersson och Svenska Filminstitutets Jan Göransson.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Marie Göranzon och Helena Bergström.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Meg Westergren.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Arja Saijonmaa.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stina Ekblad.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johan Rabeus.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lena Söderblom.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den folkkära skådespelerskan begravs under fredags eftermiddag.Foto: Linda Johansson.
Bibi Andersson blev 83 år gammal. Foto: PETTER OFTEDAL / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Bibi Andersson framför sitt hus i Frankrike, 2007.Foto: PETTER OFTEDAL / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Bibi Andersson och maken Gabriel Mora Baeza på Guldbaggegalan 2008.Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
1 / 17

Den firade skådespelaren Bibi Andersson fördes i dag till den sista vilan, begravningen skedde i Hedvig Eleonora kyrka.

Bibi Anderssons familj och vänner hedrade hennes minne på ett personligt sätt under ceremonin.

– Hon var en fantastisk kollega. Hon är en av våra största skådespelerskor, sa Helena Bergström.

Skådespelaren Lena Söderblom:

– Hon var underbar, min bästa väninna under många är. Vi lärde känna varandra när vi var 17 år gamla. Det är så starkt. Och så är en av mina bästa väninnor präst. Det här blir oerhört hårt. Aj, aj, aj, sa hon och tog sig för hjärtat.

En av våra mest beundrade skådespelerskor, Bibi Andersson, somnade in 14 april, 83 år gammal. 

På fredagseftermiddagen kl 14 hölls skådespelerskan Bibi Anderssons begravningsgudstjänst i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Av de 200 gäster som var på plats i kyrkan fanns bland annat Owe Thörnqvist och Berit Gullberg.

– Jag har känt Bibi i jättemånga år, vi gick i Kungsholms flickskola ihop på 50-talet, och redan då var Bibi uppe på scenen och man såg att det kommer bli en stjärna av henne. Och det blev Bibi på många sätt, dels genom sitt lysande skådespeleri, men sen också för sitt ofattbara civilkurage. Jag beundrade henne enormt för hennes kurage, sa Berit Gullberg och Owe Thörnqvist höll med:

– Det är bara att hålla med. En passionerad människa som gjorde ställningstagande utan att tänka på ytliga konsekvenser, utan hade ett djupt engagemang för fred och rättvisa. Hennes konstnärskap var fabulöst.

Owe Thörnqvist och Berit Gullberg.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skådespelerskan Lena Söderblom kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon beskrev Bibi Andersson.

– Hon var underbar, min bästa väninna under många år. Vi lärde känna varandra när vi var 17 år gamla. Det är så starkt. Och så är en av mina bästa väninnor präst. Det här blir oerhört hårt. Aj, aj, aj, sa hon och tog sig för hjärtat.

På plats fanns även skådespelerskan Marie Göranzon.

– Hon var en väldigt god kamrat, schyst tjej och en väldigt fin skådespelerska. Hon var en helt underbar tjej. Rak, tuff, sa Marie Göranzon.

Även skådespelerskan Helena Bergström hade fina ord att säga om Bibi Andersson:

– Hon var en fantastisk kollega. Hon är en av våra största skådespelerskor.

Marie Göranzon och Helena Bergström.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skådespelerskan Harriet Andersson, 87, anlände till kyrkan tillsammans med Filminstitutets presschef Jan Göransson.

– Jag har känt Bibi hela livet, jag är oerhört ledsen och har svårt för begravningar, sa Harriet Andersson.

Även Monica Dominique och maken Carl-Axel, sångerskan Arja Saijonmaa – samt skådespelarna Johan Rabaeus, Stina Ekblad och Grynet Molvig var på plats för att ta farväl av Bibi Andersson i kyrkan.

Prästens personliga tal till Bibi

Kring den vita kistan stod ett hav av buketter i vitt och ljusrosa. Blommorna från familjen stod framför kistan med en banderoll med texten; ”Oerhört älskad, oerhört saknad”. Försommaren var Bibi Anderssons favoritårstid och kyrkbänkarna var utsmyckade med vita, vårdoftande syrénblommor.

I Bibi Anderssons vänkrets fanns flera välkända skådespelare och dramatiker, som under begravningsgudstjänsten läste dikter. Bland annat så läste skådespelaren Gunnel Lindblom en dikt av Gunnar Ekelöf och skådespelerskan Irene Lind en dikt av August Strindberg.

Prästen Annicka Kronberg var nära vän till Bibi Andersson.

– Annicka Kronberg är en väldigt god vän till hela familjen, och till mamma framför allt. Hon har varit vår familjepräst – hon begravde min mormor, vigde mig och min man och döpte vårt första barn. Så hon har varit med. Och även som vän. Det blir en väldigt fin kombination, just att hon kände mamma, sa Bibis dotter Jenny Grede-Dahlstrand innan begravningen.

Under begravningsgudstjänsten gav Annicka Kronberg ett mycket personligt griftetal.

– Bibi är en av våra riktigt stora stjärnor, både hemma och internationellt. Bibi var en passionerad människa med starkt engagemang. Hennes betydelse i svenskt film- och kulturliv lämnar ett starkt avtryck, sa Annicka Kronberg och fortsatte senare:

– Nu är hela kyrkan fylld av känslor, tankar, minnen och ögonblick. Så många ljusa minnen fyllda av kärlek och respekt. Bibi har gått före in i det för oss ännu okända.

Prästen fick hela kyrkan att le igenkännande när hon sa:

– Bibi var lyhörd för stämningar och tonfall. Hon brukade säga: ”för mig är hela livet en tonfallsfråga.”

Efter begravningsgudstjänsten arrangerades en privat minnesstund, med drygt 160 gäster.

En ljus begravning

Jenny Grede-Dahlstrand, 48, berättade innan begravningen att det skulle bli en traditionell ceremoni med fokus på ljusa och fina minnen.

– Vi försöker hålla det så ljust vi kan, för att vara en begravning. Det kommer att vara lättare klassisk musik. De har en fantastisk organist i Hedvig Eleonora som kommer att spela, sa hon.

Dottern berättade att familjen gemensamt utformade begravningen utifrån hur de trodde att Bibi Andersson själv hade velat ha det. 

– Det är den vackraste tiden på året, och det var den tiden på året som mamma älskade. Det är fint att det blir just den tiden, sa Jenny Grede-Dahlstrand och fortsatte:

– Hon hade både ljus och mörker, som alla människor. Vi vill fokusera på de goda minnena och ljusa stunderna. Hon hade inte velat ha en mörk, tung begravning med sorgeflor.

Bibi Andersson drabbades av allvarlig stroke

Bibi Andersson var en av Sveriges genom tiderna mest älskade och meriterade skådespelare. Bland annat samarbetade hon med regissören Ingmar Bergman, något som ledde till ett internationellt genombrott.

Den firade skådespelerskan gifte sig 2004 med läkaren Gabriel Mora Baeza, 81. Paret såg fram en trygg ålderdom i sitt hus i Tourette Sur Loup, norr om Nice på franska rivieran. Men 2009 drabbades Bibi Andersson av en massiv stroke som skadade hennes hjärna. Efter det vårdades skådespelaren på Stockholms sjukhem, där hon i tio års tid kämpade mot verkningarna av den allvarliga stroken.  

Gabriel Mora Baeza har berättat i en tidigare intervju från 2013 att gamla vänner ofta besökte henne på sjukhemmet – och att det fortfarande kom många beundrarbrev. 

– Bibi är lycklig. Hon får så bra vård, hon älskar personalen och personalen tycker om henne, sa han. 

Beskedet om den legendariska skådespelarens bortgång i april rapporterades världen över. Familjen är rörd över den uppskattning som visats Bibi Andersson efter hennes bortgång.

– Det är fantastiskt att uppleva detta. För mig, som ju kände henne från en privat sida, så blir det en insikt om den betydelse hon hade i många människors liv, sa dottern Jenny Grede-Dahlstrand.

Bibi Andersson som fröken Julie 1969, drama av August Strindberg i regi av Keve Hjelm.Foto: BO-AJE MELLIN BAM / SVT BILD TT NYHETSBYRÅN

Gjort hyllade roller i flera stora filmer

Bibi Andersson kom in på Dramatens elevskola 1954. Hennes karriär tog fart när Ingmar Bergman tog med henne till Malmö stadsteater 1956. Från 1959 uppträdde hon på Dramaten. Hon har varit med i flera hyllade filmer. Bland annat har hon gjort roller i Ingmar Bergmans ”Smultronstället”, ”Det sjunde inseglet” och ”Persona”.

Bibi Andersson har belönats med flera priser, bland annat som bästa kvinnliga huvudroll för filmen ”Nära livet” 1958 på Filmfestivalen i Cannes. 1967 vann hon en Guldbagge för rollen i ”Persona” och 2008 fick hon en Guldbagge bästa kvinnliga biroll i ”Arn – Tempelriddaren”.

Bibi Andersson överraskades av stjärnregissören Ingmar Bergman när hon medverkade i ”Här är ditt liv” i SVT 1988.Foto: TT NYHETSBYRÅN SKÅNEREPORTAGE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.