Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Edward Blom lämnar – efter vakternas tilltag

Edward Blom under DJ Battle i Almedalen Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Edward Blom lämnar ett mingel i Almedalen tillsammans med säkerhetsvakter Foto: 71717

Edward Blom riktar skarp kritik mot alkoholreglerna i Almedalen efter "uppläxningen" från ordningsvakterna. 

– De försöker förhindra möjligheten att mingla runt.

Den som följer Edward Blom på twitter kunde under tisdagen läsa om hur den kände gastronomen och kulturhistorikern valde att lämna ett mingel i Almedalen. Anledningen var att Bloms 3-årige son Melchior druckit ur ett vinglas vilket väktarna inte ska ha tyckt om. Nu berättar Edward Blom för Expressen om händelsen.

– Det fanns inte så mycket saker att dricka. Det fanns någon läsk och något alkoholfritt vin som är helt okej för ett barn att dricka. Men de hade bara vinglas och då drack Melchior naturligtvis ur det vinglaset.

Detta ska ha irriterat ordningsvakterna på minglet och enligt Edward Blom dröjde det inte länge innan de påpekade att vinglaset kunde sända fel signaler.

– De menade att det skulle ge ett dåligt intryck och att folk skulle kunna tro att han drack vin. Och det här skulle då vara fruktansvärt.

Vad drack han?

– Någon form av alkoholfri dryck ur ett vinglas.

Det finns bilder på när han håller i en ölflaska. Vad säger du om det?

– Ja, han dricker också alkoholfri öl. Det hade han gjort innan vi blev tillsagda om vinglaset och det var tydligen helt okej. Eller också så upptäckte de det inte. Alkoholfri öl tycker ju barn ofta om och i Tyskland är det väldigt vanligt.

 

LÄS MER: Edward Bloms ilska i Almedalen: ”Förbannat” 

 

”Skrev i ilska och upprördhet”

Du twittrade om att ni blev utslängda och du verkade lite ilsken?

– Utslängda var väl en viss överdrift. Vi kände att det var läge att gå. Vi lämnade för att det blev obehagligt och vakterna läxade upp oss. Jag skrev på twitter eftersom jag har så svårt för förbudssamhället som jag tycker råder, den strikta alkoholpolitiken och nykterhetsrörelsen. Jag skrev i ilska och upprördhet.

Edward Blom säger att han inte har någon förståelse för att det kan vara stötande att se ett barn dricka alkoholfri öl eller ur ett vinglas. Han tror att ordningsvakterna som ingrep var nervösa för att hela Almedalen skulle förlora sitt alkoholtillstånd.

– Bakgrunden är att länsstyrelsen på Gotland har betett sig svinaktigt. Historiskt var Almedalen en källa för demokrati där alla kunde gå in och ut ur alla mingel. Det förändrades för 7-8 år sedan då länsstyrelsen slog till och sa att om det serveras alkohol så måste man vara föranmäld och med på listan. Därmed stänger man ute alla utom eliten.

Edward Blom lägger till att han älskar Almedalen men att han kritiserar länsstyrelsen för att de, enligt Blom, försöker förhindra möjligheten att mingla runt.

– Almedalen är tillfället när en vänsterpartist och en moderat kan stå bredvid varandra över ett glas rosé, just för att de har fått lite i sig. I Almedalen börjar de umgås med varandra, tar ett glas och får konstruktiva idéer. Sedan så åker de hem och samarbetar.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!